Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:36 25.04.24 
Религия и мистика
   >> Ошо
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема Дао, цигун, тай-чи и алхимия  
Автор Mиpo ()
Публикувано19.11.02 20:57



Това, което е интересното на даоския подход, че се започва с практическото усещане на вътрешната енегрия/ци/чи/ки... Всъщност тази енергия формира енергийното/етерното тяло. Тяло, което примерно Сам в книгата си за Ошо и интерпретациите за разни неща е пропуснал (предполагам че все някой от този форум си я е направил да я прочете тази интересна книга – има я на сайта). А Ошо е говорил за това тяло.

Всъщност, мистичното започва от енергийно тяло. Обаче хората се насочват обикновено към по-висшите тела и резултатът е най-често теоретичен. Вътрешната енергия сама по-себе си е само енергия и от духовна гледна точка не е "нещо кой знае какво". Обаче може да свърши невъобразимо много работа като средство между материята и духа. Защото точно това е което липсва на хората – нещо което да свърже неясния дух с обикновената материя, в която сме 99%. Ошо говори, че неговите методи в сравнения с някои стари, са като реактивен самолет в сравнение с каруца. В някой отношения е определено прав. Но има методи, които са доста по-мощни и в сравнение с ошовите. Аз поне никога не съм искал да ги противопоставям, а съм ги използвам заедно.

Обикновено хора не усещат Духа поради липса на достатъчно енергия. Естествено само енергията не е достатъчна. Но мога да кажа, че ако и с други методи (или по-други причини) съответни по-фини тела и чакри са били събудени вече, ефекта от енергията за Духа е като кислорода за огъня. Било с пренасочване на сексуална енергия или с тай чи активизиране и подобни, усещането за Духа може да се увеличи многократно само благодарение на факта, че е бил снабден с необходимата му енергия. От друга страна, по ред причини, пребиваването в енергийното тяло може да послужи като трамплин за влизане в Духа.

Въобще, за мен лично, Даоските методи са били основата, вкореняването, енергийната база, Земята, работата ... Докато Ошо и разни други - Стремежът към Духа, Небето, Let go, пълното приемане и разтваряне ... И някак си двата принципа се допълват много добре (за мен поне). Естествено, за други хора, други методи, практики, учители може да са се оказали по-адекватни. Тук ще събера на едно място всичко, което съм писал и съм виждал интересно за Дао в ДИРа (ако някой знае други теми, може да добави линкове). И ако някой се интересува, можем да задълбочим създалите се под-темите.

Общи и цигун


















- Самоволно движене на ръцете и спазми на тялто при медитация
- Тайното учение на Дао Дъ Дзин










- Universal Tao Bulgaria

Сексуална енергия и сексуалните енергийни практики








- Някои типичнoсти на четящите КК



- Даоизъм на Ева Уонг и Сексът на многократния оргазъм на Мантак Чиа

- За секса и Ошо медитациите




Тай-чи чуан
- заедно с координати на тай-чи инструктори в София 2005
- координати 2010



(от daobg.com)
(от daobg.com)
(от daobg.com)




Алхимия - трансформиране на различните видове енергии и същности
















- Олег Чорни
- Тайното учение на Дао Дъ Дзин





Редактирано от Mиpo1 на 22.05.12 13:25.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано19.11.02 22:07



Браво Миро.
Ще се включа утре.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Mиpo]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано20.11.02 09:42



Много ти благодаря за тази тема, от кога я чаках.

Чудесно е и систематизирането, което си направил, защото видях неща, които са ме интересували, а съм пропуснала в периода, в който не влизах.

Много съм съгласна, че всеки трябва да си намери неговите си техники, тези които усеща, че работят при него. Аз съм забелязала, че катарзисните техники при ОШО са много добри - това хаотично дишане и оставяне на енергията да се излива във вид на скачане, танцуване, пищене (каквото вътрешно чувстваш) е отлично средство за разтоварване от стрес. След това настроението е ОК. Но после? Тук вече съм в разтроение :))) И питам Дрона в темата на Хуанджи - Как да чукам на моята си врата, а не на чужди?



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано20.11.02 09:47



Да си дойда на думата. Даоската вътрешна алхимия ми е на сърцето, но не сексуалната. Интересува ме точно и конкретно Джао Бичън и въобще метода на школата на безсмъртните Буди. Освен трактата - Тайната за усъвършенстване на същностната природа и вечния живот(син мин фо дзюенмин джи, ми е останало в главата), не ми е известно друго по този въпрос.
- Ще се радвам на всеки трактат който допълва или е по същество, относно темата.
- Интересува ме личния ти опит. Също така и опита на всекикойто се е занимавал.
Това е книгата, която съм чел на- много. Физически се е разпаднала, отвсякъде е подлепена с левкопласт. :))) И то без да преминавам средата й.
Файда има и действа. Щом едно нещо което съм го проверил, мага да говоря за него.

Поздрави.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: MнoroCтpaннa]  
Автор Mиpo ()
Публикувано20.11.02 16:11



Тъкмо си говорехме извън форума с ПРН наскоро за някои неща. И ще публикувам, по-долу заедно с отговра към Хуанджи част от едно мое писание.



Тема Алхимиятанови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано20.11.02 22:05



Ще обединя отговора към твоя въпрос, Хуанджи, заедно с по-горния на МногоСтранна
Аз съм забелязала, че катарзисните техники при ОШО са много добри - това хаотично дишане и оставяне на енергията да се излива във вид на скачане, танцуване, пищене (каквото вътрешно чувстваш) е отлично средство за разтоварване от стрес. След това настроението е ОК. Но после? Тук вече съм в разтроение

Не че са директно свързани, а по-скоро индиректно. Говорихме наскоро с ПРН за алхимия, дао, тантри, Ошо и разни други неща и ще копирам по-долу част от едно мое писмо към нея, което се отднася точно за това и засегнах и двете неща наведнъж. Нека тези неща за алхимията да са като база на разговор на тази тема.

Няма разделяне между сексулана алхимия и даоска. Те са ЕДНО. Казва се вътрешна сексулна даоска алхимия. Защото сексулна значи ПОЛОВА. Всичко на всички нива е разделено на полове - "ин" и "ян". И алхимията е СЛИВАНЕТО им.

********************************
Един пример. Да вземем един обикновен човек, който е поляризиран на мъж или жена. Всичките проблеми започват тук именно. Хората търсят разни духовни неща, но в повечето от случаите търсят някакво решени на този проблем, а пък истинските духовни неща са все още доста далеч. Не по-различно е и било положеното в Ошо ашрама. Да видим нещата още по-конкретно. Един мъж или жена има сексуални нужди. Може съвсем нормално и да е възбуден сексуално. Всичко, което Ошо е предлага в стил Let go е много хубаво. Да не се съди, да се приеме, да се отдаде човек и т.н. Аз самият така съм правил и е било хубаво. Обаче само до тук, в общия случай НЯМА трансформация! Няма трансформация на сексуалната енергия. Подобни са и нещата при Динамичнта медитация, която е много хубав метод като начало и за катарзис. Обаче само с нея – НЯМА трансформация на емоциите. Та човек може да си прави цял живот луд естествен секс (нео-тантрата в стил Виреш) или Динамичната, но няма задълбочаване. Това го виждам и при Сам в неговите обяснения, където непрекъснато цитира Ошо и след 20 години няма собствен опит за нещата.

Каква работа може да свърши дао подхода (а и тантричния). С инвестиране на известно внимание в себе си (в някой специфични части от тялото), човек може да усети въпросната вътрешна енергия. Не е сложно. Няколко седмици или месеци са достатъчни. Но все пак ежедневен труд се изисква. С усещането, макар и слабо в началото, на тази енергия, за човек се открива цяла нова вселена. Говоря от мой опит. Далече е всичко това все още от духовното, но е стъпка към него. Какво става с горния пример на сексуално възбуждане. Вижда се, че то се предизвиква от навлизането на определена енергия в гениталиите. С още малко упражнения, тази енергия може да се пренасочи по гръбначния стълб, завърти в така наречената Микроорбита. Ефектът от това е много странен. Първо няма го сексуалното напрежение в гениталиите, което кара човек понякога да прави токова глупости. Второ, и секс да се прави с партньор, той вече има съвсем друго качество. И трето, човек не губи енергия, а напротив автоматически се обогатява с много повече. И това третото е особено важно за духовността. Защото обикновено хора не усещат Духа поради липса на достатъчно енергия. Естествено само енергията не е достатъчна. Но мога да те уверя, че ако и с други методи (или по-други причини) съответни по-фини тела и чакри са били събудени вече, ефекта от енергията е като кислорода за огъня. Било с пренасочване на сексуална енергия или с тай чи активизиране или подобни, усещането ми за Духа в разстояния на 1 час може да се увеличи многократно само благодарение на факта, че е бил снабден с необходимата му енергия.

Всичко това до тук съответства на червена тантра по твоите описания. И както и ти казва, това са все още начални неща (но колко хора и до тук не стигат). Следващото нещо е да се види именно процеса на разделение на ин-ян в цялото тяло. Човек може да си пренасочва разните енергии, но си остава поляризиран. Та, със сливането на тези полярности се занимава именно Вътрешната Алхимия. Съвсем конкретно. Принципа е да се изолират и усетят полярностите на най-различни нива и след това с помощта на енергията да се слеят и трансформират. Ролята на вътрешната енергия е вторична, но е доста полезна. Примерно човек си представя и усеща всичко "ин" в него. Има невъобразимо много неща, които имат това качество. Като се почне от качествата на всички жени (за един мъж това), които този мъж е харесвал и е бил привличан, мине се през ин качествата на разни части, течности и енергии в тялото, мине се през всичко което идва от майката и се стигне до всякакви интуитивни и подсъзнателни желания имащи "ин" характер. Въобще, събира се в една енергийна топка де що има в "ин" в теб и съзнанието ти. След това се прави подобно и с "ян" качествата – стремежи, свойства на тялото, дейности, сетива и т.н. На разни нива. И получената "ян" енергийна топка се съвокуплява с "ин" топката по специален начин. Жената в теб влиза в "сексуален" контакт с мъжа в теб. И двете топки се сливат ... Melting, blending, fusion – тези думи бяха повтаряни многократно от човек, който водеше семинара и ни показваше тези неща. И в резултат се получава една особена пара (steam), с която се прави steaming на цялото тяло.

Интересно, че разни от тези неща ги бях усетил интуитивно доста преди този семинар по вътрешна даоска алхимия, но тук те придобиха завършеност като методика и принципи. А най-важния принцип, който се прилага цял живот на много нива, е ясното усещане на противоположностите от всякакъв характер и сливането им. И всичко това не е нещо, което се прави еднократно, а с години ...Човек навлиза във все по-дълбоки пластове на съзнанието си.

Естествено и горната бяла тантра е един етап, а не цел. Но за да усеща човек сливане с тялото, трябва да се е слял в себе си. А пък накрая няма и сливане, защото то предполага разделяне. Последното обаче го усещам само интуитивно, като принцип. Т.е. все още се сливам с Цялото :)
********************************





Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано20.11.02 23:09



С вашите разговори с Хуанджи много ме заинтригувахте с тази алхимия.
Аз съм имала възможността да се убедя в реалното съществуване на меридианите и точките по тях, защото с китайска акупунктура пред 14 години отказах цигарите. Така, че съм убедена, че тези методи ми пасват.
Но ще можем да си говорим полезно за зареждане с енергия на всички органи и жлези, когато изчета книжките и започна да практикувам.






Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано21.11.02 07:24



Конкретен въпрос:
При сливане на ин и ян в тебе, жената в теб влиза в "сексуален" контакт с мъжа в теб, играеше ли важна роля върха на езика и мекото небце и как го усещаше?



Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано21.11.02 10:03



Когато от една работа хал-хабер си нямаш, кажи просто, не разбирам и да приключим. Въобще не си запознат с метода на Джао Бичън и не си го практикувал, за разбрал, не говоря. Хич и не съм очаквал да намеря някой, който да е наясно, но тайно се надявах, да има и други блъскали се.

Години наред съм работил. Практикувал съм много нощи. Разбрал съм една много малка част, но тя е донесла чисто практични резултати, за пръв път нещо реално в тази област(понеже всичко друго са сто процента приказки, от това с което съм се сблъсквал). Това ми дава увереност да твърдя, че тука има истина, но нещата са много рабъркани(нарочно за да се прозре само от истински търсещите) и е нужен много труд и прозорливост.
Мога да кажа пет приказки по въпроса, но те ще си легнат на мястото, защото са реални. Но понеже няма нито един дето реално да се интересува и тях няма да кажа.
Тази практика не съм я прекъсвал(с малки изключения), даже тази сутрин, също. В четири часа се занимавах. После си продължих със системата. На мен лично ми помага за ранното ставане. Механизма е сложен за описване, но важното е, че действа.
А, ти си избери три неща, дето имаш сериозна практика по тях и само там дръж. Не се чувствай длъжен да си специалист по всичко.
В темата в клуба по йога, пак нищо не казахме. От горе до долу спам. Само заехме мястото на дира с глупости.
За сведение, Мантак Чия не разбира от този метод.
Мисля си да не се обидиш, но едва ли. По- добре така, от колото да си губим времето.



Тема Re: Алхимиятанови [re: huanji]  
АвторИзrpeв (Нерегистриран)
Публикувано21.11.02 10:08



Много те моля, а на моя въпрос над твоя постинг можеш ли да отговориш, защото не съм наясно със същността на усещането, а искам да си го обясня.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Изrpeв]  
Автор huanji ()
Публикувано21.11.02 11:02



Тука вече Миро може да се произнесе, аз не мога.



Тема Re: Алхимиятанови [re: huanji]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано21.11.02 11:57



Хуанджи, много си странен :))))

Не разбираш ли, че да си насочиш сетивата навътре чрез секса е най-леснодостъпното, то е за начинаещите търсачи. Не слуайно и ОШО, и Мантак Чия се спират на тази тема, защото как можеш да насочиш вниманието навътре на хора с повърхностния начин на мислене, ако не чрез секса. Така най-лесно могат да се съсредоточат върху реалните си усещания.

Аз се интересувам от това, което си чел. Не се надувай, че няма с кой да си ги коментираш твоите опитности, ами ми кажи кои са книгите. :))) Пък след време можем и да си поговорим за тях.



Тема езика се лепва на небцетонови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано21.11.02 13:10



Във всички даоски практики върхът на езика се лепва на небцето. Защото там се затвярат двата основни енергийни канала, които формират Микроорбитата. Така е и при Алхимическите практики. Всъщност, след известна малка работа с вътрешната енергия, езика си стои там от самосебе си. Даже и сега като пиша, езика ми е там.

Усещането е буквално все едно, че двете части (небцето и върха на езика) се привличат. Все едно, че два магнита се лепват. Енергията по принцип слиза от небцето към езика и имам чуството все едно, че езика я "смуче" от небцето.



Тема Re: Алхимиятанови [re: MнoroCтpaннa]  
Автор huanji ()
Публикувано21.11.02 13:18



Спокойно, дистанцирах се вече. Това поне ми е автоматизъм.
Преди години бях точно толкова наострен, през цялото време. Просто така съм се родил, но все пак благодарение на йога, донякъде ошлайфах грубата природа. Сега, просто ми е лесно да имам контрол над това. ;)))

Разбирам, че сексуалната алхимия е най- достъпна, но е и най- опасна. За съжаление не познавам хора, който да се постигнаи трансформация на вътрешно ниво, благодарение на нея. Моят учител има доста сериозни умения, но казва, че нещата далеч не са само до това да се издигне силата по гръбнака и да се преобразува. По нататък има ключове, които не са ни известни. Какво да се прави и йогите вдигат безпомощно ръце, понякога. :)))
Освен това, за тези практики е нужна много сериозна мома, каквато няма в наличност. Разбира се, може да се направи компромис, но достатъчно компромиси направих, за да нямам желание да продължавам.
Понеже имам доста практика по десния път, за левия не се боя, тъй като при опитите които съм правил, нещата се получават много бързо и почти никакво усилие не ми коства. Но все пак десния път дава много, което да е в помощ на левия. Например, сексуалността спира да оказва такова силно влияние. Съзнанието е с много по- голяма степен на концентрираност и не е проблем да се насочи, където е необходимо.
И накрая, левия път е много добър, особенно за хора, които имат нужда. Не го отричам и не се отказвам. Няма да му се размине, но искам като съм хванал нещо да го довърша.
Книгата се казва "Даоистка вътрешна алхимия" - Джао Бичън.
Стигнал съм до първите няколко глави. Това съм правил. Но дори и в самото начало има нещо, което не зная. Знаеш ли колко е тежко, когато една дума само ти трябва, но няма кой да ти я даде. И това ти отнема десетки години. Ето за това е учителя.



Тема Re: Алхимиятанови [re: huanji]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано21.11.02 13:26



Благодаря ти, Хуанджи, ще я потърся. Със сигурност знам, че една приятелка я има. Като я прочета можем да коментираме думата, сега не знам коя е,хех :)))



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано21.11.02 13:41



Аз имах предвид, че става невероятно очувствяване на мекото небце, навътре. Установих го случайно, просто езикът ми отиде там и при съприкосновението се разлива невероятна топлина по цялото тяло, но мястото е много по-чувствително, то се усеща най-силно. Като че ли от там тръгва вълната. Нещо такова.



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано21.11.02 14:12



че става невероятно очувствяване на мекото небце
Точно така е!

Всъщност има 3 принципни позици на небцето - веднага след зъбите, малко по-нагоре и още по-нагоре (където езика е почти верикален). И човек може да си движи бавно езика от първата към последната позиция и където усети очувствяването и привличането - там е точната позиция.





Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Изrpeв]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано21.11.02 14:20



Поставянето на езика на небцето е първата крачка, която е задължителна за тази практика.

След като ми стана втора природа държа езика си там непрекъснато.

Има няколко точки върху небцето където се поставя езика. Точките се определят като движиш върха на езика - появява се усещане все едно че бие ток.

Има и обратен похват - върха на езика се обръща и се прави двоен контакт през езика - с небцето и с основата на езика - помага екстрено при подпушвания.

Блокажите в областта на главата, небцето и носа са едни от най-финните; докато не се отстранят циркулирането на енергията е неравномерно и като правило се наблюдава претоварване на главата.



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Drona]  
АвторИзrpeв (Нерегистриран)
Публикувано21.11.02 16:01



Благодаря!



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Mиpo]  
АвторИзrpeв (Нерегистриран)
Публикувано21.11.02 16:08



Това го съчетавам с дълбоки вдишвания с продължително задържане, няколко пъти, колко точно, това е в зависимост от състоянието ми преди началото. В един момент не ми е необходимо сякаш да вдишвам и издишвам. Енергията тръгва, потапянето, разтварянето става. Така ли е и с тебе?



Тема Re: Алхимиятанови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано21.11.02 20:36



Хунджи, много се смях в твоя постинг. Пишеш като някое дете. "Моята играчка (метода на Джао Бичън) е уникална и супер, и ти хал хабер си нямаш от нея. И аз колко нощи съм си играл с нея (даже в 4 ч сутринта). И какви неща съм видял! Ама няма да ги кажа на никой друг, защото никой не разбира от това".

Първо, говорим ние двамата (както и други хора от клуба), а не Джао Бичън и Мантак Чия. Т.е. всеки от нас изразява СОБСТВЕНОТО си мнение. Второ, говорейки за даоската алхимия е смешно да я разделяме на този или на онзи. Тя си е ДАОСКА АЛМИЯ. Сигурно има вариации, което е нормално, обаче в основата нещата са едни и същи. Трето, аз казах някои МОИ усещания за даоската алхимия. Направи и ти така. Разкажи какво си разбрал през всичките тези нощи. Ще ми е интересно. Четвърто, казваш За сведение, Мантак Чия не разбира от този метод . Каква даоска алхимия правиш като съдиш?? Познаваш ли Мантак Чия? Знаеш ли какво разбира и какво не? Знаеш ли какво е практикувал и т.н.? Нали не мисли, че книжката на Джао Бичън е излязла само в България и само Хуанджи я е практикувал. Пето, аз не мисля, че практичните принципи на даоската алхимия могат да се съберат в 10, камо ли в една книга. Има толкова други неща, които са включени ... Шесто, бих ти казал от мой опит, че разликата от научаването нещо от книга, от една страна, и от живи хора, които разбират, от друга, е от земята до небето. Бях я чел книгата преди да отида при Майкъл Уин, след това не съм я и отварял. Не че е лоша книгата, просто комуникацията с жив човек ми държи още. А Майкъл Уин даоската алхимия я е учил не само от Мантак Чия, а от де що има дао извор - с разни други учители от различни части на Азия, както и от десетки книги (вкл. и въпросната на Дао Бичън).

Но тук сме се събрали не да говорим за този или онзи, а всеки да сподели СОБСТВЕН опит. Щом си се трудил толкова, сигурно има какво ценно и аз да науча от теб и чакам да разкажеш. Ти преценяваш дали е загуба на време за теб или не.





Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано21.11.02 21:09



Не само в четири. В четири беше последно. Инъче си се натрупва първо към един. Ако не се трансформира както му е реда, се стига до последователно изправяне, през половин час. Ако няколко дена пропуснеш да се занимаваш сериозно, идва момент, когато не иска да спадне. Тогава, щеш не щеш, ще трябва да я въртиш или пък да изпуснеш. Всяко недобро трансформиране, води до преобразуване на половата енергия в сперма. Това е необратим процес. Всичко са празни приказки, че може оттам да се върне в жизненост.
Възпроизвеждащата сила, може да се превърне в първична жизненост, само в началната фаза. Една минута и всичко е загубено. Просто усещам тежеста, която слиза в тестисите.
Нямам нищо против да говоря по нещата, но да е с човек, който практикува или поне да е запознат. Ти мисля, искаш просто да си обогатиш инфото. А, ако не го пробваш, няма да разбереш.
Не съм казал, че книгата не е излизала на запад. Освен това, постоянно давам тази книга, като четиво.
Добре, ти познаваш ли някой, наистина да се е занимавал? Аз, не. Такъв човек търся. Не да му се надувам, а да обменим знания.
След като не практикуваш, какво очакваш да ти кажа, много добре, сега ще си говорим приказки. Не искам приказки, искам точно и конкретно. Както бих ти казал и на теб така, ако ме питаш.

Ако ще си точен, бъди точен. Лигави неща не обичам...даже и при жените.



Тема Re: Алхимиятанови [re: huanji]  
Автор searcher (нещо...)
Публикувано21.11.02 21:24



Ууу, то да го е гнус човек да говори с тебе, бе.
Да не говорим за срещи на живо.

Можеш да се изпуснеш и тогава..



Тема Re: Алхимиятанови [re: searcher]  
Автор huanji ()
Публикувано21.11.02 21:39



Като някоя кокошинка се мъкнеш. Опитвам се да бъда сериозен, стига ме разсмива.

Казах ти Миро.



Тема Re: Алхимиятанови [re: huanji]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано22.11.02 08:29





Като запасен вариант би могъл да пробваш да изкараш част от енергията през главата навън; същото става и през слънчевия сплит, но тогава енергията е от по-друго естество и не е за предпочитане. Или пък да я пуснеш по големия кръг и през краката - колената са запасен акумулатор.

Друга възможност - не се стреми да акумулираш енергията, а само да я въртиш. Имам предвид, че способността да се натрупва се увеличава постепенно.



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано22.11.02 13:36



Точно така!

И от тук натам могат да се правят най-различни неща или пък просто нищо да не се прави и само да стоиш слят.




Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано22.11.02 13:43



Добре ли е да се поема енергия през пръстите на краката и да се извежда през коронната чакра? На това ли казваш големия кръг. Извини ме може би за тъпите въпроси, но някои работи ги правя, а не съм чела за тях. Бих искала да сиги изясня.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор searcher (нещо...)
Публикувано22.11.02 18:49



Е, да де - той я изкарва през главата. Ама не през която трябва.






Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор huanji ()
Публикувано22.11.02 19:16



Ужас, говоря по конкретен метод, не щипнал от тук, цвъкнал там. Запознай се с него и да говорим тогава. То си има какво да се прави енергията. Не ми е в повече, просто друг е въпроса. Има цикъл на трансформация на възпроизвеждаща сила в първична жизненост. Тя се складира в долния дан-тян за запълване на изразходената такава през нормалния живот. После следват още куп трансформации. Но има много въпроси. Много малки нещица, който не знам. Те са пропуснати умишлено или са разбъркани.



Тема Re: Алхимията - малко по-къснонови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано22.11.02 19:44



Хуанджи, ще ти пиша тези дни по-подробно. Сега съм доста зает с други неща и не искам да претупвам нещата набързо.

Апропо и за Изгрев, Дрона и останалите, на които бих искал да пиша също.

Прегръдки на всички



Тема Миро's линковенови [re: Mиpo]  
Автор пpaзeн (непознат)
Публикувано23.11.02 01:47



Миро, както си почнал да даваш линкове на твои теми, дай всички линкове на интересни теми където си ги писал за да те преслушам



Тема Re: Алхимиятанови [re: huanji]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано23.11.02 10:54



Виж сега,

сексуалната енергия, когато е нетрансформирана, е тежка и гъста.

Преди да започнеш да я складираш трябва да я "дестилираш". В това е и смисъла на въртенето.

Като започнеш да я издигаш постепенно нагоре тази и "гъстота" е от полза защото по пътя си има препятствия, които тряба да се "изгорят".

Истинското въртене започва едва след първата трансформация на сексуалната енергия - става по-лека и се появява първите признаци на по-финното трептене.

Чак след като въртенето започне да се получава почти автоматично с началото на медитацията, тогава вече можеш да започнеш първоначалното складиране в долния дантиен.

Докато енергията е още гъста е добре да се издига от външната страна на главата. Изобщо, чак след втората трансформация на енергията можеш сравнително по-спокойно да тръгнеш да усвояваш вътрешната врата - иска се известна тренировка на мускулите за да се получи там разхлабване.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор Haтaлu (звън на кристал)
Публикувано23.11.02 13:27



Я пак.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Haтaлu]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано24.11.02 09:48



Какво те мъчи, мила?

Бдиш над брат ми като дракон над гърне с жълтици.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор Haтaлu (звън на кристал)
Публикувано24.11.02 11:35



Нищо не ме мъчи, освен човешката глупост вече.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Haтaлu]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано24.11.02 12:04



S Muleto onja den se kaharihme - izchezna nashata Natali....:)))))))))



Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор Haтaлu (звън на кристал)
Публикувано24.11.02 12:20



Нищо не изчезва, само преминава от едно състояние в друго.
При това не е задължително да е по-лошо.
Така че не се кахърете толкова. Работя над себе си. И взех да избягвам меренето на пишки из клубовете...така и така установих, че от моята по-дълга няма.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Haтaлu]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано24.11.02 12:24



E, tova sa hubavi novini. :))))

No,.... lipsva ni stila ti



Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор Haтaлu (звън на кристал)
Публикувано24.11.02 14:26



Кое е хубава новина-че от моята пишка по-дълга няма ли.
За мен е хубава, ама ти що се радваш?




Тема Микро и Макро орбити и още ...нови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано24.11.02 17:43



Скъпа Изгрев. Въпросите ти не са тъпи, ами са едни от най-смислените. В тези форуми има смисъл да говорим точно за конкретни неща и практики, с които всеки сам може да усети Цялото. И какво по-добро от това всеки да сподели своя личен опит с тези практики и да обогати останалите, които биха искали да опитат също.

Естествено, че може това, което казваш. Има буквално стотици разновидности. Ще ти дам няколко примера.Всеки си има своите детайли и може да ги коментираме отделно.

Първо, е хубаво да се усети Микрообитата. Тя започва от зад пъпа (на 1 един пръст дълбочина в тялото), надолу към перинеума, след това през опашната кост нагоре по-гръбначния стълб, влиза в главата където е малкия мозък, върха на главата (коронната чакра), слиза отпред надолу към третото око, небцето, върха на езика, гърлото (където е щитовидната жлеза), между зърната на гърдите, слънчевия сплит и пак зад пъпа. Всъщност Миркоорбитата започва и завършва от една област, наречен "тан тиен" (море на енергията/елексира), която е зад пъпа горе-долу по средата на тялото и малко под нивото на пъпа. Това е енергийния резервоар. Така, че най-добре е първо винаги там човек да постои малко и да усети енергията, след това може да прави Микроорбитата или 1001 други неща. И накрая пак да се върне там.

Големия кръг (Макроорбитата) е когато се включат краката и ръцете. Примерно, може да направиш няколко оборота на Микроорбитата и в един момент, когато си в перинеума да слезеш по краката до стъпалата, от там към пръстите, и след това пак нагоре до перинеума, гръбначния стълб и когато си на нивото на плешките, да я разделяш енергията на две за всяка ръка, стигаш до центъра на дланите, пръстите и след това пак се връщаш към между плешките (като обикновен,о ако на отиване е било по едната част на ръката, примерно външната, на връщане е по-другата, примерно вътрешната). И след това продължаваш по Микроорбитата. Има доста детайли около всичкото това, но да ти кажа, те са второстепенни. Просто може да си играеш с енергията, да я водиш и да се оставяш тя да те води, да я слушаш ...

Правейки тези неща може да усетиш няколко места от тялото, които са като енергийни врати. Самия тан тиен, перинеума и краката (за земната енергия), върха на главата за енергията отгоре (наречи я небесна или вселенска, както искаш), третото око (за друг тип енергия), центъра на ръцете и т.н. И тук има десетки упражнения-играчки много интересни. Ще ти кажа едно малко сложно, което представлява много неща обединени в едно.

Примерно, в контекста на Микро/Макро орбитата, когато си в стъпалата и ще вдигаш енергията нагоре пробвай следното. Представи си, че с вдишването, поне от 1, 10 или 100 метра от под земята вдишваш "ин" енергия от земята, която влиза в стъпалата и с вдишването се качва нагоре краката, гръбначния стълб, та чак излиза през върха на главата, когато издишваш. Следващия етап, вдишваш енергията от къде що има звезди, планети и Вселена, през короната чакра, стигаш до третото око и издишваш там навън. След това, вдишваш, през третото око енергията около теб и на издишване я сваляш в тан тиена. Като последен етап, вдишващ с тан-тиена дълбоко и издишваш пак в него. Целия цикъл може да се повтори няколко пъти. Изключително е мощен. Мисля че го има описан в книгата на Мантак Чия "Събуждане на лекуващата светлина на Дао".

Обаче, по-добре е да се правят, първо на части нещата!! Да се работи с дадена област, да се усетят енергиите там. Може и това, което ти казваш – известно време "отдолу нагоре. Пък после и "отгоре надолу". Въобще, важното е да се наблюдава и усеща.





Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор Mиpo ()
Публикувано24.11.02 17:58



Браво, Сестро . Много точно казано. Ще ми интересно да споделиш още твои усещания. Рядко се намират жени да говорят с детайли за тези неща.

За да ти дам апетит за споделяне, да ти кажа нещо, което ще разказвам малко по-късно на Хуанджи в детайли за алхимията. Енергията наистина се "рафинира" с въртене. Обаче има и следващи методи, които са фактически сърцето на алхимията и ги загатнах вече в един друг постинг. Там, "изолираш" ин и ян енергиите в теб и ги смесваш. За любителите от публиката, да кажа, че за тяхно съжаление, тук в тази практика, вече няма останало нищо външно сексуално. Даже и сексуално възбуждане няма. Въобще физическото тяло тук е във ваканция. Има само енергии с техните свойства и тяхното взаимодействие със съзнанието ...





Тема Re: Микро и Макро орбити и още ...нови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано24.11.02 18:00



Благодаря ти! Нормално ли е още при вдишването да се усети енергията как тръгва, но аз усещам от по-ниска точка и се издига към коронната чакра. От там мога да я завъртя надолу към тан-тиена, а понякога излиза от главата. Както ти казах повечето двежуния съм ги установила сама, без да съм чела някъде.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано24.11.02 18:08



Я разкажи по-подробно за "изолирането" на ин и ян... :)))



Тема Re: Алхимиятанови [re: Drona]  
Автор Mиpo ()
Публикувано24.11.02 21:13



Знаех си че ще се заинтересуваш. Казват се Кан и Ли тези практики . Кан значи вода, а Ли – огън. Ще напиша утре по-подробно като отговор на Хуанджи и заповядай там.



Тема Re: Микро и Макро орбити и още ...нови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано24.11.02 21:15



Нормално е. Всъщност дишането най-често задвижва енергията (е тя може да се движи и без дишане). Стандартното е при вдишване тя се вдига нагоре по гръбначния стълб (или от краката първо) до короната, а при издишване – слиза надолу отпред. Но могат и всякакви други неща да се правят стига да се чувстваш комфортно.

Напълно ти разбирам въпроса и аз самия съм си поставял на мен и на други хора десетки такива. И да е чел човек нещо по книгите, след това като почне да усеща нещата, те никога не се вместват напълно в тях. И не би и могло да бъде, защо стават промени на толкова нива, а дадена книга колкото и да е детайлна е само в капка в морето от усещания. А и всеки човек си е индивидуален.

Прегръдки, скъпа Изгрев



Тема Re: Микро и Макро орбити и още ...нови [re: Mиpo]  
АвторИзrpeв (Нерегистриран)
Публикувано24.11.02 21:27



Благодаря ти, още веднъж! Друго си е когато някой минал през обучения даде едно рамо с обяснения и пояснения./и рима се получи, без да я редя нарочно/.
Ще следя другите ти теми.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
АвторИзrpeв (Нерегистриран)
Публикувано24.11.02 21:30



Физическото тяло съвсем ли няма усещания при тази практика?



Тема .....глас от публиката.....нови [re: Mиpo]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано25.11.02 01:06



- В Йога има няколко загряващи упражнения - лежащи и стоящи разтягания, за да не се увреди някой мускул.
А няма ли някакви техники за изчистване на надите и меридианите, по които ще се върти енергията или самото движение на енергията премахва блокадите?





Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано25.11.02 11:39



Не съм сигурна, но мисля, че искаш да ме светнеш за някоя практика, свързана с аджна. :))))

То изобщо въртенето на енергията в главата е отделна тема.

Първо се учиш да контролираш протичането на ин или ян поотделно, чрез заемане на определена поза или с волево усилие.

Когато се снемат всички блокажи в главата започва първото дишане и през двете ноздри. Четох, че това в йога се приема за признак, че прана преминава през сушумна, но си мисля, че е по-скоро признак за сливане в аджна.

В лобната част се отваря една кухина; усеща се напрежение, което се разпростира и върху носа...

Според мен крайният вариант на това практикуване е, че тази пустота се разпростира в цялата глава и започва едно дишане направо през върха на главата.

Но по-продължителното практикуване на това води до много силна енергетизация, която на мен ми е трудно да издържам.

Все още търся нещо, което да я балансира.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано25.11.02 15:11



Наистина физическото тяло не участва директо при тези практики. Работи се изключително с енергийно и следващите тела. А физическото го оставяме в някакво удобно положение за половин-един час и го забравяме там. Трябва да се има на предвид, че работата върху другите тела косвено ще въздейства на физическото също. Но това въздействие е съвсем минимално на пръв поглед и ако гледаш отвън човек, който прави тези неща няма да забележиш нищо особено.

В тази практика не се занимаваме с физическото тяло, точно защото с много други по-рано сме се занимавали ДЕТАЙЛНО! С всеки квадравтен сантиметър от него та чак до костния мозък.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано25.11.02 15:46



Разбирам за какво говориш. Остава да напишеш детайлно тези практики. Ще вземе да се окаже, че някой тук ги е и правил.......


Хайде Миро, захващай се с описанието, стига си ни пробвал търпението!!!



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Mиpo]  
АвторBerta (Нерегистриран)
Публикувано25.11.02 16:41



За това ли става дума - когато езика погали мъжеца или изправяйки се вертикално в носната кухина. Казват че това е последното изкушение, защото опиташ ли го веднъж, сексът ще ти изглежда като да ближеш хартия вместо мед.



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Berta]  
Автор Mиpo ()
Публикувано25.11.02 21:49



Усещането идва от енергията, а не от физическия допир.
И от една гледна точка си права за останалото.



Тема Re: Алхимиятанови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано25.11.02 21:59



Ей и днес не можах да седна да пиша ... А пък за детайлно писане трябва цяла книга да изпиша. А пък тя трябва да е свързана с поне още десет други ... Изгрев, какво да направя? Я да те прегърна теб и останалите, това също е алхимия



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Mиpo]  
Автор Troika (практикуващ)
Публикувано26.11.02 12:43



Миро, да те питам за твоето мнение по един въпрос. Поне от това което казваш, още имам какво да достигна в чувството си за енергиите.

Каква е според теб връзката между отпуснатостта, силата, енергията и не-мисленето?

Поздрави



Тема ***** Миро's линкове *****нови [re: пpaзeн]  
Автор Mиpo ()
Публикувано26.11.02 13:42



В Кастанеда

– темата на Ученикът, където се появих на шега като BG Don Juan


















В Ошо















– В темата на Ху

– В темата на Нямазначка


В Езотерично лечение

– В темата на Яна


В Беинса Дуно

– Темата ще бъде продължена, когато му дойде времето, но това може и да не е в Клуба. Дрона да прегърне сърдечно Мулето от мен.





Тема Re: Алхимията - за Хуанджинови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано26.11.02 17:26



Хуанджи, нещо не се разбираме.
Добре, ти познаваш ли някой, наистина да се е занимавал? Аз, не. Такъв човек търся. Не да му се надувам, а да обменим знания. След като не практикуваш, какво очакваш да ти кажа, много добре, сега ще си говорим приказки.
Да, познавам, Хуанджи. Аз примерно. Къде съм казал, че не практикувам ??? Точно обратното пиша. И нещата, които пиша за алхимията ги пиша от мой опит. И ако питаш мен, си заслужават! В конкретиката вървим стъпка по стъпка. Не мога да опиша всичко е един или пет постинга.


Ако няколко дена пропуснеш да се занимаваш сериозно, идва момент, когато не иска да спадне.
Пропускаш ли няколко дена да не дишаш? Или да не ядеш? Та и с практиките е така. Но не е въпрос на труд или воля! А просто преоткриване на неща във всеки един момент.

Всяко недобро трансформиране, води до преобразуване на половата енергия в сперма. Това е необратим процес. Всичко са празни приказки, че може оттам да се върне в жизненост... Просто усещам тежеста, която слиза в тестисите.
Кой говори тук за сперма?? Аз говоря за неща мнооого преди това. На много по-дълбоко ниво. Нещата свързани със самата сперма са съвсем на повърхността.

Ти мисля, искаш просто да си обогатиш инфото. А, ако не го пробваш, няма да разбереш.
Хунджи, за втори път те питам вече защо съдиш? Би ли дал само за да си обогатиш инфото $1000 , които си спестявал с години от скромната си аспирантска стипендия за отидеш на съответните курсове?

За да сме конструктивни предлагам ти следното. Разкажи в един постинг какво правиш от гледна точка на даоската алхимия. И лека-полека ще навлизаме в детайлите. Ако искаш, естесвено.



Тема Re: Алхимията - за Хуанджинови [re: Mиpo]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано27.11.02 08:36



М-м-м,

беше казал нещо за ония практики....

Само напомням



Тема Re: Алхимията - за Хуанджинови [re: Drona]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано27.11.02 09:08



Мммммммм, да, нали, пък сега дава отбой!

Редактирано от Изrpeв на 27.11.02 09:09.



Тема Извинениенови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано27.11.02 21:53



Извинете ме за закъсненията относно разни теми и под-теми, на които не смогвам да отговоря. Обаче в петък ми е последния ден в Испания (където пребивавах почти 2 години), а в понеделник почвам нова работа във Франция. И целият процес със завършването на едното място и пренасането ми на друго е свързан с насочване на енергията ми за момент в други посоки. Надявам се до края на другата седмицата нещата да се уталожат.

Обаче, по-долу публикувам един много интресен сайт с достатъчно инфо включително и за алхимията, за която говоря. Там тази практика е обознанчена като Кан&Ли и има достъчно подорбности. А след това може да дискутираме детайлите.





Тема Най-добрият форум по Дао практики и цигуннови [re: Mиpo]  
Автор Mиpo ()
Публикувано27.11.02 22:16



Ето най-добрият (за мен) форум по Дао практики и цигун, който съм виждал.




Съществува от поне 2 години и има МНОООГО практична информация. Всъщност файлът, който поставих на нашия сайт Some excepts from Healing Tao Discussion са точно някой извадки на интересни неща, които съм правил от там преди година. Вторият пък файл с Alchemical Taoism пак произлиза косвено от този сайт. Една жена, Кейт Френзен, която пише в горния форум беше направила един нов форум съвсем на доброволни начала и след това бе събрала и подредила разни дискусии в него в един chm файл много удобен за преглеждане. Пълно е с ПРАКТИЧНА информация, стига някой да се интресува!

Въобще хората от Healing Tao USA ме кефят много. Разказвах вече за съответните инструктори, с които съм бил и които са в основата на създаването на този форум. А и от пишещите сега има също хора с опит и разбиране. Да допълнч, че във форума се споделя и много полезна АКТУАЛНА информация от цял свят (не само на Дао, а и на всякаква друга духовна тематика; тъкмо виждам че има и нова тема за Кастанеда и тенсегрити). Хората разказва за срещите си с различни учители и т.н.

Самият сайт , където се помещава форума е също много интресен и богат на инфо.

Та, който го интресува тематика му го препоръчвам най-горещо. След това може да дискутираме разни теми поставени там.





Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Troika]  
Автор Mиpo ()
Публикувано27.11.02 22:30



Би ли се конкретиирал малко, че така темата е много обща и ще падне много писане (само си представи че първо трябва да се разгледат всечки един от 4те елемента поотделно и после връзките между тях). Разкажи точно какво имаш в предвид.




Тема Re: Извинениенови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано28.11.02 09:21



Благодаря за готовността ти за помощ в пътя ни на самооткриватели.
Желая ти лесно и успешно приключване на старата работа и безпроблемно устройване на новата.

И както най-много обичаш да постъпваш с всички - приятелска прегръдка от Изгрев



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Mиpo]  
Автор Troika (практикуващ)
Публикувано28.11.02 11:07



Неконкретно зададох въпроса, но общо взето, по-скоро става въпрос за мнение как са свързани един с друг, или как ти ги усещаш тези елементи. Теорията е, че ако няма отпускане, и протичането на енергия почти го няма. Но пък и силата не идва толкова от мускулното усилие, колкото от отпускането. При мен вече се получават горе-долу тежки, бавни и отпуснати удари. Има сила в тях, а не се напрягам. Така би трябвало да е с цялото тяло - до каква степен може да се отпуснеш, толкова и ще имаш сила на удара, а и за енергия ако споменем - също.
Та ако искаш, кажи нещо за силата и отпускането. От собствен опит и усет.





Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Drona]  
Автор Mиpo ()
Публикувано28.11.02 14:14



Не е свързана с аджна (поне не директно). Въобще даоския подход за разлика от някой други не почва с главата. След достъчно ВиК работа по канализацията на цялото тяло, първите алхимески формули се правят в долния тан тиен (зад и под пъпа). По късно се правят в средния (сърдечната чакра) и най-накрая в горния тан тиен (аджна). И при този процес няма свръх енергетизация. Тялото е подготвено да приеме много енергия, да я абсорбира и складира. И когато съответнит е по-фините центрове имат нужада от нея - могат да я изполват.

При други методи (най-често йога) процесът еобратен. Отварянето на съответни те по-фини центрове, притегля автоматически енегрията към тях. И се получава феномена на издигане на кундалини, който е май любима тема на много дискусии. В Дао подхода, първо се вдига кундалини (по осигорен път!) и след това постепено се отврят другите центрове.

Така че сушумна (енергийния канал по гръбначни стълб) е само половината от нещата. Има и друг канал, отпред, по който се спуска енергията и се завърта в кръг. Въобше аналогията с напоителни канали, нивя и цветя около тях е пълна.



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано28.11.02 14:23



А има ли етап, който да се достига в практиката, когато няма нужда да се складира енергията, защото тя постоянно протича през телата?



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано28.11.02 14:48



Сигурно има. Обаче рабираш, че аз нищо не мога да кажа за тях. Освен да преразкажа няйкои от многото митове-истории за мъдеци, които правели разни чудеса.



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано28.11.02 14:58



Питам дали в курсовете, на които си бил, учителите са споменавали за подобно нещо. Ние естествено не бихме моли да кажем. Просто си представих, че най-естественното би било да се пропуска енергията да тече през нас, което предполага абсолютна чистота, за да може да става това през каналите. Както кръговратът в природата е непрекъснат, съвършен процес, би могло да се допусне, че и през нас енергията би могла да тече непрекъснато, без да се налага складиране. Тя всъщност си тече, в противен случай не бихме били живи, но става дума за съзнателно и свободно провеждане, без подпушвания.

Ще взема и аз да си пиша да не ме възприемаш насериозно. Занимава ме този въпрос вече много време, та затова реших да те питам, как ти го усещаш това.



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Mиpo]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано28.11.02 15:43



Благодаря.

Но мисля, че говорим за различни неща.



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Изrpeв]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано28.11.02 15:59



В това е смисълът . :)))

Да придобиеш "диамантено" тяло в смисъла на дао е да станеш прозрачен, т.е. проводим за колкото се може по-високи енергии.

Ние сме прозрачни - всеки в различна степен и въз основа на тази прозрачност се гради нашата обмяна с всичко друго.

Моят проблем с енергетизацията е, че натрупвам повече отколкото отдавам и търся подходяща практика за постигане на балнас между тези 2 процеса. Моята трудност идва от това, че повечето практики, които съм срещнала са в посока на натрупване. :))))



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Drona]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано28.11.02 16:13



Разбрах. Ще пиша.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Troika]  
Автор nobody_ (sluchaen)
Публикувано28.11.02 17:23



"Kolkoto i da si se otpusnal, vinagi moje da se otpusnech ochte" narodna mydrost
Pozdravi.



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано28.11.02 17:58



Ти го казваш което предполага абсолютна чистота. А на Земята много малко неща са абсолютни.

Предлагам да бъдем реалисти и практични. Което в крайна сметека не е чак толкова лошо.

Прегръдки, Изгрев Абсолютни



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: nobody_]  
Автор Troika (практикуващ)
Публикувано29.11.02 10:04



Така е - познавам един човек, дето може да се отпусне така, че например да си прави стълба 24 часа и да си спи в това положение. Той може и да си отпусне косата, зъбите и де да знам кво още, обаче казва, че усеща как още има какво да отпусне.

Значи, тази тема дето я засегнах е каква е ролята практически, колко са важни тези неща.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Troika]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано29.11.02 11:19



:)))

Пълното отпускане е, когато няма какво да се отпуска; ако релаксираш до степен да загубиш усещането си за тялото....



Тема Re: Най-добрият форум по Дао практики и цигуннови [re: Mиpo]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано30.11.02 11:30



Благодаря ти, Миро!

Много полезни здравни съвети прочетох.

Тези сайтове са една необятност, толкова много има за четене, а с толкова малко време разполагам. Ще коментираме след като навляза в дълбочина.

Лъчезарна прегръдка

Редактирано от MнoroCтpaннa на 30.11.02 11:32.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Drona]  
Автор Troika (практикуващ)
Публикувано02.12.02 15:00



Дроне Това зучи добре, и аз съм поотпуснат донякъде, обаче за отпускане в изправено състояние когато краката все пак са натоварени и т.н. не е толкова лесно. Иначе легнали и седящи медитации имам мъничък опит, обаче отпускането е много по-лесно и аз отпускам това-онова. Човека дет ги разправя тез неща за отпускането на косата и зъбите, прави по 5-6 часа на ден динамична медитация вече 20 години, и казва, че има още какво да отпуска. За енергии, тан тиени и т.н. няма да говоря, щото то е ясно и малко дори да си тренирал и малко да си отпуснат се усещат, та какво остава за 2, 3 или повече часа тренировка на ден.
Тъй де, ако някой усеща връзката между тези неща, нека да каже, как чувства нещата, как се получават движенията, силата и т.н.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Troika]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано02.12.02 16:18



аз съм мързелива и си лежа :)))

като си лежиш - много хубава практика за отпускане е да тръгнеш да пътешестваш из тялото.... накрая се позиционираш някъде, например в главата и всичко друго изчезва; остава само някакво усещане за натиск в областта където главата допира пода.

сега съм се амбицирала да правя разни динамични неща, щото това тяло требе внимание



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано03.12.02 16:43



Да бъдем практични и реалисти, Изгрев . И да оставим изразите "абсолютна чистота", "съвършен процес" ... за приказките.

Привет от южните околности на Париж и прегръдки .



Тема отпускане-стяганенови [re: Troika]  
Автор Mиpo ()
Публикувано03.12.02 17:34



Както казах на едно място вече, не се усещам “специалист” по бойните приложения на тай чи. Ще ти кажа някои общи неща които съм усетил, както и неща, които е казвал У. Чен.

Ще ти дам един пример от физиката. Елетрическото напрежение се дефинира като разликата в потенциалите между две точки. Обикновено земята има нулев потенциал и за това, ако бръкнеш с едната ръка във фазата на един електрически контакт (която има потенциал 220 волта, а с другата ръка (или част от тялото) си заземен (потенциал 0), през теб ще мине ток с напрежение 220 волта. Обаче ако другата ти ръка докосва само място с потенциал 210 волта, то напрежението на тока преминал през теб ще е само 10 волта (колкото за една лампа на фенерче). Т.е. важна е РАЗЛИКАТА.

Аналогично е и положението при удар. Ако максималната ти сила при стягане е 100%, а се отпускаш преди това до 50%, то ударът ти би бил много по силен ако може да се отпуснеш преди до примерно 10%. У. Чен (а той е обучавал и професионални боксьори), казва също нещо подобно.

Друго важно нещо е че с отпускането може да включиш ЦЯЛОТО тяло. А така силата е многократно по ефективна! Въобще от моя опит това мога да кажа като особено важно – тялото да е интегрирано. Усетът за енергията също помага за това много! Не че с енергията ще удряш някого, както си мислят много хора гледайки разни филми. За да можеш да правиш нещо САМО с енергията се изискват доста различни неща. Но само й усещане спомага за отпускането и за целостността на тялото, както и за усещането на обкръжаващото.

Ударите може да са бавни в началото, но след това трябва да станат БЪРЗИ. Въобще като тай чито се играе бавно в началото, това не значи, че винаги така трябва да е. Отпускането би спогонвало както за силата, така и за бързината.

Естествено като говорим за отпускане, да отбележа, че САМО с отпускане нищо не става. Отпускането е “ин’, трябва да има обаче в един моемнт и “ян” – стягане.



Тема Re: .....глас от публиката.....нови [re: MнoroCтpaннa]  
Автор Mиpo ()
Публикувано09.12.02 17:30



Опааа, видях че има един не задоволен (на когото не е отговрено) глас от публиката.

Има разхлабващи упражнения за да не се "притиската" разни места от тялото, където протича енергията. Иначе самата енергия премахва блокажите. Всъщност, енергията винаги си тече, но може да тече повече.



Тема Re: Целите на Даоските практики според Мантак Чиянови [re: Mиpo]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано18.12.02 18:52



Прегръдка, Миро, за добрата идея !!!

Когато четеш много, както нико каза в един постинг в темата на PRN:
"Ти усъвършенстваш своето его.
И накрая получаваш
Едно Усъвършенствано Его"

Аз бих казала: Получаваш едно КРИСТАЛИЗИРАЛО ЕГО - с поизяснени екзистенциални въпроси. За предпочитане е пред хаоса в главата, породен от незнанието. Благодаря ти, Миро !!





Тема Re: Целите на Даоските практики според Мантак Чиянови [re: MнoroCтpaннa]  
Автор Mиpo ()
Публикувано19.12.02 14:26



За сетен път да повторя - няма нищо лошо в егото само по себе. И все са ми смешни хората, които искат да си го махнат.

А когато на някого не му трябва вече егото, то просто си отпада от САМОСЕБЕ СИ! Всяко нещо с времето. Когато ябълката е узряла - тогава я откъсваме. Защо ни е да ядем зелени ябълки?

И аз те преееегръъъъъщаааммммммм



Тема Re: Целите на Даоските практики според Мантак Чиянови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано19.12.02 17:19



Това звучи земно. :)
Сетих се за Джао Бичън. След нова година може да започнем да говорим по тази тема, заслужава си.
Поздрави.



Тема B. K. Frantzisнови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано19.12.02 18:08



Да. Тъкмо ще я видя пак книгата, че в последните няколко години книгите ми и аз бяхме в различни страни и специално Джао Бичън не съм, го отварял от поне 5 години. А сигурно има какво да се научи и от него.

Последната година бях малко на вълна Б.К. Франциз







Тема Re: B. K. Frantzisнови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано19.12.02 22:55



Пусни нова тема, като ти свести главицата след празниците.

Бива ли го този юнак? Чел съм добри отзиви за него.



Тема Малко повече за Брус Кумар Франциснови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано20.12.02 16:10



Брус Кумар Францис е един най-интересните съвремени майстори по вътрешни бойни искуства и даоска алхимия. На 18 години е имал вече черни колани по карате, джудо, джу-джуцо и айкидо. Американец е, но е учил в Япония и повечето от коланите са му от там като е бил с едни от най-добрите учители в света в съответните стилове (вкл. Морихей Уешиба). След това се насочва първо към външните китайски у шу стилове и после към вътрешните - тай чи, син и па куа. И с тези стилове е бил също с едни от най-добрите учители в света в Китай и Тайван. Като се добави към това, че е бил почти фанатик и е тренирал по 6-7 часа дневно. След това се насочва и към цигун, йога и тантра медитаци и престоява 2 години в Индия. Накрая съдбата го среща в Китай с един просветлен даоски мъдрец, който заедно с това, че е "специалист" във вътрешните бойни изкуства е такъв също и в даоската алхимия. Францис бива осиновен от него и престоява с него 8 години бидейки посвещаван в тънкостите както на бойните изкуства, така и на цигун и на Водния Метод на Даоската Алхимия.

Въобще, насточщата тема за Дао, тай чи и алхимия, няма да бъде пълна , ако не се говори за Брус Кумар Францис. Няколко книги е издал вече.

The Power of Internal Martial Arts е като практическа енциклопедия във вътрешните бойни изкуства.
Relaxing into Your Being and The Great Stillness са пък книгите. където говори в детайли за Водния метод на алхимията.
Който се интресува, имам ги въпросните книги, както и видео касета и CD с разни дихателни упражнения.

Няма какво да добавям, че ми е много интересен.



Тема ТАЙ ЧИ медитациянови [re: Mиpo]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано13.01.03 10:44



За първи път отидох на такъв тип медитация, отзовавайки се на поканата на Риния. И ми беше интересно да видя различните традиции какви практики ползват.

Основното нещо беше:

Нека съзнанието ви бъде в пространството между вас и обекта, който гледате или слушате. Там е истината. Някои традиции казват "да бъдеш на острието на бръснача". И тази техника е само подготовка за Медитацията, която се случва.

Разбрах го като липса на идентификация. Което много ми напомни техниката на НАБЛЮДАВАЩОТО СЪЗНАНИЕ на адвайта. И дзен.



Тема Re: ТАЙ ЧИ медитациянови [re: MнoroCтpaннa]  
Автор Mиpo ()
Публикувано14.01.03 18:31



Кой водеше медитацията?



Тема Джао Бичън - по-къснонови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано14.01.03 18:33



Оказа се, че книгата на Джао Бичън ми е останала в България, така че ако искаш дя оствавим темата за него за по-късно.

Междувременно ще поставя на сайта разни други дао практики в аудио вид (водени от съответни учители) като 6те лекуващите звуци на Мантак Чия, едни специфични дихателни упражнения на Б.К. Францис, а може и част от Алхимията на М. Уин.





Тема Re: Джао Бичън - по-къснонови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано14.01.03 20:28



Добре. Между другото, можеш да качваш и неща в iztok.net , под формата на статии, понеже не се занимавам със саитове на чужд език.
Там мисля да изтегля сериозните неща. На първо време подготвям курс лекции, Римска митология. Скоро ще започна да ги пускам.
Поздрави.



Тема Re: ТАЙ ЧИ медитациянови [re: Mиpo]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано14.01.03 21:20



Вальо, приблизителна възраст над 40, с дълга, прошарена,вързана на опашка коса.
Поканих го да пише в клуба, като му обясних, че в ОШО пишем и за Тай Чи, и сме отворени за всякакви други теми, които ни вълнуват.





Тема Re: ТАЙ ЧИ медитациянови [re: MнoroCтpaннa]  
Автор nobody_ (sluchaen)
Публикувано15.01.03 20:33



Aide, sega - gluposti, tchovekyt e samo na 32...
Pozdravi.



Тема Re: ТАЙ ЧИ медитациянови [re: nobody_]  
Автор MнoroCтpaннa (и непредвидима)
Публикувано15.01.03 23:10



Ти беше ли на същата медитация? За един и същи човек ли говорим?

Извинявам се, не съм искала да обидя Вальо. Човек може да има прошарена коса и на по-млади години, но бръчките около устните са характерни черти на възрастта. Склонна съм да потвърдя наблюдаваното. А самият Вальо може да разреши загадката около персоната си, ако реши да пише тук.



Тема Re: ТАЙ ЧИ медитациянови [re: MнoroCтpaннa]  
Автор nobody_ (sluchaen)
Публикувано16.01.03 16:45



Ne, ne sym bil na meditatziata, no sled kato stava duma za taichi meditatzia, sled kato nechtata sa kazani po tozi natchin i sled kato imeto na lektora e Valio, to iavno stava duma za Valeri Ivanov, a nego go poznavam i znam na kolko e godini.
Pozdravi.

P.S. Ne stava duma za obida, az samo utotchniavam (moje bi prekalih s dumata "gluposti"?), a ako se kasae za drug Valio, az molia za izvinenie.



Тема Re: езика се лепва на небцетонови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано08.02.03 16:53



Здрасти отново!
добре е, че се поразрових по темите. Иначе сигурно никога нямяше да открия, че и моят език е залепен за небцето. Аз даже нямям представа откога и защо е така. Явно се е получило автоматично по някое време. Сега започвам да си мисля, че колкото е хубаво човек да има достатъчно информация за нещата в даден момент, сащо толкова е хубаво и да я нямя в друг такъв момент. Ако предварително знаех за "залепянето" на езика и небцето, щях непрекъснато да го предизвиквам. А така то се е случило само. (наясно съм, че е следствие на друго нещо)





Тема Re: Микро и Макро орбити и още ...нови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано08.02.03 17:52



Здрасти Миро,
Не мога да смогна да прочета всичко, но това, което току-що прочетох ме заинтригува. От три дни опитвам с Chakra Sounds. Изненадващо леко се получава. Усещам енергията савсем ясно във всички чакри. Само в седмата чакра на върха на главата е много слабо усещането. В областта около пъпа е направо като клокочещ извор. Също така много силно е усещането в третото око, но мисля, че това е следствие и на Ошовата медитация със свещта (центриране на енергията в третото око).
Ценно ми е твоето мнение по въпроса.
Поздрави от студена Швейцария и слънчеви усмивки от мен.
Междувременно ще продължавам да чета, когато имам време. Има много интересни неща, но има и много празни приказки, които на никого не са от полза.



Тема За Били - Микроорбита и енергийна иригациянови [re: Mиpo]  
Автор Mиpo ()
Публикувано10.02.03 16:52



Ще ти отговоря тук на “чисто” както на нещата от тази тема, така и на тези от темата за Динамичната медитация.

За 4тия етап – виждаш че се получава “каменния стълб”. Даже виждаш че може ида визуализираш Енергията е идеален индикатор, защото е много чувствителна и веднага се вижда резултата.

За 5тия етап - и при мен Латихана е като твоя, т.е. със стъпала, които са като залепени за пода и почти не се движат за сметка на останалата част на тялото, която е като огъваща се тръстика духана от вятъра. А това е така защото всъщност енергията в случая идва от земята ... Наблюдавай.

За мен лично Динамичната е силна и ми харесва да я правя в група. Та, пробвай когато имаш възможност. А за индивидуални ежедневни практики – Дао методите биха били чудесни за теб щом усещаш енергията.

За Дао методите бих ти препоръчал следното: Книгите на Мантак Чия. Доста ясно и практично са написани и всяка обхваща различни аспекти на енергийно култивиране - Миркоорбитата, Вътрешната усмивка, Сексуалната енергия, “Желязната ризница” (за вкарване на енергия в мускулите и фасциите), Промиване на костния мозък, работа с емоциите, Духовна Алхимия ... Може да започнеш с една от следните две книги “Събуждане на лекуващата светлина на Тао” или “Събуждане на лекуващата енергия чрез Тао”. И двете книги ги има и на български, и на немски. Сюжетът и на двете книги е един и същ – комплектоване на въпросната Микроорбита. Първата книга обаче е написана 14 години след втората и включен много преподавателски опит на Мантак Чия с хиляди практикуващи. Така, че бих ти я препоръчал направо. В нея има и доста странични упражнения както и обяснения на цялата система.

Няколко думи за Микроорбитата. Това, което ми пишеше за натрупване на енергия в тила и свързаните с него проблеми просто не се случва, когато е затворена тази Микроорбита. Микроорбитата представлява един затворен енергиен кръг от пъпа надолу към перинеума, след това нагоре по гръбначния стълб до върха на главата, и надолу през третото около, върха на езика, небцето, гърлото, между гърдите, слънчевия сплит и пак зад пъпа. Предполагам, че за теб ще са ти нужни няколко дена само за да усетиш 15тината по-главни точки по този кръг.

Може да си представиш всичко като система от водни напоителни канали. Микроорбитата е главният воден канал/пръстен. Съответните точки са като малки язовир чета по него. Има още стотици вторични канали и каналчета, но важното е равновесието в централната система. Космическата, Земната и разни други енергии са като морета, които доставят енергия на тази система. Когато Микроорбитата е отпушена и енергията там циркулира безпрепятствено, големи количества енергия могат да се абсорбират без проблем, тази енергия може да се преразпределя съвсем естествено и да напоява райони, които имат нужда, и вероятността от прекомерно натрупване на енергия накъде си по пътя и причиняване на проблеми намалява многократно. За това миркоорбита е първото ниво. След това могат да се правят още десетки неща, но за тях ще говорим след това. Интересното е че пък стотици други неща ще си стават от самосебе си вследствие на правилното “напояване”.

Докато не си още окомплектовала тази микроорбита, един съвет в случай че се получава натрупване на енергия някъде около главата. Издишвай продължително и си представяй как енергията слиза или зад пъпа (там се намира главния резервоар) или пък, ако тази енергия е твърде много, към стъпалата на краката. Може да станеш права и да натиснеш малко по-силно стъпалата на краката към земята (за да ги усетиш по-добре) и да си представиш как прекомерната енергия излиза към земята оттам. След затваряне на микроорбитата обаче, просто ще вкараш енергията в нея и ще я завърташ. И ще си свиркаш. Може и Кундалини да вкарваш там без проблем, пък и други енергии.

Що се отнася до чакрите, (апропо. и за Чакра звуците, които ги обичам много), те се намират на един друг канал, които се нарича Централен и които свърза през центъра на тялото перинеума и върха на главата. И така на нивото на всяка чакра има по една точка от Мироорбиата съответно от предната част на тялото и от задната. А чакратата е по средата ...

Има много центрове и информация за Мантак Чия (всъщност виждал съм доста Ошо последователи, които да използват тези техники на Мантак Чия). На немски обаче намерих това: http://www.waldegg.ch/. Знам със сигурност, че в Цюрих има голям център, а малки центрове има на доста места в Швейцария.

Усмивки и прегръдки от дъждовните околности на Париж.





Тема Re: За Били - Микроорбита и енергийна иригациянови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано13.02.03 21:20



Здрасти Миро,
Благодаря за всичко, което си ми написал. Книгите непременно ще потърся и купя. И съответно ще изпробвам нещата практически. В момента, както ти споменах, всеки ден правя по 4-5 медитации. по всякя вероятност нещо ще трябвя дя отпадне. Още нямам представа какво точно. От медитацията с чакрите съм определено изненадана. Аз я правя отскоро, но проявите са вече на лице (не зная защо, но при мен нещата се получават много бързо). Засега ще се въздържа от описания. Само ми се иска да споделя, че пропаданията изчезнаха. на тяхно място се появи нещо много особено - сутрин, след като съм се събудила, но съм още в леглото изведнъж започвам да усещам енергиятя в мен - отначало по-слабо и колкото се привлижава до главата - все по-силно.( Забравих да спомена, че първо усещам енергиятя в третото око - силна и вибрираща). След това започват видения, аз се чувствувам по друг начин и на друго място. Ще ти кажа бегло само две - в такова състояние някой ми показа какво е визуализация - видях, по-скоро въэприех с всичките си сетива едно невероятно синьо неве с оранжеви облаци. Някой ми каза - това е визуализация. Споменавала съм ти, че имам трудност с визуализирането. Второто нещо е - някой ме научи как да се справям с волката. Аз получавам от време на време силно главоболие, което някога е и по два-три дни. Пак в такова състояние някой ми показа как да насоча вниманието си към болката, как да я приема и в един момент- даже не зная точно как и кога - вече я няма. И не се връща повече. Днес главоболието ми беше непоносимо и вече си мислех да взема хапче, но реших да опитам това, което правех и в онова особено състояние. Изобщо не вярвах, но болката изчезна. В един момент просто се стопи.

По въпроса за чакрите - когато правя медитацията усещам енергиятя във всякя чякра много ясно, усещам я и как се придвижва нагоре (съответно надолу). Идеално до коронната чакра. Там не усещам нищо.
Вечер и сутрин в областта на корема около пъпа усещам енергиятя буквално като клокочещ извор. Много често и силно я усещам и в третото око. Сутрин е много силно усещането и там, където се допират езика и небцето - все едно съм близнала заредена батерия.
Май приключвам за сега.
Още веднъж много ти благодаря.
Динамичната медитация и на мен ми е слабост, но в момента съм я изоставила.
Поздрави от мен и от Швейцария.



Тема Re: За Били - Микроорбита и енергийна иригациянови [re: Bili]  
Автор Mиpo ()
Публикувано14.02.03 15:32



Здравей Били и се радвам на това, което пишеш и споделяш.

Що се отнася до Коронната чакра пробвай следното. Може леко да погалиш върха на главата си – така ще го направиш по-чувствителен. Друго, може да дишаш с върха главата си. Тук ще ти цитирам едно нещо, което бях писал на един приятел за третото око, но ти може да ги приложиш за Коронната чакра ... като едно Златно цвете,което е поникнало на върха на главата ти и което поема и канализира в теб космическите енергии ...

************
Ако си представиш Третото око като специално "цвете" за което трябва да се грижиш, две неща са му нужни. "Водата", с която трябва да се напоява това цвете е Вътрешната енергия (ци, прана ...), която е част от енергийното тяло. "Слънцето", с което трябва да се огрява е Вниманието. Всъщност и да не усещаш вътрешната енергия, ако имаш усещане за Третото око и поставиш там вниманието си за известно време, ще я усетиш като топлина или като лека пулсация. Та, това цвете не е задължително да се наторява, но ако го направиш ще му подейства добре. Този елемент в случая представлява "дишането с Третото око". Представи си, че когато вдишваш и издишваш нормално, всъщност вдишваш и издишваш и с Трето око ... все едно, че цветето има дихателни органи и диша заедно с теб.
************


Това за върха на езика, небцето и примера с близването на наелектризираната батерия е много точно казано ...И при мен е така, даже все едно че езикът смуче нещо от небцето ...

Аз, Динамичната не съм я правил от няколко години, защото обичам да я правя в група, та се надявам да се видим един ден и дас е съберем хора за нея. междувременно ще вида в скоро време какво е положението тук в Париж. преи доста години я бях правил в един център тук.

Сърдечни прегръдки



Тема Re: За Били - Микроорбита и енергийна иригациянови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано15.02.03 19:47



Здрасти Миро,
Благодаря за всичко, което си ми написал. Утре ще пробвам това с коронната чакра. Днес нямям много време, но бих искала да те попитам - или аз съм дефектна, или нещо не правя добре. За топлината, която се получава от енергиятя е ясно, но аэ понякога я усещам буквално като вълна, която тръгва отдолу, изкачва се и спира в главата. Усещането за топлина е много силно и при мен затопляне е меко казано. Едва днес, за пръв път при медитацията с чакрите успях да я сваля надолу. Усещането на енергиятя по чакрите също е много особено - силна пулсация усещам само в третото око, много силна, даже когато не медитирам. В другите чакри обаче е като високочестотно трептене, усещам и като че ли и чувам с тялото си жужене (точно каквото е, ако застанеш под далекопровод за високо напрежение. И сега, като ти пиша го усещам ясно някъде около пъпа. Най - особеното е, че точно това усещам и сутрин, когато пропадам, или навлизам в другото състояние, но тогава вибрациите и жуженето са многократно увеличени по сила.
Нещо започвам да се обърквам.
Желая ти една приятня вечер.
До скоро. Били.



Тема Микроорбитата - детайлинови [re: Bili]  
Автор Mиpo ()
Публикувано17.02.03 18:54



Били, я пробвай направо Микроорбита. При теб може и да стане от първия път и всичките проблеми ще се решат от само себе си. Ще ти я опиша, а по-долу съм ти сканирал и една схема на точките-язовирчета.

Значи на всяка от точките, която ще ти изброя може да обърнеш внимание по 2-3-4 минути. Просто за момент си съсредоточи вниманието и всичките сетива САМО в тази точка – усещай я, слушай ч, виждай я с вътрешното си око ...Усмихвай й се ... Забрави за всичко друго през това време ... И бъди търпелива и релаксирана. Наблюдавай какво има там в тази точка безмълвна.

Може да започнеш с тан тиена (черната точка на фигурата по средата на тялото зад пъпа). След това в пъпа (точките са винаги на около един пръст дълбочина в тялото, т.е. в пъпа значи малко навътре в тялото, на нивото на пъпа). След това сексуалния център, който се намира точно между яйчниците (при мъжете е при простатната жлеза). След това перинеума – най-долната точка на торса, точно на чатала. Като минаваш от една точка към следващата може евентуално да усетиш и самия енергиен канал, който свързва съответните точки, но това е второстепенно. По-важното е да се усетят самите точки за да се канализира енергията. Та, след перинеума – върха на опашната кост (на първо време не нужно да ходиш в краката), след това точката върху гръбначния стълб, която е на нивото на пъпа и е между бъбреците. След това точката, която е на нивото на слънчевия сплит, но е пак върху гръбначния стълб (и която е свързана с надбъбречните жлези). След нея има една точка, която не е изобразена на графиката и която е на нивото на сърдечната чакра и е пак върху гръбначния стълб. А след нея – малкият мозък на врата.

Ако в един момент усетиш, че нямаш достатъчно енергия в дадена точка винаги може да се върнеш в тан тиена, който ти е резервоара и да изтеглиш още енергия към дадената точка.

След малкия мозък - върха на главата (короната точка), която ти е била трудна за усещане. Даже и да не я усетиш много добре, постой известно време, пробвай нещата, които ти предложих предния път и продължи към следващата точка, която е на 1 пръст дълбочина зад третото око. След това небцето, върха на езика, гърлото, между гърдите на нивото на сърдечната чакра, слънчевия сплит и пак пъпа. Отпред може да минаваш и малко по-бързо – примерно по 1-2 минути на точка. И след пъпа, пак продължи надолу към сексуалния център, перинеума, гръбначния стълб ... този път може и по-бързо. Така може да завъртиш няколко пъти Микроорбитата.

Въобще, опитай се да усещаш ТИ нещата, как е най-добре за теб, без да си фиксирана в горните принципи. Бъди гъвкава, усмихната и будна.

Отбележи, че говоря за точки, а не за чакрите, които са върху един друг канал.

Най-накрая, когато решиш да свършиш е хубаво да “прибереш” енергията в тан тиена (черната точка в средата на тялото). Постави там вниманието си за 1 минута и може да изпълниш следната процедура по “запечатване” на енергията там. По-долу съм сканирал една схема. Тази схема е за жените, като за мъжете е в противоположна посока. Значи представи си, че от центъра на пъпа си развиваш една енергийна спирала, както е оказано на картинката т.1 (виж там посоката за жените). Може да направиш 9 или 36 оборота докато спирала се разтегне и достигне малко под слънчевия сплит. При мъжете посоката на тази спира е противоположна. След това сменяйки посоката, т.2 направи 8 или 24 оборота, но сега с намаляващ диаметър и с намерение в последния оборот да свиеш спиралата в пъпа си. Спиралата може да си я представяш като развиваща се/навиваща се рулетка или шивашки метър. Детайлите не са толкова важни, колкото това да концентрираш енергията в пъпа и в тантиена на края на медитацията ти.

Пробвай всичко това и да видим какво ще излезе. Енергийни прегръдки .


Схема на Микроорбитата






Схема на запечатване на енергията накрая на Микроорбитата за ЖЕНИТЕ - 1.Обратно на часовниковата стрелка (counter clockwise) и 2. По часовниковата стрелка (clockwise). При МЪЖЕТЕ само поските са разменени - първо по часовниковата стрелка и после обратно.




Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано20.02.03 15:11



Здрасти Миро,
Много ти благодаря за това, което си ми изпратил. Отговарям със закъснение, защото ми трябваше време да видя нещата в детайли и да го изпробвам. Вчера сутринта опитах първо тази микроорбита. Получи се, усещах енергията от точка в точка, но не съвсем ясно. Следобяд си направих моите две медитации и вечерта, преди да си легна реших да пробвам отново това, което си ми дал. Нямя да повярваш как само се получи! Усетих ясно и много силно изразено енергията във всяка една от точките, които си ми дал (за мен това е ново). До четвъртата точка усещах енергията точно като пулсиране - много силно и отчетливо. Нататък усещах вибрасии, но също много ясно (и в коронната чакра). В овластта на сърсето и третото око се смесват пулсиране и виврации. (за третото око ми е интересно, защото само по време на медитация усещам това вибриране - иначе почти през цялото останало време го усещам, но като пулсации). Запечатването на енергията също се получи - просто усетих спиралите. ще ти пиша за всичко, което се появи в процеса на работата ми с микроорбитата. Интересното е, че след като направих това, не можан да заспя. До 5 сутринта (не ми се случва често). Изведнъж (станало е между 5 - 5 и 10) усетих енергията в мен като жужене, усетих я как се изкачва, усетих как мозъкът ми изключи - щрак , и бях само енергия. В този момент имах ярко видение, което е продължило сигурно само секунди и след това видях(по-точно беше ми казано ) решението на проблем, който е много стар. Отдавна не се страхувам , когата изпадам в тези състояния, но този път изпитах наново панически страх. А щом усетиш страх - излизаш, връщаш се, вероятно го знаеш.
След това можах да поспя.

За пръв път се сменя времето. Досега винаги е било по друго време.

Дано това, което споделям, не ти звучи налудничаво.

Бих искала да те попитам - би ли могло да се появи някякъв проблем поради факта, че сега правя и медитацията за чакрите и микроорбитата. Сигурно знаеш нещо по въпроса. ще съм ти много благодарна.
Между другото - от доста време получавах внезапно неприятно затопляне(доста силно) - аз ти бях описала едно такова. Вчера имах такова на два пъти, но много по-слабо. Днес, до този момент - нищо. Усещам се и много по-спокойна.

И за завършек - от момента, в който видях как да премахвам главоболието си, всяка сутрин, без изключение се събуждам с главоболие, което наистина изчезва по елегантен начин (както казва Ошо) щом го удостоя с цялото си внимание и любов. Имам чувството, че всяка сутрин някой ме поставя в тази ситуация, за да провери дали съм си научила урока.

Поздрави за сега. Били.



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Bili]  
Автор Mиpo ()
Публикувано20.02.03 19:01



Скъпа Били, всичко което разказваш е съвсем нормално и няма нищо налудничево в него.

На практика Микроорбитата се състои от първите два от 8те основни канала в китайската акупунктура и даоска медитация. Този отзад, от перинеума до върха на главата се казва Управляващ и е “ян” като качество, а този от предната част на тялото пък се казва Функционален и е “ин”. И двата заедно свързани правят Микроорбитата, към която са “закачени” десетки и стотици канали и каналчета, отговарящи за какво ли не в нашето тяло – от органи до жлези с вътрешна секреция. Най-интересното е обаче, че не ти е нужно да ги знаеш всичките тези каналчета. Правилната и безпроблемна циркулация на енергията по Микроорбитата балансира всичко от САМОСЕБЕ СИ. За теб е важно да регулираш потока там. Т.е. ако усещаш, че имаш много енергия, която се активира и вдига – просто я сваляй надолу - или зад пъпа или пък ходилата на краката. Където е вниманието ти там ходи и енергията!

Друго нещо – не забравяй преди да почнеш медитацията да се УСМИХНЕШ на себе си (има една практика Вътрешната усмивка, където се усмихваш и на органите си и може да я видиш в книгите които ти препоръчах). Както и да си релаксирана и усмихната през цялото време на практиката. Защото за каквото си помислиш, енергията отива в него и го усилва. Ако си помислила или усетила някакъв страх, той може да се е усилил. И за това още преди да си започнала дадена медитация ПРИЕМИ вътрешно, че и да дойде някакъв страх, няма да се идентифицираш с него, а ще му се УСМИХНЕШ. От теб зависи.

Няма никакъв проблем от това, че правиш Микроорбитата и чакра медитациите, просто защото чакрите са разположени по следващия трети акопонктурен канал, който пробожда тялото през средата му от върха на главата до перинеума и този канал се нарича Пробождащ. Така, че всичко това влиза в същата система. Просто имай в предвид, че ще генерираш много енергия и че е необходимо тялото ти да я абсорбира. Та, ти се усещай и върви лека по-лека.

Така, че е нормално 1-2 пъти да не си могла да заспиш след като си активизирала толкова много енергия наведнъж в толкова канали. Тялото трябва да може да я “сдъвка”. Аз на времето като правех тази медитация понеже бях сам в началото и я правех много бавно и внимателно – на една точка стоя по 1 седмица преди да премина към следващата. И сега си давам сметка, че е можело доста по-бързо. Ти обаче не отивай в другата крайност да правиш сто неща наведнъж. Просто, СЛУШАЙ ТЯЛОТО СИ, ВЪРВИ ПОСТЕПЕННО, БЪДИ РЕЛАКСИРАНА, УСМИХНАТА и БУДНА и ако има някакви временни странични ефекти от минаването на енергията някъде си, не се центрирай в тях, а в себе си.

Като може да ми казваш всеки път, ако има нещо странно и необичайно, което ти причинява вътрешен дискомфорт. Всъщност това е критерият - ако се чувстваш комфортно значи нещата са ОК. Ако има някакъв дискомфорт, не трябва да го усилваш с мислите си, а първо го остави да отмине от самосебе си (разни такива се случват за малко и отминават и забравяш за тях). Ако обаче нещо те притеснява и продължава по-дълго време, може да ми го опишеш и аз ще ти дам насоки на базата на моя опит, както и на този на доста хора, с които съм бил. Апропо, били ми описала по-подробно това неприятно затопляне? Що се отнася до болките в главата, при мен поне, правилната циркулация в Микроорбитата ги спира почти винаги.

Най-сърдечни прегръдки

П.П. И не забравяй да ги намериш тези книги, за които ти говорех, защото там всичко, за което ти говоря е описано много детайлно.



Тема Jao Bichunнови [re: Mиpo]  
Автор Crazy Wolf (непознат )
Публикувано21.02.03 18:36



Abe. priyateli, kajete mi mnenieto si за Jao Bichun /transkribciata e uslovna - ne ya pomnya!/ - az sum neiniyat izdatel, a dosega niкoi ne go e spodelyal, osven edin uchenik na Krаsi Kitaetsa, koito se uchudi che knigata se kupuva, a tya e veche v pone 3 tiraja i pak se izcherpva.
Predvaritelno blagodarya!



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано21.02.03 20:46



Благодаря за подробното обяснение. Книгите ще ги намеря и купя непременно. Въпреки, че бих предпочела да са на български, не е голям проблем да ги чета и на немски. Тук има една електронна книжарница - Buch CH. Аз дисковете за медитациите и някои книги си ги купувам оттам.Намерих доста книги на Мантак Чия, но нещо не мога да се оправя със заглавията, по всякя вероятност немският вяриант е с различно заглавие. Ще разровя още.
Сега за затоплянето (Втори ден, откакто правя микроорбитата не съм го усещала). Аз ти бях описала, мисля един такъв случай. Като казвам неприятно - не разбирай нещо безкрайно лошо. По-скоро е особено като усещане и даже ми е трудно с думи да го обяснявам. Ще се опитам да ти го предам максимално точно. Значи - получава се винаги по време на медитация (не обаче при динамичната) - или като наблюдавам дишането, или при тая с чакрите, или при медитациятя със свещта. В един момент усещам или боцкане в пръстите на ръцете, или пък започва от краката, по-точно от глезените - все едно, че лазят мравки, но вътре. След този момент усещам топлина, която доста бързо се изкачва нагоре, винаги от страна на гърба, пропълзява до главата и там спира - или отзад на тила и става като гореща топка, или обхваща цялата глава и тогава изведнъж усещам главата си голяма и празна, само тая топлино вътре. После се разсейва. Като че ли си подал напрежение, което в един момент започва да спада.
Сега като се връщам назад, мисля, че това почувствах при една медитация със свещта - случи се само веднъж- топлината спря в главата, обхвана я цялата и изведнъж се стопих. Нямяше ме. Било е за няколко секунди. Усещането, което тогава остана в мен, след като отново се "почувствах", не се наемам да опиша. Мисля, че затова нямам необнодимия арсенал от думи.

Това с вътрешната усмивка е страхотно. Не зная, но имам чувството, че вътре в мен става някяк си по-светло.

Поздрави, усмивки,, прегръдки
Били

P.S.Слушал ли си музиката - Osho yen tarot? Невероятна е.



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано21.02.03 20:50



Пак съм аз. Музиката е - Osho zen tarot. Понеже използвам клавиатура, на която имам кирилица, на латиницата Z и Y са ми разменени. а аз пиша механично и често забравям.



Тема Re: Jao Bichunнови [re: Crazy Wolf]  
Автор huanji ()
Публикувано24.02.03 17:11



Какво точно? Използвам я доста често. Добра книга е. Е, "ключовете" са изпуснати, но кой от каквото има нужда го намира и без това.



Тема Re: Jao Bichunнови [re: Crazy Wolf]  
Автор Mиpo ()
Публикувано24.02.03 18:04



Като си издателя на тази книга можеш ли да ми я пратиш на файл за да тръгнат дискусиите ни по нея с Хуанджи?

Аз я бях чел на времето на руски и наскоро (последното лято ) си я взех и на български, но понеже напоследък се премествам много от една старна в друга и съм оставил в България.

Едно уточнение, в което може да се намеси и Хуанджи. За същата книга ли става въпрос, която излезе на руски някъде около 1994 и която беше с автор Лю Хуаян (основателя на школата). Книгата беше зелена на цвят с един жълт кръг и в него един даоски символ. Аз винаги я свързвах с Лю Хуаян (или подобно) като автор въпреки, че вътре имаше Джао Би Чън и знам, че като я видях на български беше малко по-различно оформено авторски. Питам защото полвах още 2 подобни книги на руски на времето и да не се бъркам.

Ако става въпрос именно за въпросната книга, след Мантак Чия, нея най-много я ползвах на времето. Обаче след курсовете с Майкъл Уин, тя ми се видя крайно не-детайлна (всъщност такава си беше и в началото, но беше най-доброто на българския пазар). Та, не съм я отварял от 5 години и ми е интресно да я видя пак. Може и сигурно има неща, на които на времето не съм обърнал внимание.





Тема Re: Jao Bichunнови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано24.02.03 20:28



Здравей, Миро.
Познаваш ли един китаец, работи в България, преподава ци-гун, казва се Ван Циен Цюн?
За съжаление приятелю, истинския път за вътрешната алхимия се дава индивидуално. Книгите са само да ни изострят вниманието. Ние чрез тях тръгваме, но истината е в съзнанието.



Тема Re: Jao Bichunнови [re: Mиpo]  
АвторCrazy Wolf (Нерегистриран)
Публикувано25.02.03 13:32



Original.izdanie na english e na Ch. Lyuk. No istinskiyat avtor e J.B. Lyuk obrabotva stari textove i im pridava avtorski vis, koeto vuobshte ne umalovajava truda mu. Ima rusko izdanie, ne mu pomnya imeto.
Shte moga da ti pratya texta sled nyakolko esdmici - ne sum v Sofia v momenta.



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Bili]  
Автор Mиpo ()
Публикувано26.02.03 18:48



Здравей Били,

Да започна с едно нещо, което все забравям. Ако имаш музика (или медитация), която я няма на сайта – чакаме ме те с отворени обятия. Ако може да я свалиш в WMA/MP3 вид е сигурно най-лесно за теб. Само не го прави това с Windwos Media Playera, че той при свалянето в компютърен вид записва един код и след това на друг компютър може и да не тръгне.Аз ще ти дам един адрес където може да ми изпратиш големи файлове.

Още ли го има това неприятното затопляне? Точно това се чудех кое му е неприятното. Ако е натрупване някъде (примерно в главата) разбирам. Но само от затоплянето ...

Усещаш ли да ти се “канализира” енергията?

Прегръдки - усмихнати и енергийни.




Тема Re: Jao Bichunнови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано26.02.03 18:54



За този ли Ван (някой го наричта д-р Ван) дето преподава един "естесвен" цигун от 7-8 години?

А другото е както го казваш



Тема Re: Jao Bichunнови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано26.02.03 20:41



Да, за д-р Ван говоря. Какво можеш да ми кажеш за него.
Може и на бележки. Заинтригува ме, защото ми каза, че е наясно с "Джао Бичън".



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано26.02.03 21:30



Здрасти Миро,
Обясни ми , моля те подробно как става с музиката, защото това не съм го правила.
за затоплянето ти писах, че е неприятно, защото не зная как да ти го обясня. Всъщност е много особено като усещане, защото спира точно в главата. С такова затопляне започна и това, което ми се случи при медитацията със свещта - топлината спря в главата, засили се, обхвана цялата глава, после изведнъж усетих някакво разширяване и изчезнах. За секунди се стопих. И това вече беше едно от най-приятните и невероятни неща, които съм преживявала. Откакто започнах твоята микроорбита затоплянето изчезна. по всяка вероятност нещо с енергията не е било добре.
Канализация на енергията не чувствувам, но усещам много ясно същата във всяка една точка. И в коронната чакра също - по един много приятен начин- или като лека пулсация, или като натиск и гъделичкане. Продължавам, с времето сигурно ще се появят и по-ясни усещания.
Поздрави и усмивки.Били.



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Bili]  
Автор Mиpo ()
Публикувано27.02.03 13:49



Сега за енергията. Да продължа аналогията с напоителните канали, която на мен си струва много точна. Представи си какво става с една придошла река, когато руслото и не е особено канализирано. Вода се разлива и обхваща голяма повърхност като на някои места може да се застои или “заблати” (стане на блато). Това в контекста на неприятно чувство на затопляне, за което разказваше по-рано. Това неприятно усещане може да дойде или от блокиране на енергията някъде си или пък от нейното “РАЗЛИВАНЕ” по цялото тяло. И за това Микроорбита, бидейки най-големия естествен енергиен канал в тялото ни служи именно за такова канализиране, което става особено полезно, ако имаш много енергия (както е при теб). След това другите стотици канали, които са свързани с нея по естествен начин поемат нужната им енергия. А самата Микроорбита е основно предпазно средство срещу много енергия или Кундалини-синдрома.

Естествено е за известно време докато се оформя руслото на Микроорбитата да усещаш на моменти повече енергия, което показва, че съответните канали се ОТВАРЯТ ПО-ШИРОКО и ОТПУШВАТ.

Усещането за “течене” е също много точно. Аз на моменти имам усещането като че ли имам в тялото си фини гъвкави тръбички и по-тях тече топла вода. Останалите неща, които споделяш за пулсиране на енергията в цялата микроорбитата, са ми се случвали също на мен много кратно. Това показва че енергията тече безпрепятствено

Това което е важно е ежедневно за няколко седмици да правиш Микроорбитата за да свикне енергията с нея. Това е като обяздване на див кон. Така че бъди търпелива и внимателна. Ако има много енергия, ще се научиш как да я успокояваш и сваляш надолу, пък ако е недостатъчна – как да я активираш. Цялото нещо е като игра и опознаване със собствената ти енергия.

И основния критерии е че всичко трябва да бъде КОМФОРТНО в глобален план. Като единични и изолирани проявления винаги може да има нещо временно не чак толкова приятно (случва се конят да те раздруса понякога), но ако нещата се уталожват и успокоят значи всичко е наред. Ако пък не, бъди наблюдателна и внимателна за усети какво точно става и от какво имаш нужда. Важното е да обяздиш накрая този кон и да станете приятели с него.

Като обяздиш коня (за това може да изчакаш няколко седмици докато видиш че енергията те слуша) започва още по-интересното – приложенията на цялата тази енергия. Местата, до които може да отидеш яздейки този кон. А пак има не малко интересни места, но за това по-натам.

Усмивки и прегръдки


П.П. Ще го копирам това мое писания и в Клуба, в случай че сега или по-късно някой друг си задава същите въпроси като теб. А след това ще ти пиша и за музиките.
Знаеш ли, че може да се поръчват български книги то България и да се плаща с банкови карти. Виж тук http://www.bgbook.dir.bg/. Обаче има само едната, по-старата книга на Мантак Чия, а не знам защо няма по-новата. Може да попитам издателя.

За Музиката - малко по късно. Ще се опитам да намеря най-лесния за теб начин, че аз изполвам разни "тънкости"



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано27.02.03 15:35



Здравей Миро!

Прочетох написаното и си спомних как те питах и аз и ме беше срам, че дори въпросите си не мога да задам като хората.

Наистина е много хубава, според мене, идеята ти да пуснеш този постинг като отделна тема. Тука може да не го види някой, на когото ще е полезна тази информация.

Прегръдки!



Тема Ван Циен Цюннови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано28.02.03 16:28



Ван се повия в публичното пространство в България, ако не се лъжа през 1993. На стадиона на ЦСКА се бяхме събрали поне 30тима ентусиасти, защото слуховете казваха, че учителят разбирал от цигун и прочие. Това, което ни показа като начало не беше лошо. 8 прости движения, които в различен вид ги има във всяка уводна цигунова система и статична седяща медитация без никакви сложнотии и обяснения (общо взето, с малки изключения, нищо не правиш и медитираш). Там е работата, че след това в продължение минимум 2-3 години Ван говореше, че щял да показва и други по-интересни и напреднали неща обаче, аз така и не чух да е показал нещо по същество. И при нас идва в групата на Жоро и уж щеше да показва тай-чи цигун, но все пак реши да покаже първо същия уводен цигун курс и с него си останахме. Още веднъж ходих на друго място при него и пак същия уводен курс. Една приятелка, айкидиска беше по-упорита и ходи в продължение на 1-2 години при него, но накрая ми каза, че нищо специално още не им е показал. Една пък друга позната се лекува при него (всъщност това е основната специалност на Ван – лечението), но тя си беше особено тежък и оплетен случай, та фактът че не се получи не говори нищо сам за себе си.

Та, пиша тук, ако някой друг е чул Ван да е преподал някъде нещо друго освен уводния си курс? Напълно е възможно, обаче аз така и не съм чул за него.

Иначе и на нас ни казваше, че познава учителя Жоро в Пекин, обаче ако някой чужденец пита всеки средно занимаваща се с духовна дейност в България за Петър Дънов и нашенецът със сигурност ще му разкаже много неща. Обаче все приказки ...

Та, ако някой знае нещо друго, да каже? Виждам, че Жоро го е поканил на тай-чи сбирката на Боровец прев юли, та да видим и там.





Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано28.02.03 17:01



Постингът беше предназначен първоначално само за Били, защото й отговарях на бележка. И после реших да го постна и в темата все пак. Чак от нова тема няма смисъл, поне така Дао нещата са заедно и ако човек търси нещо би могъл да го намери по0лесно отколкото ако се търси из хилядите теми в клуба.

Прегъдкааааааа



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
Автор Bilix ()
Публикувано28.02.03 20:40



Здравей Миро,
Благодаря за изчерпателното и ясно обяснение. Засега нямам повече въпроси.
Правя всичко систематично, но ще мога да кажа нещо определено, когато мине малко време. Затоплянето окончателно отмина. Откакто работя с микроорбитата не се е появявало. За което много ти благодаря, разбира се.
В момента ми се случват и много други неща, но засега се въздържам да говоря.
За музиката - ако ти е по-удобно, можеш да използуваш Е- maila ми.
До скоро. Били.



Тема Re: Ван Циен Цюннови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано28.02.03 22:24



Благодаря за разяснението.
Е, каквото даде, даде, ако не даде, това ще е.



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
Автор Bilix ()
Публикувано01.03.03 21:08



Здрасти Миро,
Бих искала да се консултирам с теб за нещо, което усетих днес при медитацията. Вече ти споменах, че започнах да правя една медитация с мантрата ХУ. Дишането стана с течение на времето изключително ритмично. Това, което обаче ме впечатли днес, че на няколко пъти аз спирах да дишам. По-точно казано - аз не поемах въздух в продължение на минути (зная го по музиката), но в същото време вътрешно дробовете ми извършваха движението Дишане. И нямяше никакъв проблем да продължавам с мантрата.
Дали това е, което Ошо нарича - да усетиш дишане в дишането?
Едновременно с това през цялото време имах чувството, че при дишането и издишването с ХУ, енергията се върти в кръг.
Може би трябва да попитам и Хуанжи, той има опит, струва ми се в тая насока.

Сестра ми ми даде адресите на няколко ученика на Ошо - негови саняси, които не са далеч от мен. Ще се опитам да направя връзка.

Книгата продължавам да търся, ако не я намеря ще поръчам тая от България. Вече съм правила поръчки там и доставката е много бърза.

Тук времето е страхотно и аз ти изпращам една слънчева усмивка.



Тема даоското дишаненови [re: Bilix]  
Автор Mиpo ()
Публикувано05.03.03 01:24



Здрасти Били,

Вярно, че времето беше хубаво в началото на уикенда в околностите на северната френско-швейцарска граница. И аз бях там за малко, че пренасям известно количество покъщнина оттам. Та, и за това напоследък бях зает и чак сега ти пиша за дишането (скоро ще го направя и за CD инструкциите).

Това, което споделяш за дишането ми е много интересно, та чак забавно, защото преди години и на мен ми се случи почти същото нещо и аз си задавах почти същия въпрос. Първо, "нещото" което ти се случило е съвсем нормално и в следствие на циркулацията на енергията по Микроорбитата. Не знам дали си чувала за термина "даоско дишане", но сигурно ти се случило точно това. При даоското дишане за разлика от така нареченото будистко дишане (което е дълбоко стандартно дишане с корема) става следното нещо. При вдишване корема, както и цялата коремна кухина (вкл. отстрани, отзад и отдолу перинеума) се СВИВАТ и КОМРЕСИРАТ, а при издишване се ОТПУСКАТ. Точно обратно на стандартното дишане, където при вдишване, корема се разширява, а при издишване се сплесква. Това съм го забелязал че става винаги когато се върти микроорбитата. Просто, когато енергията се кача нагоре по гърба, това е в такта 'вдишване' на гореспоменатото даоско дишане и е "ян" етапа, докато при слизането на енергията отпред става издишването и е "ин" етапа. Та, при даоското дишане човек абсорбира енергия от околното пространство ДИРЕКТНО ПРЕЗ ТАНТИЕНА и за това оставаш с впечатление, че почти не дишаш. Усещането е наистина много интересно и особено ясно.

И на мен ми беше странно в началото (преди десетина години), но от тогава сигурно съм го усещал хиляди пъти. Въпреки, че бях чел за него по книгите, никога не го бях опитвал, защото ми се струваше малко странно и сложно, но то взе че ми се случи от само себе си. А пък в последващите практики на Мантак Чия, се използва изключително много за какво ли не.

Всъщност има десетки форми и разновидности на дишане в даоските практики. Както и редувания на будиско и даоско дишане. Но в началото просто наблюдавай как нещата се случват от само себе си, пък после може и ти да се включиш по-активно. Примерно в контекста на това което усещаш, може да си представиш, че тан-тиена ти е като слънце, което ДИША. При вдишване, всичко около него се компресира към него и той абсорбира енергията от Цялото около теб. Все едно че, през цялата ти повърхност на тялото енергията ВЛИЗА ОТ ВСЯКЪДЕ. При издишването пък, тан-тиена се отпуска и разтваря и ти отдаваш пасивно енергия на Цялото. Някой питаше за космически оргазъм – е с тази практика се усеща точно това съвсем буквално – все едно, че си в сексуален контакт с Цялото. Само, където усещането тук е по-силно. И съставна част на този "космически секс" е именно даоското дишане. Всъщност именно благодарение на енергийния обмен се получава усещането за ЕДИНЕНИЕ с Цялото ... Просто се разтваряш в Него ... Твоята енергия се слива с Неговата ... Я го пробвай направо.



Тема Re: Микроорбитата - детайлинови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано05.03.03 15:04





Здравей!

Както ти си прецениш. Вярно, че който търси - намира, а като му дойде време - намират го...

Прегръдка и от мене!



Тема Re: даоското дишаненови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано05.03.03 15:13





И на мене ми се е случвало всичко това, за което пишеш. Много странно беше това лято. Бях седнала на една полянка и пеех Аум. В един момент усетих, че пея, а няма нужда да поемам въздух, можех да продължа да пея много дълго. Експериментирах да видя колко може да продължи, не нося часовник - стори ми се - над 2 минути, но спрях. В това време гласът ми беше особено звънлив и чист.

Усмивка от Пловдив



Тема Re: даоското дишаненови [re: Mиpo]  
Автор Bilix ()
Публикувано05.03.03 21:05



Привет Миро,
Благодаря за всичко, което си ми написал. От утре ще започна да правя това, което казваш. Не зная само дали няма да ми дойде малко множко. Кажи ми по колко време минимално трябва да се прави - по един час ли е, или може и по-кратко. Защото с микрообитата ми се събират около 4 часа дневно. Може би трябва да изоставя за сега медитацията за третото око - тая със свещта. Като имам предвид, че си усетих Центъра, май ще е най-разумно да я спра и да наблегна на дишането. Защото и това с Центъра се случи след като започнах да правя микроорбита.
Микроорбитата и чакрите все повече и повече ми харесват.
Още нещо, което не бих искала да забравя. Мисля да направя двуседмично гладуване. Нямам никаква нужда да свалям и един грам, но това е чудесен начин да се пречисти организма. Чувала съм, че и качеството на медитацията се изменя. Би ли могъл да ми дадеш някакъв съвет, както и да ми кажеш дали всичко от това, което правя мога да продължа и през въпросния период.

Това, което казваш за "космическия оргазъм" съм го срещала, но не съм го достигнала. Пак някой беше питал и за тоталната, чистата любов. Това съм го изживявала. В състояние на медитация (по времето, когато шокът и болката от загубата на сина ми не бяха преминали) усетих нечие присъствие от което на талази към мен се лееше ЛЮБОВ. Обгръщаше ме и ме изпълваше цялата. Пропиваше всяка моя клетка. И най-силната и изгаряща любов, която съм преживяла в живота си не може да бъде даже сянка на това, което преживях тогава. Когато излязох от медитацията много дълго време не можех да мисля за друго. Усещането беше толкова силно и толкова красиво, че колкото и да се опитвам да ти го обяснявам, все няма да е вярно.
Интересното е, че тогава си мислех, че детето ми по някакъв начин е стигнало до мен. Сега мисля по-различно .
Напълно е въэможно ти да си го преживял също. тогава знаеш какво е.
Поздрави и прегръдки от мен

Редактирано от Bilix на 05.03.03 21:26.



Тема Re: даоското дишаненови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано06.03.03 16:34



Да, виж какви уж на пръв поглед странни неща, пък ни се случават на всички

Да ти напомна скъпа, че чакам твоето експертно мениеи за Звуци на чакрите. Не е спешно, когато можеш ...

Усмивка от Saclay



Тема Re: даоското дишаненови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано06.03.03 16:48



Да ти призная, нещо не успях да се справя със свалянето на музиката като опитах, а след това ме завъртяха ангажименти, пътуване и ... Довечера ще опитам пак и ако не успея, ще те моля за помощ.
Много искам да я опитам тази медитация!

Усмивки от мене!



Тема За сега сайтът е блокиран ...нови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано06.03.03 17:06



За сега сайтът е блокиран по неизвестни причини, които проучвам в момента. Та, ако нямаш музиката или трябва да ти я изпратя (а тя е доста голяма) или да изчакме ...

За прегръдките нама да чакаме



Тема Re: За сега сайтът е блокиран ...нови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано06.03.03 17:23



Как можеш да ми я изпратиш, да ти дам е-маил адрес ли?
Както прецениш, ти кажи. Може и да почакаме.

Вчера една приятелка просто ми написа в края на писмото си:

Гуш Много кратко, а хубаво.



Тема Re: даоското дишаненови [re: Изrpeв]  
Автор Bilix ()
Публикувано06.03.03 17:33



Здрасти Изгрев,
Чудесно си решила да пробваш с чакрите. Много е приятно. Ще видиш как в един момент енергията сама ще започне да се качва и слиза, още докато си местиш ръцете - и се е преместила. Аз когато пея с музиката я усещам по-ясно като вибрации, а когато само я слушам - като пулсации. Много е интересно в коронната чакра, там усещането ми за енергията е много финно, много нежно, но е ясно разграничимо.
Докато при микроорбитата навсякъдер във всякя една точка усещането е много силно пулсиране. Понякога в коронната чакра е така силно, че имам усещането че пулсира целият мозък.
Музиката е също много хубава. С нетърпение чакам да видя как ще се получи при теб. Интересно ми е.
Поздрави. Били.



Тема Re: даоското дишаненови [re: Bilix]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано06.03.03 19:42





Здравей Били!

надявам се скоро да имам музиката, за да пробвам. Понякога като пея, усещам вибрации в съответните чакри, явно уцелвам тона...

Ще споделя като опитам.

поздрав



Тема гладуване и други ...нови [re: Bilix]  
Автор Mиpo ()
Публикувано07.03.03 14:29



Времетраенето е малко относително понятие. Зависи от това колко време имаш на разположение първо. И после колко “медитация” може да абсорбира тялото ти. Няма някакво минимално време, ти определи колко време ти е необходимо. Иначе те разбирам, че когато има много медитации, става малко сложно. Аз ако трябва да направя само по веднъж всичките медитации, които съм правил сигурно ще са ми нужно доста седмици при условие, че на ден се занимавам по 3-4 часа. По-рано с години правех разни неща ежедневно час и половина сутрин и по толкова слетобяд и вечер (т.е. общо към 4-5 часа на ден), но Микрообитата и аналогичните практики бяха по около 30-40 минути на сеанс (останалото време беше за тай чи и динамичен цигун). Като отделно имаше Ошови и какви ли не други медитаци. Видях, че оптималното е в определени периоди наблягам на дадени 1-2-3 практики и после ги сменям с други. Точно както с разнообразното хранене (при което някой продукти като хляба и водата ги има и на всяко ядене). Та, усети от какво имаш нужда и какво ти харесва най-много. Няма по-добро от това да влизаш в медитацията с предвкусващо “удоволствие” и интерес.

Що се отнася до гладуването, чувал съм ги тези теории, но моя опит показва нещо друго. По време на енергията, енергията ми и нивото на будност ми спадат леко. Многократно съм го наблюдавал. И чакам да свърша гладуването за да мога да правя съответната практика на 100% задълбоченост (иначе е на 80% примерно).

Едно друго интересно нещо съм забелязал, което даже не съм го и срещал по книгите. Когато съм сит и коремът ми нормално пълен, все едно, че това “натиска” едва ли не механически върху тан тиена и го активира, което пък води до повече енергия. Съвсем анатомически, червата се намират точно където е тан тиена и е възможно да е от това. Естествено, разграждането на храната също отделя енергия, която би трябвало да се абсорбира и да увеличава потока от енергия в микроорбитата, но моето усещане и обяснение ми се струва, че е по-скоро горното. За това и в темата за “Авто-подхода към конвенционалните болести” писах, че използвам храната като лекарство. Ще ми интересно да споделиш как е при теб, а също и мнението на Изгрев, Хуанджи и останалите.

Що се отнася до “космическия оргазъм” той е наистина много комплексен, защото най-интересното е когато се случи на ВСИЧКИ нива. А е сигурно, че има още фини нива, които още поне аз не съм ги включил. Обаче, интересното в контекста в който говорим е фактът как само енергията (която е следващата по “грубост” след физическата материя) може да промени много неща ... Смесваш твоята енергия с енергията на околното енергийно пространство и ... става “магията”. Естествено, ако включиш и още неща на ниво съзнание, трето око и прочие нещата могат да се задълбочат много повече. Но ако останалите чакри са поне полу-“отворени”, само ги снабдяваш с енергия и те светват. Всичкото това и в контекста на един методологически въпрос как по-грубата материя/практика може да спомогне на по-фината. Обикновено по някои книги особено йога се говори само за противоположния. А пък ми се струва, че е хубаво и от ДВЕТЕ СТРАНИ да се върви към целта.

Докато пък за по-финото за което споменаваш на края е наистина трудно да се опише с думи, камо ли да се определи какво точно става ... Обаче си заслужава човек да пробва.

Поздрави и прегръдки и от мен



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: huanji]  
Автор Bilix ()
Публикувано07.03.03 16:31



Здравей Хуанжи,
Отдавна не съм те чувала. Имам молба към теб - би ли погледнал това, което съм писала на Миро последните два пъти. Ще ми е много полезно, ако ми дадеш съвет относно гладуването.
Ще се радвам също така на всяко едно мнение от всички, които знаят ефекта му.
Поздрави и прегръдки от мен
Били



Тема Re: гладуване и други ...нови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано07.03.03 16:49



Здравей Миро!

Чета с интерес всичките ти постинги. В този прочетох ника си и бързам да споделя. В края на февруари правих житна диета. Свързана е с фазата на луната - от 22.02. се започва. Добре е да се прави 10 дни, но на мене ми се наложи пътуване и я правих 5 дни.
На ден се хапва 100 гр. жито, сварено с малко вода, разпределено на 3 части. При необходимост се прибавят 3 ябълки, 3 Х 3 ореха, 3 чаени лъжички мед за деня. Усещането е за лекота, особено след третия ден, поне при мене. Не ми пречи на заниманията, дори помага. След петия ден на диетата се чувствах заредена с енергия и много съжалявах, че ми се налага да я прекъсна поради отсъствие от дома.

Пропуснах да кажа, че не се прави само през февруари. Може да започва при всяко намаляване на луната. В различните месеци има различен ефект, разбира се. Ако някой се интересува, мога да напиша по-подробно.

Били, сега видях, че питаш за гладуването. Ако искаш можеш да приложеш този по-щадящ режим като за начало. На мене ми действа, както споделих, много добре.

Поздрав!

Редактирано от Изrpeв на 07.03.03 17:32.



Тема книгата Awaken Healing Lightнови [re: Bilix]  
Автор Mиpo ()
Публикувано07.03.03 17:39



С моите скромни познания по немски разгледах и това, което си ми дала, както и в Amazon.de и не я откривам. Забелязах обаче как като превеждат, видоизменят оригиналните заглавия.

Ето ти тук списука на издателствата, които са идали книгите на на Мантак Чия

. Книгата се казва в оригинал Awaken Healing Light of the Tao или някъде я пишат накратко само Awaken Healing Light : .

Виждам че на немски е била преведеда и в списъка има е-мейлите на немски издателства и може директно да ги питаш как са я превелии и дали я имат те. Странно, че на българския я нама като преведена, но си мисля че я бяха превели все пак (за това питай Димитър Илиев от Шамбала )

За гладуването ще ти нашиша отделно (аз бях останал с впечатление, че си го правила)



Тема Re: гладуване и други ...нови [re: Изrpeв]  
Автор Bilix ()
Публикувано07.03.03 17:49



Здрасти Изгрев,
Благодаря за това, което казваш. Би ли ми го обяснила малко по-подробно. Все пак две седмици глад не е толкова просто нещо. По всяка вероятност режима на живот трябва да се коригира за тоя период. А и още нещо има - сигурно се свалят килограми, а аз съм си добре с теглото и ако свалянето е драстично не зная дали е добре. Моята цел е пречистване на организма и съответно изостряне на медитативната чувствителност.ще ти бъда благодарна за всяко разяснение.
Прегръщам те много топло.
Били.



Тема Плодово гладуваненови [re: Bilix]  
Автор Mиpo ()
Публикувано07.03.03 18:06



Сега за гладуването (аз не бях разбрал че не си го правила, а си мислех, че питаше за връзката с дао практиките), което е голяма тема.

Естествено, че има смисъл да правиш гласувания поне 1-2 пъти в годината (в зависимост от продължителността им). Аз поне от десетина година правя така. За мен се оказа най-оптимален метода на Лидия Ковачева, който приспособих към себе си. В този метод на ден ядеш по 1 кг плодове и между яденията пиеш обилно чай или вода.

При гладуване има три етапа: Влизане, Гладуване и Излизане. С плодовете Влизането т.е. подготвянето за гладуването може да го пропуснеш и да започнеш веднага когато решиш. Избери си типа плодове. Аз съм го правил с портокали, ябълки, грозде, череши, диня и все става. Примерно на едно ядене изяждаш по една ябълка/портокал/... и така може да има 3-4 ядения на ден. И между тях обилно течности – аз не си падам много по голямото пиене на чайове и пия минерална вода. Въпреки различните принципи, ти усещай тялото си. След първия ден минаваш на автолиза – тялото започва да яде от себе си и почти не усещаш глад. Възможно е да има някаква лека временна отпадналост, която минава общо взето.

Времетраенето ти си го избери. Може 3-5 дена като начало, пък после и повече. Аз съм го правил до 2 седмици.

Най-трудния етап е ИЗЛИЗАНЕТО! Защото трябва да се захраниш постепенно. По книгите казват, че колкото е гладуването, толкова трябва и да е излизането, но аз за мен открих, че и излизане два пъти по-късо от самото гладуване също ми върши работа. Така че за 3 дена гладуване и 1 ден излизане са достъчни, докато за 5 дена е хубаво поне 2 дена излизане.

По време на Излизането се захранваш ПОСТЕПЕННО!!! Солта и олиото са най-накрая. Точно преди тях е хлябът. Значи, за захранване започваш с зеленчукова бульон или варени картофи и постепенно увеличаваш съставките (качествено и количествено) – примерно овесен каша на следващото ядене, после някакви други зеленчуци, докато стигнеш до хляба (една препечена филийка в началото) и т.н. Предполагам, че си чела по книгите.

Ако имаш въпроси може да питаш по всяко време за гладуването. Пък после ще споделиш как е била връзката с енергията при теб. Това, което аз казах в предния постинг са разни детайли, които имат смисъл ако човек е практикувал достатъчно както гладуването, така и съответните практики.

Прегръдки и да са ти сладки плодовете (с гладуването човек разбира за първи път какво са плодовете – един портокал става супер ястие)




Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Bilix]  
Автор huanji ()
Публикувано07.03.03 21:30



Здравей. :)
Това, което си описала се нарича "запъване на дишането". Ако се поддържа ритмично дишане по- дълго време, от самосебе си възниква Непрекъснатото дишане. Това е едно ритмично дишане, при което паузите между вдишване и издишване почти се заличават. То нормално се съпътствува от т.н. запъване на дишането. Тук това е духателна пауза с поет въздух. Когато го практикува човек има усещането, като, че ли само издишва. Това дишане съпътства дхарана(концентрацията). След него настъпва незабележимото дишане. Тогава се появява дишането вътре в себе си, съпроводено с усещането за кръг. (кръгът се намира в главата). Дихателната пауза е без въздух в белите дробове. Усещането е като, че ли само се вдишва. Тази степен е характерна за дхияна(медитацията).
Тези неща, дълго са държани в тайна и ако не беше Сахаров, нямаше да знаем за тях.

За гладуването, моят съвет е да стане постепенно. Освен това ако имаш лек сън, слабо тяло, студени крайници, тесен гръден кош, тънки косми на косата, запек, ще трябва доста внимателно да се постъпи с глада.
След като ми отговориш на горните въпроси можем да обсъдим дали е уместно въобще да се приложи по- дълго гладуване.
Най- подходящо е да се започне с един ден в седмицата. Ако си навита, може да ти кажа повече и с това да започнеш. А за по- дълго в последствие.
Поздрави.



Тема Re: гладуване и други ...нови [re: Bilix]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано07.03.03 21:51





Ще ти напиша по-подробно всичко за житната диета. Тя се прави с цел пречистване след зимата. Хубаво ще е и с Хуанджи и Миро да се обсъди кое е най-добре. Не съм чула от него да има неприятни последици или да е опасно, но за всеки случай е добре да се посъветваме. В момента нямам възможност да пиша.

Нежно те прегръщам!





Тема За Били - житен режимнови [re: Bilix]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано08.03.03 17:14



Здравей Били!

Ето малко повече за житния режим на хранене.

Първо ми се ще да ти напиша нещо за самото житно зърно.
Житото е израз на любовта, но любовта във форма на жертва. Минало е през Венера. Житното зърно е емблема на човешката душа. В житното зърно има сила, възможност, дух на самоотричане, с която сила то храни себе си и другите. В житото се крият най-мощните и благородни сили за живота.
След зимата в организма се натрупват мазнини, утайки и отрови, от които е хубаво да се очистим, за да можем да ползваме по-пълноценно пролетните слънчеви енергии. За тази цел се прави житен режим на хранене през месец февруари, може за 10 дена, но може и за по-малко, когато Слънцето е в знака Водолей, който е символ на чистотата и любовта, на силите на новата епоха на Водолея. Режимът за почва след разсипа на Луната, когато има най-благоприятни условия за лекуване и пречистване. Добър резултат имах за 5 дена, както вече споменах. Не се губят много килограми, защото не е пълен глад.
Ако се прави през март, при разсип на Луната, когато Слънцето е в знака Риби, човек се свързва с Христовия дух, може да разбере милосърдието и жертвата, мистичното, скрито в мълчанието и ще омекоти своята карма.
Житен режим може да се прави и за постигане на някои добродетели като смирение, кротост, въздържание, милосърдие, благост, търпение.. .Тогва режимът се започва при новолуние. Най-добре да се почва в сряда и да се завършва в петък. В сряда се влиза в “лечебницата на природата”. Сряда е ден на Меркурий и се работи за развитието на сърцето, за една съзнателна умствена дейност.
Ако режим за пречистване започне на разсип Луна и Слънцето се намира в знака Овен /22.03.-22.04/, тогава се очистваме от низши чувства, желания и страсти.Ще се придобие мекота, търпение.
Ако се прави при новолуние, усилва се волята, но едновременно с това и желанията и чувствата, но омекотени и доведени до разумност.

Ако те интересува ще напиша и за ефектът, който има житния режим на хранене през другите месеци от годината, но тук ти написах само през пролетните месеци, защото имаш сега възможност, ако поискаш, да го направиш.

Основното е, че ако искаме да се пречистим от нещо, правим житен режим при разсип на Луната. Ако искаме да придобием нещо, правим го време на новолуние.

Ако имаш въпроси, питай!

Усмивки и прегръдка!




Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: huanji]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано08.03.03 18:24



Здравей Хуанжи,
Благодаря и за двата отговора. Ритмичното дишане при мен се получава отдавна, още от времето, когато започнах да сядам по час, час и половина и само да го следя. Но определено почти нищо не зная за проявите, които започнаха да се появяват. Ще ти отнема ли много време, ако те помоля да ми кажеш малко повече за Борис Сахаров? Сигурно си писал вече многократно, но не зная къде и не ми се рови навсякъде. Видях само, че говориш за него в Ритмично дишане. Могат ли да се намерят негови книги? В процеса на дишане са ми се случвали вече доста усещания, мисля че като резултат успях да усетя и така наречения Център (усещането на Центъра и дъха, който се влива в него трудно мога да опиша- мисля, че някъде из темите се опитах да го направя). Все повече си мисля, че човек все пак трябва да има достатъчно количество информация, за да не се върти в кръг.
За гладуването ще отговарям по ред - сънят ми е много спокоен, но лек. Будя се почти винаги веднъж след полунощ и веднъж сутринта. Мисля обаче, че това будене с времето е станало напълно автоматична реакция на организма.
Ръцете и краката ми са по-скоро студени. За гръдния кош не зная какво точно имаш предвид под "тесен". Мисля, че е хармоничен спрямо тялото, но ако определението - не е като на плувкиня - ти дава яснота, точно така е. Космите на косата ми са тънки, костите ми са също тънки и леки. Тялото ми е слабо, но не кльощаво ( ръст 164, тегло 51 кг). От запек не съм страдала никога в живота си.
Има и още нещо, което може би трябва да се има в предвид. 4 дни в седмицата правя фитнес на машините, които имам. И въртя велосипеда 30-40 минути почти всяка вечер. Сигурно през време на гладуването трябва да прекратя с тия занимания.....
Постарах се да бъда максимално точна. Ако имаш още въпроси, ще ти отговоря.
Още нещо, което може да е от значение - не си спомням да съм имала сериозно заболяване, освен като малка.
Поздрави и усмивки. Били



Тема Re: Плодово гладуваненови [re: Mиpo]  
Авторbilix (Нерегистриран)
Публикувано08.03.03 18:37



Здравей Миро,
Благодаря за това, което си ми дал. За метода на Лидия Ковачева много съм чувала (все добри неща), малко чела и никога не съм го правила. Най- голямото гладуване, което много, много рядко съм правила е ден и половина- т.е. нищо- и после съм така озверяла от глад, че ми идва да изям всичко, което е в хладилника.
Мисля си, че организмът се нуждае от пречистване, така както и тялото от къпане и затова много ми се ще да направя нещо. Ще изчакам да видя всички мнения и ще реализирам нещо.
Засега поздрави от мен. Били



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: Изrpeв]  
Авторbilix (Нерегистриран)
Публикувано08.03.03 18:43



Мила Изгрев,
Благодаря ти за диетата, която си ми изпратила. Много е интересно и красиво това, което си написала.Никога не съм поглеждала житното зърно от тази страна. Страхотно е.Засега ще изчакам още малко и ще пиша веднага, щом реша да започна с нещо конкретно.
Прегръдки от мен.Били



Тема Re: гладуване и други ...нови [re: Bilix]  
Автор taban (непознат )
Публикувано09.03.03 00:22



"Гладуването все пак смятам да направя. може да си остане първо и последно, но поне ще ги усетя нещата. Това, което ме притеснява е, че никога не съм правила подобно нещо и не знам как да постъпя. Има толкова различни варианти, че аз се обърквам. "

Здравей Били ,
не бих се радвал,ако това гладуване ти е първо и последно:(
дано намерия време да споделя своите опитности с теб ,но до тогава ми кажи запозната ли си с Г.П.Малахов"Методи за изцеление" и др.книги от този автор?
Нека да уточним понятията"под термина гладуване" се разбира пълно или частично въздържане от прием на храна или вода по някаква причина?
Каква е причината?Така в зависимост от причините,предизвикващи гладуването,може да се даде и различни квалификации,а именно:религиозно гладуване,професионално гладуване,физиологично,паталогично и експериментално.
Плодовото гладуване е въздържане от плодове;зеленчуковото от зеленчуци;млечното -въздържане от мляко;водното -от вода и т.н.
-Религиозното гладуване("пост") е въздържане от хранана с цел развитие на духовната мисъл или с цел изпълнение на религиозен обряд.Професионално гладуване е въздържане с цел придобиване на известност и реклама.Физиологичното е естествен отказ от храна,срещащ се в природата,например зимния сън на някой животни.Паталогично е гладуване свързано с органично заболчване,което прави организма неспособен да приема или усвоява храна.Експерименталното гладуване е изкуствено въздържане от храна на хора или животни за целите на научното изследване.
ТЕРАПЕВТИЧНО(лечебно) е ПЪЛНО въздържане от храна,но не и от вода.Целта му е укрепване и възстановяване на здравето.
Всички тези многобройни термини могат да доведат до объркване в умовете на хората по въпроса с гладуването,но за постигане ,физиологични промени в организма и след това да се поддържа известно време с лечебна или профилактична цел,НЕОБХОДИМО Е ПЪЛНО ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ПРИЕМАНЕ НА ХРАНА.(изясни си ацидозата-подкиселяването на кръвта като първи и най важен механизъм предизвикващ включването на други целебни механизми .Вътрешното ендогенно хранене)В нашия случай "гладуване" означава доброволно отказване от прием на каквато и да е храна за определен период от време с цел подпомагане на жизнената сила и енергия на организма да възстанови хармонията и силата на биологичните процеси,нарушени в резултат на болест ,без да доведат до фатални необратими изменения.
Жизнената сила,която се използува за усвояване на храна,по време на гладуване се изразходва за извеждане на "отровите" от организма .Организмът се самоочиства .Когато използваш и др .методи за контрол върху жизнената сила успехите са неминуеми.Ти си щастлива
с приятели като Хуанджи и Миро те са с опит .добре е да съгласуваш с тях индивидуалните си особености .Самата продължителност с която да се захванеш е твой избор и отговорност.Когато осмислиш првиш програмата и започваш до тогава медитирай както умееш.Надявам се да подхвана и продължа темата в клуб Йога,но за сега съм ангажиран .
Успех!



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: Bili]  
Автор huanji ()
Публикувано09.03.03 22:03



Както и предположих като дошов тип, силно клониш към Вата. На Вата типа не са показани продължителните гладувания. По- добре ще е да започнеш с един ден в седмицата и евентуално след месец, два да направиш тридневен глад. През есента можеш да включиш едноседмичен пост и това може би ще е оптималното време. Плодовите диети също не са лоши, но това не е гладуване. Ако ти допадне идеята за постепенното гладуване, ще ти разкажа повече за прилагането му.

Борис Сахаров е един от реализираните йоги, който е написал на книга много от тайните на йога. Ученик е на Свами Шивананда. Владеел е 14 езика, между които и санскритски, което е много ценно. Сахаров е бил невероятен практик. Всяка дума, която е написал, е плод на собственият му опит и постижение. Повече е писал за практика и почти не се занимава с философия.



Тема Re: гладуване и други ...нови [re: taban]  
Автор huanji ()
Публикувано09.03.03 22:05



Здравей.
Знаеш на кого дължа опита си. На няколко поколения йоги, последният от които ми е предал всичко, необходимо, инъче един живот е безкрайно малък.

Не е лошо да подхванеш темата. Ще се включа с което мога.



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимиянови [re: huanji]  
Авторbilix (Нерегистриран)
Публикувано10.03.03 16:43



Здравей Хуанжи,
Нямам представа защо ми изчезна регистрацията. От предния път, когато последно писах го завелязах и нещо не мога да се оправя. Както и да е.Това не е толкова важно.
За това,което ми предлагаш, съм 100 процента съгласна. Мога да го направя в момента, в който кажеш. И в периода, който кажеш.
Много би ми се искало обаче да направя плодовата диета поне за една седмица в началото на април. Не вярвям едното да пречи на другото. Житната ми е също интересна, но с нея ще изчакам. Така, че решението е втвои ръце, защото тук аз съм невежа.
Интересно ми е това, което пишеш за Борис Сахаров. Оставам с убеждението, че пътят на Йога при теб е започнал отдавна. Това ме навежда на мисълта, че вече би трябвало да си близо до края. Радвам се за теб. Наистина е хубаво, че много от тайните са открити за този, който търси - но си има основателна причина някои неща да се пазят в тайна. И още по-основателна причина някои неща да се казват на четири очи между учител и ученик. Можеш да си представиш какви последствия може да има активирането на енергията в третото око (това е само един пример) - не само за околните, но и за самия теб.
Ще потърся нещо от Сахаров, когато си дойда в България лятото. не мисля, че мога да намеря нещо преведено тук.
Чакам инструкции от теб.
Поздрави,
Били



Тема Re: Плодово гладуваненови [re: bilix]  
Автор Mиpo ()
Публикувано10.03.03 17:42



За начинаещи в гладуването най-трудното е първия ден, когато организмът се превключва на автолиза – т.е. на ядене от самия себе си. Когато това стане, усещането за глад почти изчезва.

Ще ти дам някои предимствата на плодовото гладуване (или по-коректно казано, гладуването, при което се примат само малко плодове; плодова диета):
- не е нужно да има подготвителен етап, т.е може да го веднага;
- дейността на червата не престава напълно и благодарение на целулозата в плодовете те не “заспиват” и проблемите свързани със запек и клизми се избягват;
- автолизата се случва, което в основата на пречиствателния процес;
- плодовете, които взимаш ти дават някаква минимална енергия, която ти позволява да запазиш общата си ежедневна активност (примерно да ходиш на работата и т.н.) и цялото гладува минава доста по-леко в сравнение, ако го правиш пълно;
- за начинаещи е много добро средство и се избягват крайностите, както и може да го правиш 5 дена примерно съвсем лесно.

Това, което казва Табан е така по принцип. Хубаво е да прочетеш някоя книга по темата за дребни детайли, които може да изпуснем. Що се отнася до то това, което казва Хуанджи, то се отнася повече за пълно гладуване, докато за частично, горните неща са почти без значение (аз ако знаех колко бях слаб когато преди да започна правих 14-дневното си плодово гладуване ...).

Всъщност от гладуване не се свалят килограми, а по-скоро се качват в последствие, защото тялото ти свиква да абсорбира повече храна.

Физическата активност може да си я запазиш почти на 90%, просто не е нужно да ходиш до големи натоварвания. Както и голяма умствена дейност не е препоръчителна (примерно ако ще имаш изпит). И другото важно е да взимаш душ всеки ден з да отмиваш всичко какво излиза през порите на кожата.

Относно плодовата диета/гладуване – ако някои знае за нейни недостатъци – нека да ми ги сподели.

Прегръдки

П.П. Ти кога ще си идваш в БГ? Знаеш за що те питам



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: bilix]  
Автор huanji ()
Публикувано10.03.03 19:55



Здравей.
Истината е, че съм съвсем обикновен човек и всичко друго ще бъде спекулация, с недобри последици за моята личност. Ако имаш нещо добро за мен, не го пиши, само си го помисли, това е достатъчно. :)

У нас имаме излязла само една книга на Сахаров – “Отварянето на Третото око”. Мога да ти дам да си преснемеш тези с които разполагам, те са преведени и печатани на ръка. В България сме имали реализиран ученик на Сахаров. Казвал се е Виктор Сеплевенко. Той е бил близък с учителят на моя учител. Освен, че се е познавал със Сеплевенко е и личен ученик на Свами Шивананда. Така, че на мен ми е много по- лесно да разбирам написаното от Сахаров.
Напълно съм наясно, че Третото око и знанието по принцип, могат да се превърнат в проклятие. Затова трябва да се шлайфаме яко. :)
Третото око, кундалини и медитацията са свързани. Медитацията е разглеждане на обект в Кха(духовното небе в центъра на главата). Т.е., по време на медитация, човек извиква обекта на медитацията и го разглежда с вътрешният си взор. Обекта може да не е материален, може да е идея. Първо възниква концентрацията, когато се развие способността да се “освети” обекта. Той блясва за да угасне скоро след това. Т.е., при достигането на състоянието медитация, тя се преустановява почти веднага. Когато се достигне, обекта може да бъде задържан и разглеждан от всички страни. При самадхи, той бива направо проникнат. Получава се пълното знание за обекта, което идва интуитивно. Тези трите, концентрация, медитация и самадхи в йога се обозначават като един процес – самияма. Ако обобщим, в началото йогата набелязва видим обект и чрез съответната техника и механизъм го пренася навътре в Кха. Първо съзнанието странства извън тялото, после се пренася в главата и се задържат вълните на мисълта. Обектът се появява и се “осветява”. С течение на времето способността за неговото задържане нараства, а заедно с това и постигането на знание за него. Напредналият йогин, има способността да извиква всеки предмет, обект, структура или идея и моментално да ги прониква, като знанието за тях възниква интуитивно. Т.е. директно се постига самадхи, като се избягват другите процеси. Изчезва необходимостта от видимост и предварително знание за обекта. Още при помислянето, даже преди него, знанието за него е налице. Това е като светкавица, която прониква в съзнанието(Дейти ще разбере, какво значи светкавицата в профила ми, понеже преди не й казах...стори ми се високопарно). Накрая вътрешният взор се насочва към самият Абсолют за да се постигне знанието за Брахман, което според ведите и унанишадите е причината за освобождението.
Ако горният процес не е овладян, за медитация не може да се говори. Опитите за медитация, водят до две състояния. Едното е на саттва, при което се постига медитацията и от него човек просто излиза мъдър, а другото е една разновидност на тамас(тъмнината, инертността), при което човек се забива в “преломната точка”. При него мъдрост няма, защото това е едно нищо. Джао Бичън го нарича празнота, която е празна, докато тази на саттва, нарича, празнота, която не е празна. Много набляга да се прави разлика между двете състояния.
Горните неща, могат да се изложат много надълго с нагледни диаграми разясняващи процеса, това са неща, които се обесняват строго научно. Но хем е дълго, хем сложно. :)
Ако успееш да схванеш написаното, ще осъзнаеш нещо...шокиращо.
Колкото до мен, не мога да медитирам все още. Предимството ми е, че правя разлика между илюзията в медитацията и истинската медитация. Запознат съм и с голяма част от механизма. Нещата обаче, узряват от само себе си. Мога да дам зор и ефектите да се появят, но първо изчистването. Реално за постигане на нещата, стига година-две, но в уединение и пълна отдаденост. Важното сега е да подготвяме почвата и да не губим форма, а като му дойде времето, плодът узрява и сам пада.

Да дойдем накрая на диетите и гладуването. Решението е твое. Моето е само мнение. Предлагам ти първо да опиташ житната, а после плодовата диета за по седмица. Така, ще добиеш истинското усещане за вкус. Можеш да осъзнаваш процеса на поемана на плода или житото. След няколко дена, ще се включи едно ново усещане за вкус. Рафинираните храни, месото и алкохола убиват това усещане. Плодовете и житото са сатвични храни, т.е. чисти. Сатвичната храна има особен вкус и чистота. Цялото ти същество се радва. Усещаш как влиза в тялото. Особенно добре става, ако първо се предложи на Бога. Тази храна се нарича, прасад. Тогава пък глада изчезва, даже не ти се яде вече. Съзнанието и тялото, също се изчистват при диетата. После може да включиш малко глад, но не бързай. С нищо не бързай.
За житната диета, можеш да попиташ Изгрев, а за плодовата Елза(в Езотерично лечение), или някой друг. Когато сметна, че някой знае повече от мен в дадена област, направо при него пращам. :)

Можеш да си свалиш книгата “Йога без учител” на Сахаров

.



Тема Re: даоското дишаненови [re: Изrpeв]  
Автор solanita (vselenski razum)
Публикувано11.03.03 09:29



Izgrev na6... ti ot kade si, kaji mi kade jivee6?
Solanit_a



Тема Re: даоското дишаненови [re: solanita]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано11.03.03 11:25





У дома си жвея...



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: huanji]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано11.03.03 13:31



Прочетох постинга и искам да благодаря за всичко, което си написал. За мене е много ценно като информация, предполагам така ще е и за всеки, който го прочете.

Свалих си и книгата на Сахаров. Тези, които са печатани на ръка за какво по-точно се отнасят? Бях копирала преди време един материал, пуснат от тебе в клубовете /за лъка и стрелата/.





Тема книгата на Сахаровнови [re: Изrpeв]  
Автор Mиpo ()
Публикувано11.03.03 13:58



Би ли ми изпратила въпросната книга на Сахаров по емайла? От чужбина не може да се влиза на hit.bg

Що се отнася до Чакра звуците, те са много големи – десетки МБ и не стават за емейл. Да изчакаме още малко да видим дали ще се оправи сайта.

Прегръдки



Тема Re: книгата на Сахаровнови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано11.03.03 14:23





Вече лети съм тебе.



Тема Re: книгата на Сахаровнови [re: Изrpeв]  
АвторБилиx (Нерегистриран)
Публикувано11.03.03 14:41



Мила Изгрев,
Имам две молби към теб. Първата е , ако ти е възможно да ми изпратиш и на мен книгата от Хуанжи. Аз също многократно опитах, но не мога да вляза там. Е-пьвь ми го има , ще го видиш.
Втората е - началото на април мога да направя житната диета. Чакам инструкции от теб. Май месец ще направя плодовата и след лятото - Хуанжи ще помага със съвети за глада.
Ако искаш мога да ти изпратя "Чакра саунд"- ти избери как. Не е проблем за мен. Лятото също мога да донеса дисковете, които имам за презапис.
Чао засега. Прегръдки. Били.



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: huanji]  
АвторBilix (Нерегистриран)
Публикувано11.03.03 14:53



Здрасти Хуанжи,
Благодаря за книгата, но за жалост не мога да я сваля. На теб и Миро ще пиша довечера, защото сега времето ми е оскъдно.
Лоздрави.Били.



Тема Re: книгата на Сахаровнови [re: Билиx]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано11.03.03 15:13



Здравей Били!

Току-що ти изпратих и на тебе книгата от Хуанджи /на Сахаров/.
За другото писах на е-мейла.

Може и аз да я направя диетата заедно с тебе...

Поздрав!



Тема Re: книгата на Сахаровнови [re: Изrpeв]  
Автор d8a (analysis)
Публикувано11.03.03 15:14



И на мен я изпрати, ако обичаш.



Тема Re: книгата на Сахаровнови [re: d8a]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано11.03.03 15:30





Иска ли питане, усмихната ми приятелко! След малко ще ти я пусна.

Смях...



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: Изrpeв]  
Автор huanji ()
Публикувано11.03.03 20:09



Ами в книгите му има всичко, от "а", до "я". Надявам се скоро да се наберат и да се пуснат в нета. Така всеки ще може да се запознае.



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: huanji]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано11.03.03 21:16



Здравей Хуанжи,
Книгата не можах да изтегля сама, но Изгрев ми я изпрати. Вече я разпечатах и ще я прочета като си легна. Ако стане така, че се видим лятото, ще копирам и другото което имаш (ако е възможно разбира се).
За мислите и думите - разбрах. Убедена съм, че си съвсем обикновен човек.но знаеш ли - понякога точно това е необикновеното.
Това с отварянето на третото око и центриране на енергията в него наистина си е страшничко. Не зная какво пише Сахаров по въпроса, но аз имах няколко преживявания, опитвайки една такава техника, които бяха доста неприятни. Сега сериозно се замислям дали все пак в даден момент Учител не е наложителен. И още по-сериозно съм решила да потърся нещо такова.И още нещо си мисля - че тези техники трябва да се правят, ако човек е успял да стигне до състоянието на изпразненост, да бъде чист от какъвто и да било род емоции.
Това, което ми обясняваш за медитацията ме кара да я видя от една друга страна. До сега аз съм работила само с това, което Ошо е дал като практики(и пак казвам, че това, което съм пробвала, се е получило 1към1).
Това за самадхи обаче ми е малко неясно. Все съм го приемала с друго значение. Ошо обяснява два вида самадхи - първото, където съзнанието все още присъствува, а умът е бил съзнателно изоставен и второто, когато съзнанието също е изоставено (всъщност Ошо обяснява това, което Патанджали казва). Но и това е достатъчно абстрактно.
Така че оставам напълно съгласна с това, което казваш за узряването. Това 100 процентово е точно така.

Вече помолих Изгрев за повече подробности по житната диета. Ще я направя в началото на април (когато е възможно). По-късно ще направя и плодовата. След това ще имаш думата ти, защото все пак съм решила твърдо да видя какво е това Глад.
Оставям те с пожелание за спокойна и приятна вечер.
И благодаря за всичко.
Били



Тема Re: книгата на Сахаровнови [re: Изrpeв]  
АвторБили (Нерегистриран)
Публикувано11.03.03 21:20



Мила Изгрев,
Благодаря за книгата. Добре е , че си я щтракнала два пъти - единият файл е дефектен и не може да се отвори. С другия всичко е наред, вече я разпечатах.
Можеш да ми кажеш нещо по-подробно за диетата , ако има такова- за началото на юли.
За диска ще ти напиша утре .
Били



Тема Re: Плодово гладуваненови [re: Mиpo]  
АвторБили (Нерегистриран)
Публикувано11.03.03 21:36



Здрасти Миро,
Първо - един чисто технически въпрос. Защо ми изчезна регистрацията? Когато се опитам наново да се регистрирам, ми дава, че вече има такъв регистриран човек. Обаче не мога да вляза в системата като регистрирана (което се вижда и от отговорите ми в клуба). Нещо не ми е ясно. Ако знаеш какво трябва да направя, ще съм ти благодарна.
Плодовата диета ще опитам, но ще започна с житната.
В България ще съм си целият юли месец- поне такива са плановете. Но тъй като не съм планирала това с клуба ще направя всичко възможно да дойда поне за 2-3 дни. Ще го обсъдим допълнително, дотогава има още доста време.
Прегръдки от мен. Били.



Тема житен режим - юни-юлинови [re: Били]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано12.03.03 12:05



Разбрах, че те интересува април, но тук ще напиша и за юли. Може и някой друг да се заинтересува.

От 22 юни до 22 юли Слънцето минава през знака Рак - вратата на живота. Когато житният режим се прави при разсип на Луната, човек ще се задълбочи в тайните на съзиданието на живота и обществото, като започне с неговата първа клетка - семейството. Ще развие силни духовни и психически качества, които могат да го доведат до пряка връзка с невидимия свят. Така човек може да стане носител на красив, скрит дълбоко в него вътрешен живот, чувствителен към външните и особено към вътрешните постоянни промени.
При новолуние чрез житния режим, с пълно упование може да се трасира един духовен път, насочен към Бога. Лесно ще може да се приспособява към всички трудни външни условия, ще придобие сдържаност, мекота и постоянна благодарност.



Редактирано от Изrpeв на 12.03.03 12:16.



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: huanji]  
Автор Изrpeв (дъга)
Публикувано12.03.03 12:09



Ако има нужда от помощ при набирането, готова съм да съдействам.



Тема Re: Плодово гладуваненови [re: Били]  
Автор Mиpo ()
Публикувано12.03.03 12:17



Защо ми изчезна регистрацията?
Май наистина съм заприличал на магьосник, който разрешава всичките проблеми . Пък може и да е вярно, я да пробвам.
Значи, изчакай първо един ден, ако не се оправи от самосебе си. Спомням си че само един път преди 6 месеца имах и аз такъв проблем и се наложи да се пререгистрирам, но по някакъв странен начин успях да се пререгистрирам под същото име, въпреки че в началото не ми даваше точно като на теб. Но в един момент, въпреки че не можех да използвам стария си профил, успях да се регистрирам под същото име (предполагам че самата система го е била изтрила вече и накрая и аз можех да го повторя). Оттогава не съм имал проблеми. Може да пишеш и на съответните от ДИРа. Или пък в най-лошия случай да си създадеш нов профил “БилиY“

Много се радвам, че ще може да се видим в БГ (с теб може да се видим и тук някъде). За нещата около лагера ще пиша в съответната тема.

Сърдечни прегръдки




Тема Re: Плодово гладуваненови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано12.03.03 14:20



Привет Миро,
Вече писах на Дир.бг. На теб ще пиша довечера, нямам време в момента.
Чао.Били



Тема Re: даоското дишаненови [re: Mиpo]  
Авторbilix (Нерегистриран)
Публикувано16.03.03 12:44



Здравей Миро,
Днес разпечатах обясненията ти за Даоското дишане - отвори ми се свободно пространство да го опитам.
Вчера направих пак Динамичната (аз много си я обичам , но и вече съм убедена, че и само една медитация може да те доведе все по-навътре и по-навътре). Латиханът, в петата част се получи като невероятно красиви движения на тялото. Но най-интересното се случи в четвъртата, неподвижна част. В един момент си видях третото око. Появи се на малки интервали четири пъти. Виждах го малко над веждите, цялото от някаква мека светлина, но в средата имаше по-тъмна точка.
Малко след като окото изчезна , видях отвътре в главата си голяма черна топка. Изведнъж около нея започнаха да се лепят облаци, които имаха структурата на кристали - бели и в белотата някаквя много особена светлина. Ставаха все повече и повече, докато черната топка се стопяваше. Това също се повтори няколко пъти.
И всичко това при Динамичната медитация! Направо не мога да повярвам. Като резултат от Динамичната съм преживявала много неща, но в процеса на самата Динамична това е второто нещо, което се случва - първото беше, когато усетих как кожата ми диша, заедно с мен и сега това. Не говоря за Латихана, той от един момент нататък е постоянен.
Изводът за мен е - човек трябва да спре да очаква и автоматически се проявяват нови неща. Но ако наистина не гледаш вътре в себе си - не можеш да ги видиш.

Поздрави и прегръдки засега. Били.



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: Bili]  
Автор huanji ()
Публикувано16.03.03 18:39



Здравей.
За съжаление, учителите не се намират лесно. Сахаров е получил истинското си посвещение и е бил воден в нещата от неговият Сат-Гуру, който му се явява в медитация. Всичкото, което е нужно, е постигнем известен напредък в медитацията, до толкова, до колкото ще станем в състояние да осъществим телепатичният контакт с нашият собствен учител. Всеки си има "Ангел Хранител", както се казва в християнството. В йога се нарича Гуру. Това е напреднала душа, която подпомага напредъка на своят ученик. От Гуру се получава посвещение за пътят на постигане на нещата. След като те бъдат постигнати, човек получава достъп до знанието и влиза в същността на нещата. Ученикът на Сахаров, Виктор Сеплевенко, също е постигнал контакта с духовният си учител, който му е помогнал да постигне това, което трудно се постига.
Моят учител, също е получавал видението на своят учител. Ясновидците, го виждат същият, винаги над главата му. Това показва, че Гуру е винаги до своят ученик и търпеливо чака той да стане готов да го съзре. Ние нетърпеливо търсим своят учител, а той винаги е с нас. Остава да се постигне стабилност в медитацията и нещата ще се получат.
На мен също ми беше казано, че истинското посвещение, мога да го получа само по телепатичен път от моят Гуру, тъй като не в в материално тяло.
Не случайно се казва, че всичко се постига по милостта на Бога. Гуру се явява проводник на Божията воля. Той действа по внушение на Абсолютното Съзнание. Ние минаваме определен път. Трудим се, променяме се и т.н., но това е нищо в сравнение с това, което ни се дава когато му дойде времето. Ако правим крачка към Абсолюта, Той прави много към нас. Но ако не направим крачката...нищо няма да стане. Такива хора, остават вечните "философи".
Истинските неща, не се постигат с голямо блъскане, но голямо блъскане трябва, докато се разбере това. Какво е блъскането. Ами, ние всички сме в една долина и говорим за Големият връх, но този връх не се вижда от хълмовете. Блъскането е изкачване на един много висок хълм, който въобще не е във вярната посока. Някой ще кажат, абе лудо, не се мори, не е там истината и ще останат долу. Но който има волята ще се блъска и ще се качи все пак. Това, което ще намери горе е вярната посока, понеже оттам се вижда Истинският връх. Тогава ще се върне, ще срещне пак същите хора, те пак ще му се смеят, но ще си продължи...

Ще ти кажа каквото знам за гладуването, кагато му дойде ред.



Тема pak knigiнови [re: bilix]  
Автор ananda (otSmolian)
Публикувано17.03.03 12:08



някой, може ли да ми помогне
да намеря
Тибетска книга на мъртвите

попадам все на някакви преработени издания
с близки заглавия
мисля, че в написването на оригинала участваше
някой си Рингпоче



Тема Re: pak knigiнови [re: ananda]  
Автор Drona (чирак)
Публикувано17.03.03 12:37



1. Книга за живота и смъртта - Согдиал Рингпоче

2. Бардо - Тибетска книза за мъртвите.


Имам и двете. Коя те интересува?

Едната е разсъждението на почтения лама по въпроса на умирането.
Втората е може би най-важната книга на тибетския ламаизъм.



Тема Re: pak knigiнови [re: ananda]  
Автор huanji ()
Публикувано17.03.03 12:39



Вероятно говориш за "Тибетска книга за живота и смъртта", на Согиал Ринпоче. Ако все пак става дума за Тибетската книга на мъртвите, знам кой ще ти помогне.
Аз пък търся "Тибетска книга на живота", но все още никой не е чувал за нея. А, такава като трактат има, но не знам нищо повече.



Тема Re: pak knigiнови [re: ananda]  
Автор d8a (silent)
Публикувано17.03.03 14:05



Toва издание съм чела - осъвременено е:





Тема Re: pak knigiнови [re: huanji]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано17.03.03 15:18



Здрасти Хуанжи,
Много набързо съм влязла за момента в Клуба. Говориш за Songyal Rinpoche.
Роден е в Тибет и е обучен от един голям тибетски Лама. Учил е в уневерситета в Делхи и Кембридж. От 1974 година учи тибетски будизъм на Изток, особено свързаните с него прозрения и медитационни практики от "Тибетска книга на мъртвите".той е основател и Духовен учител от Rigpa -световноизвестна мрежа на будистки групи и центрове. От него има още издадени на немски - Бъдещето на Будизма, Да разбереш смъртта, медитацията, искрата на просветлението.
Книгата му - Тибетската книга за живота и смъртта - един ключ за дълбоко разбиране на живота и смъртта - ще излезе в преработено, допълнено издание края на март тук. (Старото издание го има, но е два пъти по-малко). Новото е още по-ясно, разбираемо и богато на помощ. В този преработен вариант са включени 10 годишен практически опит при грижите за болни и съпровождане на мъртвите.

Ако я няма на български и няма да излиза скоро, и ако много държиш да я прочетеш и да я ползуваш, аз ще я купя и мога да я превеждам. Но ще стане бавно, защото е много специфична. Бих могла да помоля да я преведе и една моя приятелка.
Това е засега. До скоро. Били.



Тема Re: pak knigiнови [re: Bili]  
Автор Mиpo ()
Публикувано17.03.03 15:45



Въпросната книга беше издадена и преиздадена няколко пъти в България. Дали го има издадено точно оследното издание (и какво е новото в него) - не знам. Обаче старите издания бяха доста хубави, така че ако човек се интресува и се поразтурси в България, ще ги намери.



Тема летния медитационен лагер?нови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано17.03.03 15:49



Хунаджи, ти би ли могъл да дойдеш, поне за няколко дни, на въпросния летен медитационен лагер? Бихме се радвали всички



Тема пак книги нови [re: d8a]  
Автор ananda (otSmolian)
Публикувано17.03.03 21:18



1. Книга за живота и смъртта - Согдиал Рингпоче
2. Бардо - Тибетска книза за мъртвите.
благодаря ти Drona
ако някой има желание да ми ги прати
с наложен платеж до централна поща Смолян
мога да му ги платя като антикварни
или да ги върна - пишете ми на e-maila


като става въпрос за книги
в офиса ни идва една контактьорка от Девин
и тя си е напълнила една тетрадка с поу4ения
и цветни много приятни рисунки на извънземни
4ове4ета хора животни ...
нещо като книгата на Райна Минкова...
та помага и някво астрално същество да я пише тази тетрадка
аз и викам: ти цели Упанишади си написала
като ми каза:
не съм ги 4ела
много приятно ми стана щото за вси4ко отговаря обикновено
не й повторих пове4е за Упанишадите
щото бързо навлизаше в неизвестни неща
по принцип тя е май пенсионерка
та ре4ника и е дале4е от - йога
и разглеждахме тетрадката ...
на една страница имаше по отли4аваща се по сюжет рисунка -
пирамидка с око в средата и други същества, но около пирамидката
аз я питам:
какво е това
а тя:
окото на бога

незнам дали пове4е ше се виждаме с тази щото тя идваше до главната
редакторка на телевизията а пък нея я уволниха
за войната я питах а тя:
4ерните птици (самолетите) ще си прелитат над нас
но да не се притесняваме ние
пове4е убити от война по земята се виждали но доста дале4е в бъдещето

хаха пък имаше и едни същества без мозъци ...летяха си в пространството
аз я питам: що така
а пък тя:
ами така са си направени - без мозъци

пък кой е ananda, щото Миро много разпитва хората
:) ми един дето така е заседнал на 4акра 1-ва
4е ако той се надигне
69% от населението ше процъфти



Редактирано от ananda на 17.03.03 21:54.



Тема Re: летния медитационен лагер?нови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано18.03.03 11:08



Ще се опитам, макар, че по това време ще ми е много трудно. Ако е в Родопите, шанса е още по- малък.
Но ако идвам, ще е заради вас, не да разправям за йога.
Може и да доведа някого.



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: Bili]  
Автор huanji ()
Публикувано18.03.03 11:11



Благодаря Били.
Тази книга излезе у нас. Имам първото издание от !993 г. Около 400 страници е. После имаше и други издания, но за тираж, без промени.



Тема Третото Око, ДМ ...нови [re: bilix]  
Автор Mиpo ()
Публикувано18.03.03 18:13



Били, това което разказваш е много интересно. Даже се чудя откъде да започна, защото много нещата се включват тук и все са интересни.

Но да започна с Третото Око. Моето усещане за него е че когато го усещам “отворено”, като съм си затворил учите и поставил вниманието върху него ми е светло и бистро на съзнанието ... Някъде давах примера, че е като да се издигнеш със самолет изведнъж над облаците и се открива целия безкрай облян в светлина ... Усещането е особено отчетливо – когато е затворено и когато се е поотворило. В последния случай все едно, че съзнанието се разширява и докосва стотици нови неща ...

За Динамичната. Всъщност това, което прави Динамичната е че благодарение на катарзиса, тя отваря и активизира енергии и “неща” много дълбоко скътани и блокирани в нас. А какво ще стане след това зависи от състоянието и взаимодействието на всичките ни по-фини тела. Възможности – колкото искаш. И все интересни ... Навлизаме в нас и все ни чака нещо ново ...

Това, което казваш “човек трябва да спре да очаква и автоматически се проявяват нови неща” е много вярно. Въпросът е да можем да го направи! За това мога да изпиша цяла страница и един Закон за Загубване на Надеждата и Случването, който бях си формулирал на шега.

Всъщност не е от значение дали ще правиш една или десет медитации. Медитациите са нещо странично. ТИ си важна. А пък към себе си човек може да подходи по различни начини. Интересното е накрая, нито с Динамичната, нито с Микрообита или каквато и да е друга медитация да можеш ПРОСТО ЕЙ ТАКА да влизаш в даденото състояние. Почти както в Силва Mind Control (видях че си имала опит с него) събираш си трите пръста и хоп става. А пък даже и пръстите не е нужно да си мърда човек – просто си мести само ВНИМАНИТО и го фокусира върху дадена част от съзнанието си.

Това обаче става едва когато човек е наистина усвоил дадения метод и се е слял с него. А за да се усвои – трябва достатъчно да се прави преди това. И относно Динамичната медитация, моят опит показва, че е многократно по-силен ефекта, когато е в група. Не знам дали ти си я правила така и какво е твоето мнение? Така или иначе, това ми е идеята да се съберем и да ги направим нещата заедно през лятото. А пък когато хората се познават и са общували, ефектът се задълбочава още повече ... Просто енергията на всеки един по отделно помага на всички останали да отключват нови врати от съзнанието си. Въобще има няколко Ошо медитации, които са специално проектирани за група и даже аз, който съм индивидуалист по принцип, си давам сметка за това, пък и бидейки практичен ми се ще да се възползвам от това.

Та, се надявам да се възползваме заедно. Докато това стане, те прегръщам, Били !

П.П. Гледам, че още пишеш нерегистрирана. Просто се регистрирай под друго име-Login . А пък името, което ще се показва е различно от Login името и може мисля да си го избереш и като “Били”.



Тема Re: летния медитационен лагер?нови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано18.03.03 18:25



Важното е именно да се видим и да помедитираме заедно за известно време . А пък за разказването за йога не се коси – виждам, че ти е на сърцето и че ще го направиш просто от само себе си .

Естествено, може и да доведеш когото поискаш.

Май се очертава да е по-скоро на Витоша именно за да бъде по-удобно на максимален брой хора да дойдат, даже и за малко. Пък и Ния, още нищо конкретно не е предложила за Родопите.




Тема Re: летния медитационен лагер?нови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано18.03.03 20:11



Освен мен, Венци(беше ти писал веднъж) прояви желание да се запознаете. Той май е само за там. Занимава се с Тантра, Тай-Чи и Айкидо, И-Дзин, Фън-Шуй. Приятелката му и с йога. Ако са двамата, още по- добре.
Ако се получи естествено, може. Не мога от сега да кажа, това не зависи от мен. Понякога става, понякога, не.
Поздрави.



Тема Re: летния медитационен лагер?нови [re: huanji]  
Автор Mиpo ()
Публикувано19.03.03 17:32



Добре е дошъл и Венци, и приятелката му .

Пък ако "неведомите пътища божи" се окажат наистина много неведоми и бъдете възпрепятсвани да дойдете, ще се видим в София.





Тема Re: летния медитационен лагер?нови [re: Mиpo]  
Автор huanji ()
Публикувано19.03.03 20:40



Ще се чуем допълнително.



Тема Re: Третото Око, ДМ ...нови [re: Mиpo]  
Авторbabichka (Нерегистриран)
Публикувано21.03.03 03:09



sektanstvoto nosi mir na sveta , no ne nosi mir na individualnoto



Тема Re: Третото Око, ДМ ...нови [re: Mиpo]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано21.03.03 21:58



Здравей Миро,
Ще ти отговоря отзад напред. Динамичната медитация съм я правила само и единствено сама. Всички техники, които съм използувала досега, съм ги правила сама, с твърдото убеждение, че това е моят път. Напоследък все по-често се замислям за това колко все пак е добре да се опитат някои от нещата наистина в група и колко още по-добре би било, ако наблизо има и човек, който е стигнал далеч напред. Както казва Хуанжи - когато човек е готов, учителят се явява. Сигурно е точно така. но аз си мисля колко време (за труд не говоря, защото той винаги трябва да е в достатъчно количество) може да бъде спестено, ако някой те насочи. Преди години един доцент от Софийски Университет обичаше да казва - "по метода на пробите и грешките - колкото проби, толкова грешки...". За себе си знам, че работя точно по този метод. За щастие обаче при медитациите не е валидно - колкото проби, толкова грешки. Но все пак грешки има и точно те отнемат много време.
И сега искам да не се съглася с нещо, което казваш - че не е важно дали ще правиш една, или десет медитации. Важно е, много е важно. Важно е поради две много съществени причини. Първата е, че колкото повече медитираш, толкова повече елиминираш ума. Ти знаеш колко е трудно това на практика. Втората е, че САМО медитирайки с теб започват да се случват разни неща. Не казвам, че се случват точно по време на медитация, това не е задължително - но спреш ли медитациите, спират и преживяванията. Опитвала съм го.
Първото преживяване, което имах - дълбокото пропадане в нищото - стана без да съм имала и най-малка представа какво е това медитация. Но всичко останало, което до момента ми се е случило е следствие на медитациите, които правя. 90 процента от това, което съм преживяла е в моменти, когато не медитирам и съм напълно будна. Почти винаги е по едно и също време. Като чели точно в това време се отваря някаква врата и аз мога да вляза - в съвсем друго състояние, в съвсем друго измерение.
Интересното е, че при пропаданията усещам винаги секунди преди това, че ще се случат - започва нещо като жужене и вибрации едновременно най-често от стомаха, изкачва се и в момента, в който го усетя в главата - пропадам. В началото беше ужасно страшно за мен, сега вече му се радвам.
При другите преживявания обаче има само рязка граница, никакво предварително усещане. Абсолютно будна, понякога даже си мисля за разни неща, изведнъж - щрак - и съм в другото състояние. Никакъв преход. Помня в детайли и предходното и последващото състояние. Убедена съм, че тези преживявания са следствие от използуваните техники. Убедена съм, че това държи интереса ни винаги буден и ни кара да вървим напред.
Оная сутрин "пропаднах" отново. Не бих го споменала, ако този път не беше по-особено. Усещах ясно как пропадам в някаква бездънна пропаст, в която няма нищо, абсолютно нищо.В предишните случаи винаги ме е съпровождало някакво усещане - или панически страх, или неистово желание да излязя от състоянието, а напоследък се усмихвах някак си вътрешно. Този път нямах абсолютно никакво усещане, само за части от секундата си помислих - да става каквото ще. Само осъзнавах как пропадам като че ли безкрайно и изведнъж посоката рязко се смени. Усетих как с невероятна скорост започнах да се издигам нагоре. В един момент имах усещането, че летя в открития космос със светлинна скорост. Във всеки случаи и сега все още вътре в мен си стои едно много особено и приятно усещане за нещо непознато, до което съм се докоснала. Не зная защо, но пак си мисля, че смяната на посоката е също следствие на медитациите.
Днес, когато правех Чакра саунд, също усетих нещо.
За тази медитация знам, че могат да се видят, или усетят чакрите по различен начин - като цвят, звук, картина. Не ми се е случвало подобно нещо. Но тъй като в обложката на диска пише, че последната част можеш да си станал, седнал, или легнал - днес реших да опитам тези 15 минути легнала. Само след няколко минути започнах да усещам голямо количество енергия, която влизаше в мен - усещах я в краката, ръцете и особено в гърба. Докато в един момент тялото ми просто започна да потрепва- не прекалено, но достатъчно силно и отчетливо. Продължи до момента, в който чух гонга и се изправих.
Не зная дали си обръщал внимание, но в моменти като тоя, когато нещо се случва по време на медитация - умът почти изчезва. И то за доста време след медитацията. (ако, разбира се не ти се налага да вършиш непременно нещо)

И аз също като теб бих се радвала, ако лятото се съберат повече хора. Пътят, по който сме тръгнали съвсем не е лек и е много деликатен. Затова си мисля, че личният контакт е много важен и в един момент би могъл да даде достатъчен тласък за много от нас.

Нещо с моята пререгистрация не се получава. Три пъти опитвам и както е тръгнало, ще стигна до края на азбуката да лепя букви след името. Не зная защо, но стигам само до - моля, влезте в системата, давам име и парола и след това съм пак в - моля, влезте в системата. Май трябвя дя опитам с ново име.

Спирам за сега. Прегръдки от мен. Били...




Тема Re: За Били - житен режимнови [re: huanji]  
АвторBili (Нерегистриран)
Публикувано21.03.03 22:13



Здрасти Хуанжи,
Отдавна се каня да ти отговоря, но напоследък ме затрупаха задачи и не ми остава време за компютъра. Би ми се искало да ти напиша какво мисля аз за Учителите, но ще го направя друг път. Принципно ти си абсолютно прав.
Сега бих искала да те попитам две неща.
Първото е за ритмичното дишане. Обръщал ли си внимание, че до един момент дишането става съвсем ритмично, но е нормално. В смисъл, че се усеща и то много ясно как влиза дъхът, как се придвижва, спира и излиза. От тук нататък обаче рязко се променя. Ритъмът остава, но дъхът вече се усеща по много различен начин - като че ли нещо топло и живо се влива в теб, пауза и издишване почти не се усещат. Може би не правя нещо както трябва.
Другото, което искам да те попитам - Сахаров пише, че за да можеш да практикуваш това , което той обяснява, трябва дя се спазват строго редица неща, между които и това, да не се консумира месо. Можеш ли да ми обясниш малко по-подробно оптималния вариант и модел, към който да се придържа човек?

Ще ти бъда много благодарна.
Били



Тема Re: За Били - житен режимнови [re: Bili]  
Автор huanji ()
Публикувано23.03.03 20:43



Здравей.
Напротив, Били, правиш го както трябва. Ритмичното дишане, само преминава в непрекъснато. Това е началото на непрекъснатото дишане. Него не съм го описвал.

Питаш за различните въздържания. Този път (на отваряне на третото око и кундалини) е само за тези, който ще тръгнат и никога повече да се върнат. Ако има дори едно нещо, което би могло да те върне, ако има дори едно желание, което ще те накара да се обърнеш, никога не тръгвай по този път. Вариантите са два, или постигаш Бога в себе си, или се продънваш в дън земя. Пътят на директната реализация, могат да си позволят само хора, които всичко са изживели, които всичко са надживели.

Ние не сме стигнали чак до там и не мисля, че е редно нещо да се отказва прибързано. Лично аз съм против всякакво насилие. Те нещата сами си идват...с практиката.
Йога е разумна дисциплина за разумни хора. Важното е чрез практиката и осъзнаването постепенно да подготвим съзнанието, тялото и да изчистим енергиините канали. Което значи и постепенност във въздържанието, но то е във връзка с осъзнаването. Пък ако му дойде някога времето, може и да хванем "тясната пътечка".



Тема Re: За Хуанжи и Миронови [re: huanji]  
АвторБили (Нерегистриран)
Публикувано25.03.03 21:01



Здрасти и на двамата,
Първо искам да отговоря на Хуанжи - благодаря за това, което си написал. Прав си напълно. Не съм стигнала още до точката, когато вече няма да искам да се върна. Не са ми останали много желания, те отпаднаха с времето, планове отдавна не правя, почти не ме занимават мисли за минало и бъдеще, освен като фактология.Но все пак дълбоко в мен има нещо, което е скътано и си чака времето.
Сега искам да разкажа за това, което се случи с мен тази сутрин. Разказвам го по две причини. Първата е, че на някой може да бъде полезно (на мен самата ми е много трудно, защото почти никой никъде в книгите не описва какво се е случило с него - само се дават техниките). Зная, че за всеки е различно, но мисля, че има и общи неща, които биха могли да са от полза.
Втората е, че все пак искам да си го обясня малко по-реално - и тук вероятно можете да ми помогнете , ти и Миро.
Тази сутрин се събудих в 7.30. Започнах да дишам - често го правя сутрин( и после следобяд още веднъж - вече седнала). В 8.30 чух часовника на църквата и си казах - време е да ставам. И докато си го помислих ЧУХ как телевизорът работи, като че ли в момента предаваха новините (и друг път ми се е случвало). След това си помислих, че може случайно да се е включило радиото ми. Понечих да се изправя, за да видя и в същото време в тялото ми започна да влиза на талази енергия. Беше като удари от електрически ток. Най-силно беше усещането в ръцете, краката и гърба.Едновременно с това започнах да "чувам" жуженето на тази енергия в мен. След това се видях как се изправих в леглото до седнало положение и усетих нещо странно и непознато да става с тялото ми. То като че ли искаше да се раздели. Помислих си - май искам да изляза от тялото, хайде, хайде... След това почувствах как едно второ тяло се приплъэна отдолу - нагоре и едновременно отвътре-навън.Аз бях в тялото, което нямаше тегло и за него гравитацията май не важеше. Буквално доплувах до тавана. Виждах спалнята. Започнах да обикалям по всички ъгли. Видях една стенна лампа с връвчица и се опитвах да я запаля, дърпайки връвчицата. Не се запали ( Всъщност само тази лампа в действителност не съществува в стаята, не зная как се появи). След това се залепих с ходилата и дланите за тавана и започнах да се люлея. Усетих много силно енергията доста по-надолу от пъпа и по-навътре. Усещането беше невероятно приятно, не се наемам да го оприлича с нещо. След това се спуснах, приплъзнах се пак и очите ми се отвориха. Като на кукла - щрак - абсолютно отворени. Веднага погледнах часовника - беше 9 без 10. Продължило е около 20 минути.
Това, което ми направи впечатление беше, че главата ми опираше силно в таблата на спалнята. Сигурна съм, че преди това имаше поне две педи разстояние- никога не отивам толкова високо.
Въпросът ми към Хуанжи е - въэможно ли е излизане от тялото да се провокира от дишането
А към Миро - по всяка вероятност би могъл да ми обясниш как така чувам станция на радио, или телевизора много често преди пропаданията ми, а сега и при тоя случай? И мислиш ли, че при отделянето и влизането във физическото тяло, самото то може да получи малко, но реално отклонение ?

Благодаря предварително и на двама ви.
Поздрави от мен .
Били



Тема Re: За Хуанжи и Миронови [re: Били]  
Автор huanji ()
Публикувано26.03.03 21:20



О, не е непознато.
Дишането може да има връзка. След ритмично дишане, сънищата стават много живи и реални. Преди каза, че практикуваш осъзнаване в съня. Ритмичното дишане може да е много добър помощник.
Предполагам, че това е било състоянието между сън и будност. В един момент си започнала да усещаш астралното тяло. Когато започне излизането от него и наистина се осъзнаеш в него, с учуда забелязваш, че можеш да улавяш вълни от най- различен произход, като радио вълни, но също и мисли. Не се чуди за телевизора. :)
За това, че си се осъзнала в астралното тяло, съдя по звука. Този звук съм го чувал по съвсем друг повод. Той се дължи на астралната материя.

Бъди много внимателна с астралните излизания. Ако може не бързай с това.



Тема wu stil tai dzi ciuan..нови [re: Mиpo]  
Авторash (Нерегистриран)
Публикувано29.03.03 21:43



:) nogo mai znae6 ...kefi6 me..neznam ot kakuv pol si ina4e 6tiha da ti kaja "pi4" :) iska6 li da pogovorim na same....:) icq :155860131



Тема Re: Третото Око, ДМ ...нови [re: Bili]  
АвторSara (Нерегистриран)
Публикувано30.03.03 14:19



Искам да се науча да медитирам. Чела съм доста по въпроса и много пъти съм пробвала, но нищо не се получава. Ще ми помогне ли някой?



Тема За Били и Миронови [re: Mиpo]  
Автор Изrpeв (Оле)
Публикувано30.03.03 18:46





Благодаря и на двама ви, на Били за предоставената ми възможност да имам музиката за медитация, на Миро за предварителното описание на своя опит...

От снощи, откакто имам музиката, не мога да спра да я слушам и съм в невероятно състояние. Прекрасно е!
Бях ви обещала, че като направя Chakra Sounds ще ви пиша как е при мене. Още от първото чуване се получи. Оставих се на звуците и само усещах. Не знам така ли е нормално да бъде, но докато енергията се движеше и стигнах до сърдечната чакра имах усещане за всмукване на енергията, като вдлъбнатини, в които навлиза енергия, както и при вишуда. При анахата, ажна и сахасрара беше по-скоро разливаща се приятна топлина и вибрация, а дори като че ли повече излъчване навън. Защо е различно, нормално ли е това? След като минаха трите последователни преминавания през чакрите, при мене като вълна започна енергията сама да се звижи в Микроорбитата, като първия път беше доста мощно, след което стана спокойно преминаване, като кротка река.

А, да имах нещо като виждане за цвят, все едно, че цветовете на дъгата преливаха отдолу нагоре.

Прегръщам ви и очаквам да ми кажете нещо от вашия опит с тази медитация.



С Lifeforce имам чувство, че отивам в друг свят, изчезвам от този, нямам думи.

Били, толкова радост ми даде! Благодаря!



Дъгата

Редактирано от Изrpeв на 30.03.03 19:01.



Тема Re: За Хуанжи и Миронови [re: huanji]  
АвторБили (Нерегистриран)
Публикувано31.03.03 23:46



Пак бях готова за излизане от тялото. Този път започна доста грубо - като че нещо беше хванало лявото ми рамо и го дърпаше с все сила. В този момент усетих някак си твоето предупреждение и започнах да си движа лявата ръка нагоре и надолу. Дърпането се повтори три пъти и аз всеки път задвижвах ръката. След това изчезна, осъзнах се напълно будна. Неприятното усещане обаче остана до сутринта.
Благодаря ти за съвета. А ако знаеш какво бих могла да направя, за да избегна подобни ситуации, може би ще ми спестиш бъдещи проблеми.
Поздрави.
Били



Тема Re: За Хуанжи и Миронови [re: Били]  
Автор huanji ()
Публикувано01.04.03 14:24



Понеже бях писал,

, можеш да го ползваш.



Тема + ефекта на групови Ошо медитацинови [re: Bili]  
Автор Mиpo ()
Публикувано01.04.03 15:26



Здравей Били,

Напоследък все по-често се замислям за това колко все пак е добре да се опитат някои от нещата наистина в група и колко още по-добре би било, ако наблизо има и човек, който е стигнал далеч напред…
Да, много е по-добре! И аз бих гласува за това с двете ръце, стига, естествено, да е винаги е възможно. Знам самия аз колко време съм загубил и си представям колко време губя за какви ли не дреболии и неща, лутайки се сам или не чувайки достатъчно добре Цялото. Обаче да бъдем позитивни, което включва от една странна да измолваме възможностите за директен контакт с хора, които имат що годе някакъв опит. Не е нужно да са великите майстори, понякога контактът ми с един “обикновен” човек задълбал повече от мен в дадена област се оказва много по ползотворен от разни други неща. Въобще, забелязал съм че вместо да прочета една книга по дисциплината Х, която не познавам е винаги по интересно да бъда в по-задълбочен контакт със човек имащ известни познания по да си дисциплина и той да мия представи на базата на соя опит и търсения. А пък наличието на някаква група от приятели със сходни интереси е наистина чудесно средство в тази насока. Всъщност Клуба тук е нещо такова. Последното успокоително средство е че всяко зло (лисата на човек, който да ти представи и покаже нещата) е за добро. Ти все пак търсейки сам, откриваш хиляди ценни неща и самото търсене активизира ... Естествено, последно успокоение, трябва да се употребява с мярка, да не се преуспокои човек.

Ето сега три примера за положителен ефект вследствие на групово правене на някои Ошо медитации в приятелски кръг:
- Динамичната, 2ри етап: Катарзисът у един човек може да задълбочи катарзиса у околните. Въобще, все едно, че всеки тип нещо за отвеждане на повърхността им “определена “честота” и когато това се случи у един може да провокира подобно и други. Примерно дълбок пронизителен женски вик (няма по дълбоко от това, все едно че идва от отвъдното) и всички все едно, че влизаме едно ниво по-дълбоко в катарзиса);
- Динамичната, 3ти етап: Ритъмът на Ху мантрата е много важен, т.е да НЕ престава! Хората понякога се уморяват и свалят темпото, но когато си в група и има винаги някой който може да го подържа е много добре .. Въобще съвсем различно е ако го правиш сам и в група. Тук пък мъжкото “Ху” е особено полезно.
- Чакра звуци: тук пък груповото правене е супер интресно! Защото по начало никой не активизира самостоятелно всичките честоти на вибрации на “Аааа”, обаче в група става един чудесен букет. Даже съм забелязал че групата е хубаво да е балансирана между мъже и жени за да се покрият високите и ниските тонове. Всъщност, така е май и в един смесен хор (тук Изгрев ще допълни). Но съвсем отчетливо различните звуци си взаимодействат, резонират у възбуждат НОВИ!


И сега искам да не се съглася с нещо, което казваш - че не е важно дали ще правиш една, или десет медитации.
Имах в предвид една, или десет медитации РАЗЛИЧНИ медитации. Не бройката на медитациите е важна, а общото време на медитация ....

Не зная дали си обръщал внимание, но в моменти като тоя, когато нещо се случва по време на медитация - умът почти изчезва. И то за доста време след медитацията.
Ако не си го видяла вече, виж краят на това:

. Там става въпрос за прословутия ШЕСТИ етап на ДМ.

Прегръдки, Били



Тема Излизане от физическото тялонови [re: Били]  
Автор Mиpo ()
Публикувано01.04.03 15:42



Излизане от физическото тяло: ... А към Миро - по всяка вероятност би могъл да ми обясниш как така чувам станция на радио, или телевизора много често преди пропаданията ми, а сега и при тоя случай? И мислиш ли, че при отделянето и влизането във физическото тяло, самото то може да получи малко, но реално отклонение ?
От информацията до тук не мога да дам горното обяснение. Не че съм и специалист. Ще гледам да доведа на медитационния лагер Паднал Ангел, когото представих в темата

и който има какво да каже. Линковете в горната тема не са актуални. Всъщност за всички, които не знаят как да “поправят” някой стари неактуални сега линкове, след думата showthreaded или shoflat в адреса трябва да се добави числото 2! (не търсете никаква връзка с двойките от други теми ). И така, актуалния точен линк на темата на Люсид е
,
а към изказването на Падна Ангел
.

Що се отнася до моя опит с усещането ми извън физическото тяло, наистина първия път като се върнах в него се бях облял в ледена пот. Защото си мислех в началото, че съм си във физическото тяло, а то въобще не ме слушаше все едно, че бях парализиран. А съм бил близо до него, но извън ... Е, после свикнах и десетки пъти съм имал същото преживяване, което е свързано с ”приземяването” на по-финото тяло във физическото и настройката на двете. По разни причини, изследването в тази област съм спрял за сега.

Но, ако при теб, Били, се получава естествено, може с нужното внимание да продължиш да го изследваш. Веднъж бях с един човек, който има доста опит в тази сфера и специално го питах за "лоши" силии въздействия и той ми отговри, че какво има в човек, това излиза и се проектира и на по-финото ниво и че той самият никога не е срещал "лоши духове" и прочие. И за това е хубаво, човек да се ИМПРЕГНИРА с Вътрешна Усмивка, пък и с мантри, за които спомена Хуанджи. И не забравяй това, което ти се случи в четвъртия етап на Динамичната - нещата зависят от теб и ТИ ги ръководиш. Та, усмихни се на "нещото" и на себе си в нужния момент.

Аз ти се усмихвам сега



Тема Re: wu stil tai dzi ciuan..нови [re: ash]  
Автор Mиpo ()
Публикувано01.04.03 15:51



Привет

Защо не знаеш от какъв пол съм ?

Я разкажи нещо повече за теб, освен за болката, която я намираш за важна. Пък ще стигнем и до Кюто.

В У тай чи стила нямам много практически опит. Бяха ме учили преди 6-7 години на една форма от стария Ян стил (на Ян Лу Чан), която ми казваха, че наподобява много на У стила. Но да си призная, отдавна не я правя. Пък и разликата в различните стилове не ми е най-интересна. Тай-Чито ми е интересно.





Тема Re: wu stil tai dzi ciuan..:)нови [re: Mиpo]  
Авторash (Нерегистриран)
Публикувано01.04.03 21:22



....:) ada tai dzi to :) naistina e interesno...velikia predel e naistina VELIK :)

stigne6 li go prehvarli se...prehvurli6 li go ..nikoi ne si ...:)

ot kolko vreme tancuva6? i koi te e nau4il? ako iska6 mi kaji:)



Тема Re: Излизане от физическото тялонови [re: Mиpo]  
АвторБили (Нерегистриран)
Публикувано01.04.03 21:22



Здравей Миро,
Благодаря ти за това, че ми отговори. Прочетох линка, който си ми дал.
От полза е човек и да прочете едно-друго.

Излизането ми от тялото стана съвсем естествено. Не съм даже и помисляла до този момент за такова нещо, чела съм само откъслечни неща и даже не знам какви техники могат да се практикуват, за да се предизвика това състояние, ако това изобщо е въэможно. Осъзнавах готовността да изляза извън физическото тяло, знаех точно момента, в който започна излизането, усетих приплъэването и помня идеално всичко, което правех след това, всичко, което виждах.
За съжаление не мога да отворя линка, който Хуанжи ми е дал. Ще пробвам пак.

Прегръщам те с много любов.
Били



Тема Re: + ефекта на групови Ошо медитацинови [re: Mиpo]  
АвторБили (Нерегистриран)
Публикувано01.04.03 21:34



Не съм те разбрала за медитациите. Съгласна съм напълно с теб, че е многократно по-добре да правиш една, две медитации, но повече пъти - не много и различни, но кратко.
Това, което казваш за групата е много интересно. И въпреки, че съм твърд поклонник на "самотното блъскане", бих опитала с удоволствие и любопитство и в група.
Сигурно е невероятно като усещане да видиш, че ефекта, който се е проявявал при теб, изведнъж се проявява и в други.
Поздрави и прегръдки.
Били



Тема Re: wu stil tai dzi ciuan..:)нови [re: ash]  
Автор Mиpo ()
Публикувано02.04.03 17:35



E, пепел ти на устата (нали си Ash ), ако кажеш, че досега не съм разкавал за това в линковете, които са дадени в началото на тази тема (особоне тези в Езотерично Лечение) . Ето то един пример само

. Иначе започнах през 1989 при Коцето и не след дълго се прехърлих при неговия учител Жоро Деничин за доста години. След това пък при неговия Уилям Чен, както и с Десо Горанов, както и с десетки други хора из Европа и Щатите.

Разкажи сега за теб по-подробно. Ако искаш, де



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимия....:)нови [re: Mиpo]  
Авторash (Нерегистриран)
Публикувано03.04.03 21:43



......................ta kakto kazvam az treniram sam ...drugi hora mi pre4at i me zamarsiavat....:) no ina4e se bia s horata za6toto taka ne me zamarsiavat....:0

..........." DA UDRIA6 HORATA E LO6O...DA NE GI UDRI6 SU6TO E LO6O":)



Тема Re: Дао, цигун, тай-чи и алхимия....:)нови [re: ash]  
Автор Mиpo ()
Публикувано07.04.03 18:44



Виждам, че си многословен . Не можеше ли още по-кратко .



Тема За интересуващите се от тай-чи и бутащи ръце ...нови [re: Mиpo]  
Автор Mиpo ()
Публикувано17.04.03 15:14



Кой се интересува от тай-чи, бутащи ръце и всичко останало, за което сме говорили в тази тема, събираме се Клуба на 4ти май, неделя в 10:30 на дъновистката поляна до телевизионната кула в София. Ако има някой, който още не я знае, с трамваите от центъра към Дървеница се слиза на спирка “Телевизионна кула” (една спирка преди парк хотел Москва), взима се перпендикулярната на релсите алея навътре в парка и след около 50м се вижда отдясно едно специфично отъпкана и открита местност сред дърветата. Тъй като поляната е голяма и разни хора тренират там понякога, може да се разберем за южния й край (за тези които не знаят къде е юг да търсят Витоша).

Повечето от хората, с които говорих предварително са съгласни за тази дата.

След тай-чито, ще мръднем заедно на някъде, та ако си резервирате още свободно време – толкова по-добре. Няколко дена преди мероприятието ще оставя мобилен телефон за връзка и координация в случай на силен дъжд, Второ пришествие, закъснения на някого или евентуална промяна.

Естествено, ако някой има предложения, да казва тук, на бележки, е-мейли или както намери за добре..


П.П. Инфо и за едно друго събитие свързано с бутащите ръце. Ния организира в Пловдив този уикенд един семинар по Бутащи ръце с Коцето, когото представих на няколко пъти в тази тема вече.





Тема Семинар с майстор Фернандо Чаделнови [re: Mиpo]  
Автор Mиpo ()
Публикувано30.04.03 10:59



Някъде от около 18 юли, веднага след европейския тай чи форум

, ще се проведе в София няколко дневен семинар с майстор Фернандо Чадел от Аржентина. За Фернандо говорех вече . Той е един от най-добрите по бойни приложения на тай чи чуан от тези, които дават семинари в Европа, и на мен лично много ми харесва. Не страда също от "майсторската" болест. С него ще е и един от главните му помощници Кали (не нашата Кали от Клубовете за щастие ), за когото също говорех. И цялото това нещо ще е на достъпна цена от няколко десетки евро. Скоро ще се появи повече информация за събитието, най-вероятно на сайта на федерацията по у-шу

Харе, Ошо!



Тема Будиска спрямо Даоска гледна точканови [re: Mиpo]  
Автор Mиpo ()
Публикувано25.03.05 00:42



Майкъл Уин (Michael Winn), за който стана дума многократно в тази и в други даоски алхимични теми, започна да пише по-активно от 2 месеца в

. Интересно е когато хора с доста опит като него започнат да пишат по форумите и това е своего рода революция в методите за духовно търсене и общуване.

Послдения месец имаше една интересна дискусия за разликите между Будиската гледна точка на вършене на добри дела и Даоската гледна точка на неутрално "егоистично" (без)действие. Ето две от противположните мнения:

Будисткото, предстване с няколко постове от Plato i spyrelx, ето един:

и

Даоското, представено с различни постинги, ето един от Майкъл Уин:






Тема Миро,нови [re: Mиpo]  
Автор Янa (devotion frees)
Публикувано25.03.05 10:12



Благодаря!


За енергията и постоянството, които влагаш в проследяването и събирането на ценна информация.



Oh, Mrs. Dalloway, always giving parties to cover the silence.

Тема Re: Будиска спрямо Даоска гледна точканови [re: Mиpo]  
Автор ^^aprapитa ()
Публикувано28.03.05 16:30



Какво означава "post-natal realm", "post-natal creation" i "premoridal realm" ? Стори ми се малко труден за четене текста, особено на spyrelx....na Michael Winn е някак по-чист и стегнат като представяне.

Зная, че не си го писал ти, но предполагам, че имаш знания по въпроса и затова те питам:

"That would be a good example of the outer Way, the exoteric Tao: go with the flow, everything is inherently in balance and if I don't make it worse and I just keep my balance in every moment then I will glide effortlessly through life. I will be in harmony with the flow of what is manifesting around me. But my options are limited to responding to my sensory environment."

Каква е разликата между вътрешен и външен път при Даоизма?? Мислех си, че има грубо казано път на Йога и път на Дао, които са противоположни, но водят до едно и също.
И какво има в предвид тук Michael Winn с последното изречение?? Аз ще съм в хармония, но ще мога да реагирам само на моето си ниво, защото съм човек ли?

Кои са тези методи, които той споменава като "One Clouds first formula include the Inner smile...."?

"The " five lesser body spirits" - the wu jingshen - each embody general tendencies that are described as the five virtues - wisdom, kindness, spirtual joy, strength, balanced openness."

Защо са наречени "lesser" i кои са по-големите/главните? И тези независими ли са? На мен ми се струва, че всяко поражда другото..

А по въпроса за егоизма, който засегнахме отдавна някъде, а и в тези текстове присъства...може би сега разбирам сърдечната сутра, която казва нещо подобно - няма стол, няма маса, няма прозорец, няма ръка, няма крак, няма Миро....добавям и няма егоизъм.....В смисъл, не че не съществуват, а че са резултат от разделението. Сами по себе си такива неща не съществуват, има ги само, защото им слагаме етикети, а го правим само защото използваме мозъка си, който може да преценява...а още самата преценка обуславя разделение. Но това също не значи,че пък и това разделение не съществува, защото за нас е реалност. Хем така, хем иначе. От тук пък излиза, че няма вярно и няма грешно, няма реалност и нереалност/сън и всичко води до другото и което и да вземеш, все това държиш, което ти трябва. Всичко е едно и също и това, как го виждаме, зависи от собствената ни интерпретация, която пък се базира на опита ни. А просветлените или в медитация човек вижда нещата просто такива, каквито са....т.е. никакви



Тема 7те формулите по М. Уин/М.Чия /Един Облакнови [re: ^^aprapитa]  
Автор Mиpo ()
Публикувано03.04.05 22:28



Малко е трудно за разбиране, защото това е поне 4тата тема по въпросната дискусия и много други неща са били вмъкнати преднините няколко седмици.

Определени съставки на човек съществуват далеч преди раждането на физическото му тяло и това е въпросната пре-натална сфера. Всъщност физическото идва най-накрая и към него се прибавя другото. А има и примордиална сфера, която се превежда като първична, т.е. която е съществувала от самото начало, базовата енергия, Цялото ...

Маги, има най-различни пътища и пътеки. Броят им е въпрос на фокусиране на обектива ти. Всеки път има по-екзотермична и по-езотерична части. И това което казва М. Уин е много дълбоко. Сигурно си срещала хора, които са естествено балансирани... Особено по селата ... Не са чели книги, нито практикували, но имат усет за хармония с живота. Това е външния екзотеричен път. Но той е лимитиран. И когато човек го усети, се насочва към така наречения езотеричен път. Между двата няма противоречие, просто едното е продължение на другото.

Що се отнася до даоските методи, много хора поради незнание свързват примерно Мантак Чия само с Първата формула от въпросните Седем, които му е оставил въпросния му Учител Един Облак. Ето съвсем-съвсем накратко с по няколко думи

1вата формула е Отваряне на Микроорбитата и Вътрешната Усмивка. По-късно Мантак Чия, а след това и Майкъл Уин са добавили много други ПОЛЕЗНИ неща към нея, като Желязната Ризница (вкарване на енергия в мускулите и костите), работа със Сексуалната енергия, тай-чи и т.н.

2рата формула е Сливане на 5те елемента, което е работа на ЕМОЦИОНАЛНО ниво и връзката му с физическото и енергийното.

След това има 3 формули, които се наричат съответно По-Малкото, По-Голямото и Най-Голямото Просветление на Кан и Ли.
-С първото Кан и Ли (Вода и Огън) започва даоската алхимия на смесване и балансиране на различни енергии, като това ниво се нарича също сексуална алхимия, защото работи със сексуалната енергия в първична (не възбудена) форма (възбудената форма на сексуалната енергия е част от 1вата формула). Въобще, човек се запознава с всички енергии В НЕГО. Алхимическият "казан" е в долния тантиен зад пъпа.
- Второто Кан и Ли е смесване, абсорбиране и трансформиране съобразно същите принципи, но на енергия от Слънцето и Земята. Т.е. човек започва да се отваря към Околното. Алхимическият "казан" е в средния тан-тиен до сърцето. Повече за този етап мога да ти кажа след месец, кога възнамерявам да посетя съответния семинар на М. Уин в Италия, който е за първи път в Европа.
-Третото Кан и Ли е абсорбиране на енергия от разните планети и звезди. Алхимическият "казан" е в горния тантиен – Третото око.

След това има една формула, която се казва "Запечатване на 5те сетива", където енергията, която излиза през всяко едно от основните 5 сетива (очи, уши, нос (мирис), език (вкус) и осезание) се обръща към съответния кореспондиращ орган. В предишните формули енергийното тяло се учи да напуска физическото. Сега се учи едно тяло, което се нарича духовно, да напуска енергийното.

След това има една формула Сливане с Цялото. Тя не се учи (или поне нямам информация за нея), а става, когато човек е готов.

Що се отнася до така нареченото "его", за да може да слееш разните елементи, първо трябва да ги усетиш по отделно. Егото е лимита докъдето си стигнал в това смесване и сливане с околното. Егото е това, което те държи във форма докато си готова да се разтвориш в безформието. За това директно с егото нищо не се прави, то е просто ДОПЪЛНЕНИЕТО (това, което липсва) на твоето разбиране за Живота. И за това вниманието трябва да е насочено именно към РАЗБИРАНЕТО.




Тема Re: 7те формулите по М. Уин/М.Чия /Един Облакнови [re: Mиpo]  
Автор ^^aprapитa ()
Публикувано05.04.05 13:51



Благодаря Миро, че ми отговори след онова, което бях написала в Кастанеда и за труда. Сега ми се поизясни реда на нещата и виждам къде съм във веригата Иначе все повече се връщам към стари теми, защото съм подминавала толкова много неща без да разбера. Май сме се хванали за шиите с тях и се разнищваме един друг. Напоследък имам обаче съвсем малко време и за четене и писане, но пък ситуации около мен - бол
Ще ми е интересно, да разкажеш като се върнеш от семинара, повече



Тема Re: 7те формулите по М. Уин/М.Чия /Един Облакнови [re: Mиpo]  
Автор xyaнджи ()
Публикувано06.04.05 09:02



Скъпоценният котел в горният дан-тян първоначално не съществува, едва когато първичната жизненост се слее с основната същност, се появява той.

Златната пещ в долният дан-тян също не съществува първоначално, тя се появява когато се развие възпроизвеждащата сила.



Тема Re: 7те формулите по М. Уин/М.Чия /Един Облакнови [re: xyaнджи]  
Автор Mиpo ()
Публикувано17.04.05 18:44



В каква връзка го казваш това, Хуанджи?



Тема Re: Дао, енергийни и алхимични теми в ДИРанови [re: Mиpo]  
АвторEмин Бeй (Нерегистриран)
Публикувано06.10.06 15:54



http://bulgaria.inbiworld.com/star.php?lang=bg#

Олег Чорни ще прави пак семинар в БГ



Тема Олег Чорненови [re: Eмин Бeй]  
Автор Mиpo ()
Публикувано09.10.06 00:35



Чудесно. Бей, ходиш ли ти на ежеседмичните сбирки на Шейново?



Тема Re: Олег Чорненови [re: Mиpo]  
АвторEмин Бeй (Нерегистриран)
Публикувано09.10.06 17:20



Ходя от време на време. Ходя и при Бубо в в едно училише в Лозенец. Ти ходил си на предишните семинари на Олег Ч?



Тема Re: Олег Чорненови [re: Eмин Бeй]  
Автор Mиpo ()
Публикувано15.10.06 14:54



Не съм ходил, защото не съм в България. Но пък ми беше интересно, защото бяха на един семинар с Чен Сяован и там имаше общи диплянки за курсове на Чен и Олег.

Иначе имам няколко от книгите му и 2 ДВДта както и разни познати ходеха на семинарите, покрай които съм в течение с общите неща

Кой е Бубо и какви са твоите впечатления от семинарите и въобще практиките на Олег?



Тема Re: Олег Чорненови [re: Mиpo]  
АвторEмин Бeй (Нерегистриран)
Публикувано17.10.06 12:44



Не съм ходил на други семенари освен на 3 негови (1 индиански). Не съм се и занимавал с други вътрешни практики, нито в вйъншни бойни искуства. Боксирал съм се малко (всъщност около 2 години, но не съм се състезавал).

За него мога да кажа е супер силен и за мен истински "ветрешен" човек. Написах повече неща, но ги изтрих защото за излишни.

Представя пряктиките доста на основите на принципите зад тях. Така че да знаеш какво да правиш, дори когато не знаш какво да правиш. С мен те реботят. В тази една година, в която се занимавам 9 месеца отидоха докато се окопитя.

А Бубо - той води занимания



Тема Re: Олег Чорненови [re: Eмин Бeй]  
Автор Mиpo ()
Публикувано19.10.06 22:25



Бей, не беше нужно да триеш това, което си написал. Бидейки се занимавал с различни даоски и друг системи, на мен ми интересно какво е специфичното във всяка една от тях и с какво даденият подход би ме обогатил. Така че, ако кажеш какво значи за теб, че въпросните методи работят и защо Олег е супер силен и истински вътрешен човек, ще съм ти много благодарен.



Тема Re: Олег Чорненови [re: Mиpo]  
АвторEмин Бeй (Нерегистриран)
Публикувано20.10.06 13:36



мога да ти кажа като дойдеш в България кои книги и двд-та да си вземеш и от къде. Сревнение с други даоски системи не мога да направия защото дори и с най-популяните тези като Мантак Чия все още не съм се сблъсквал и за мен той просто име.

Предполагам, че практиките които показва не са различни от тези на другите и принципите също. Построяване и възстановяване, изпълване и трансформация. Отпуснат корем. Обтегнат гръбнак. Свързано тяло и тн. Формиране на ос и сфера... Практиките са стандартни въпроса е, че сигурно се изпълняват по-малко по различни начини (тук не мога да се произнеса)

- дао ин
- ба гуа
- тай чи
- елементи
.....

Не си падам по култа към личноста. Защо е супер силен е излишно да се говори. Това са неща от рода на левитиране, закопаване, минавене през стени и тн. които са извън алхимията. Под истински вътрешен човек имам предвид, че не дава нищо на готово, а дава насока. В крайна сметка всеки получава това от което има нужда, това което иска или това от което го е страх - стипало по пътя което да минеш, за да захвърлиш някоя патерица.

Би ми било интересно да ми препоръчаш като нов в занаята литература различна от неговата



Тема Re: Олег Чорненови [re: Eмин Бeй]  
Автор Mиpo ()
Публикувано20.10.06 22:21



Аз имам ДВДта с Бутащи Ръце и Багуа, както и книгата Алхимията на Бутащите ръце, но ми се струват малко начинаещи (без да има нещо лошо в това). Даже и Олег го няма там, а едно момче изпълнява нещата.

Другите ми двама познати (апропо, може би познаваш Живка), които са ходили на семинарите му също са доволни като теб, но пък също са малко или много начинаещи и ми говорят общи неща (за което ги разбирам). Разбирам също, че и Олег ще показва в началото съвсем базови неща и предполагам, че на следващите семинари ще "задълбае".

Интересно ми е работите ли директно с вътрешната енергия движейки я само с внимание като физическо тяло е повече или по-малко в покой?


Следващия път като си дойда ще мина да ви видя (последния път не ми остана време).

Книги качих доста на М. Чия на





Тема Re: Олег Чорненови [re: Mиpo]  
Автор Levaka (непознат )
Публикувано23.10.06 10:03



Миро, благодаря за линка.

Познавам Живка и Румен - те са чудесни хора. Те идват да правят системата на Олег, предполагам защото е добро начало за наинаещи. До колкото знам от тях са практикували известно време при безспорен авторитет, но без резултат и без да си построят тялото. Предполагам, че и това прави Олег - няма бърза работа, но и не трябва да се бавиш...



Тема Re: Олег Чорненови [re: Mиpo]  
Автортpekep (Нерегистриран)
Публикувано26.10.06 20:26



Здрасти Миро, да ти се намира тибетска музика?



Тема Re: Олег Чорненови [re: Levaka]  
Автор Mиpo ()
Публикувано26.10.06 22:40



Ако някой, примерно Шън Фей, е безспорен авторитет, то той би трябвало да дава и базисните неща. Но нещата са комплексни... Това което, бих те посъветвал е да поставяш под съмнение (т.е. да обръщаш внимание съвсем позитивно) ВСИЧКО. Когато учителят има известна сила и в началото нещата вървят, хората успиват понякога будността си за разни "други" неща. Та важното е след няколко години практики какво се получава и за това ми е интересно, ако някой има такъв опит покрай Олег.



Тема тибетска музиканови [re: тpekep]  
Автор Mиpo ()
Публикувано26.10.06 22:45



Здрасти Трекере. Какво разбираш под "тибетска музика" и какво точно те интересува? Иначе имам какви ли не неща вкл. и много които имат определнието "тибетски" в заглавието си.



Тема Re: Олег Чорненови [re: Mиpo]  
Автор Levaka (непознат )
Публикувано27.10.06 12:15



Айде малко към кълта към личноста...ще го цитирам
"за мен учител е този, който ме е учил да се уча"

Пича има малко ученици... А и знаеш на пътя си сам



Тема Re: Олег Чорненови [re: Levaka]  
Автор Mиpo ()
Публикувано27.10.06 19:10



Не ме разбирай погрешно, няма нищо против Олег, нито обвинявам някого в култ към личността. Това, което написах, се отнася за КОЙТО И ДА Е учител/инструктор и е на базата, както на моето отношение към тях през различни периоди, така и на това на много хора около мен.

П.П. Не забравяй, ако ни срещне живота някъде след 2-3г,. да ми кажеш как ти се е променил отношението към Олег. Не казвам, че ще се промени в лоша посока, но просто ще се промени, което е съвсем нормално. На математически език казано, интересува ме не отделна точка от графиката, а цялата или поне голяма част от функцията.



Тема Re: тибетска музиканови [re: Mиpo]  
Автортpekep (Нерегистриран)
Публикувано05.11.06 20:20



Имам предвид изпълнена от монаси или най малкото в която е жива традицията на тибет-инструменти, хармонии, ритъм и т.н.



Тема Re: тибетска музиканови [re: тpekep]  
Автор Mиpo ()
Публикувано09.11.06 00:09



Да ти кажа право не знам дали примерно мантрата Ом, която имам, е изпълнявана от тибетски или други монаси. Аналогично и за другите мелодии, не знам дали са имитации или пък евентуално тибетски... Аз по-скоро ги преценявам дали ми харесват или не.



Тема Re: Алхимията, канализация и кундалининови [re: Изrpeв]  
Автор4elsi (Нерегистриран)
Публикувано09.12.06 00:05



iskam da se zapoznaq s miro



Тема Taoist Dream Practicesнови [re: Mиpo]  
АвторJuan Li (Нерегистриран)
Публикувано11.11.07 18:17



Playing With the Clouds: The Foundations of Taoist Dream Practices
by Juan Li


The beginnings of dream practices in China are lost in the depths of antiquity. It is said that the emperors of the Shang Dynasty some 3500 years ago had attached to their court a category of ritual performers called Zhan Meng in charge of interpreting dreams and facilitating dream divination. These dream specialists worked together with the shamans and other ritual specialists interpreting omens which appeared either in the clouds, natural events or in dreams so as to chart the best human course of action for the emperor and other government officials.

The interest in the experiences which took place in dream state were not only confined to the government. There was a group of individuals who in the inaccessible recesses of the sacred mountains, far removed from ordinary human interaction, explored the infinite potential of dream state. These practitioners were those who followed the way of nature back to its origins living a simple life in accordance with the rhythms of nature. They were called Taoists, from the word Tao meaning path or natural way of living.

Like the ancestry of the dream practices, there have been Taoists in China for over 4000 years of recorded history. Very little is known about these Taoists, even in China, because they carried out their practices in utmost secrecy. Not because their practices were dangerous and had to be hidden, but simply because one very important aspect of their self cultivation was withdrawal from ordinary society so as a to cultivate a point of view radically different from most people.

Over the centuries the Taoists developed a highly efficient and coherent system of practices aimed at realizing the full potential of human beings. The Taoists were not content with having good health, and living a quiet life. Their practices were aimed at developing not only the physical aspect of their being but most specially the subtle and invisible aspects called the energy body.



The Way of Energy

A fundamental aspect of Taoist practices is the concept of energy or life force. Energy was understood as a vital force which is at the foundation of all phenomena, both physical and subtle. This energy which they chose to call QI manifests in a wide spectrum of variable intensities or frequencies. From the most subtle which is invisible to the eyes and can only be perceived with the most refined sensitivities in states of mental calm and heightened awareness, to increasingly denser aspects which we begin to perceive as emotional states to the densest aspects as solid matter. A modern analogy would be from radiation which we are unable to sense consciously, through electricity which gives a good shock to a stone which is easily felt as very hard. The ancient Taoists would sense all these states not as separate but rather as a spectrum of variable intensities.

Constantly aware of this energy which animates everything the Taoists went on to explore the non-physical aspects of the life force in their own bodies. The physical body we all can touch and feel is only the densest aspect of the life force, the grossest aspect of the energy spectrum. There are increasingly subtle aspects of the spectrum where the life force never reaches densification.

Every time a Taoist sits down to calm the mind and meditate something very peculiar takes place. The focus of the five senses and the mental attention begins to shift gradually from the dense physical to the more subtle aspects of the body. The longer the practitioner is able to remain calm without distracting thoughts arising or getting drowsy the more refined the sensitivity to the life force becomes. Some ancient Taoists by remaining focused on the subtle energy for hours day after day were able to sense the life force circulating through their bodies. After years of practice they were able to chart the flows of the life force in their subtle bodies with precision through what is called the energy meridians.

The discovery of the energy meridians brought a level of refinement to the Taoists practices where soon it began to have a profound effect on healing the body. Illness was understood as arising when the circulation of the energy was blocked from reaching organs and glands. It was observed that from the blockages at the subtle level of circulation, in time a physical malady would appear precisely in those areas affected by poor circulation.

In order to keep energy circulation at an optimum level the Taoists created a large variety of exercises, dietary practices and meditations. However good circulation is not enough to maintain good health. The Taoists noticed that our emotional states have a profound effect on the quality of the life force circulating through the meridians. If a person is very angry there is an increase in the heart beat and the circulation of the blood. The rate of breathing changes, often accelerating. Body temperature and muscle tone also increases accordingly. The body is literally boiling over with energy. However the quality of the energy boiling over is very poor due to the negative effect of anger.

It was noticed in antiquity that if a person goes to sleep with a tremendous amount of unresolved anger, first of all falling sleep becomes extremely difficult. There is mental agitation and the person is talking internally for hours. Then when eventually fatigue overcomes the body and the person falls asleep, there is invariably a succession of dreams where anger predominates.

In their refined exploring of the subtle energies the Taoists were able to feel where the emotions, both positive and negative, arise in the body. In the case of anger it was noticed that profound changes took place in the liver. This organ not only became more hot, but it could also become constricted and blocked so much that the circulation of the life force required so much effort that pain was felt on the side of the liver.

With the discovery of the profound effect that emotions have upon the quality and circulation of the life force the Taoists created an entire branch of practices to refine the emotions. One of the simplest practices discovered was that of the Inner Smile, whereby the practitioner sends a smile of appreciation to any part of the body along with a continuous wave of positive feelings. Another very powerful practice which developed was that of the Six Healing Sounds, where certain sounds are made which induce the vital organs to vibrate more harmoniously thus releasing tensions and blocked emotions in the organs.



The Emotions And Dreaming

One of the great insights of ancient practitioners was the fact that, if a daily regimen of energy practices is maintained-specially refining the emotions-the quality and quantity of dreams changes. If a person goes to bed after having cleared the vital organs from unresolved emotions the amount of emotional dreams and nightmares dramatically decreases, sometimes to the point that they disappear completely. This does not mean that the person ceases to have dreams, but rather that the quality of the dream shifts from restless to harmonious and pleasant.

One of the greatest insights gained exploring the connection between dreams and energy practices was that dreams are experiences taking place at the level of the subtle bodies. In other words, as a person begins to fall asleep and the senses gradually disconnect from the physical world, they turn inward. A process akin to having a good meditation. As the senses turn inward, the consciousness which was focused on the physical world through the senses also turns inward-in the direction of the subtle energy body.

The Taoists consider falling asleep as a process no different from entering into a meditative state. Just as in deep states of meditation if the body is fatigued the practitioner may fall asleep and go unconscious, so going to sleep has to take place, paradoxically, when one is not fatigued. For the Taoists falling asleep is an open door for playing fully conscious with the subtle energy body and carrying out energy practices without the limitations of the physical body.

Every time we let go into sleep our consciousness shifts its focus from the physical dense body to the subtle energy body at the other end of the spectrum. If we speak of sleep then it is of the physical body, since the subtle aspects never falls asleep. The subtle energy aspect operates 24 hours through our lives. We may not be consciously aware when we shift our conscious focus to the subtle body, however we all do that many times during our waking hours. For example we all had the experience when we were children in school of sitting bored through an uninteresting class. Then as the teacher continued talking we gradually began to go with our minds somewhere else. We began to dream with the eyes open about doing something far more enjoyable at that moment. Our conscious focus was far away from the classroom and the teacher. If this day dreaming went on for a long time, and all of a sudden the teacher asked us a question, we had to forcefully bring back our mental focus to the teacher, with predictable inability to answer the question properly. Ordinarily we say we were fantasizing at that moment, doing something which was not real in a physical sense. The Taoist would not call it fantasizing but rather shifting attention from the physical to the subtle, just as when we are dreaming in bed.

Dreaming is not an action which is confined to falling asleep. We dream 24 hours a day. A part of our consciousness which is not fully engaged in the physical plane dealing with day to day problems is focused on the subtle aspects of the body. Many times a day we shift conscious focus from physical reality to subtle reality. Our awareness at that moment may be focused on a friend that is at the other side of the planet. Sometimes if our focusing is intense enough something unexpected may happen: the phone rings! It is our friend calling from the other side of the planet to tell us they were thinking of us just at that moment. Has this happened to you? Ordinarily we call these happenings `coincidence'. A word for labeling the unexplainable. For the Taoists familiar with the full spectrum of the life force this is not something unexplainable. When we shift our mental focus onto someone far away at that instant we are in direct contact with the subtle body of that person. The geographical distance is irrelevant.

One of the insights which opens as one begins to consciously shift mental focus from the physical to the subtle is that the life force is not limited by physical reality. It could not be because the physical is just one aspect of the energy spectrum. There is the rest of the spectrum operating simultaneously beyond the physical. So energy is not limited by space, nor time which is also a function of space.

Every time we place the head on the pillow and fall asleep our consciousness focuses its gaze upon a dimension which is not limited by time or space. A dimension which is extremely fluid and efficient because it is not limited by time or the constraints of distance. In dream we have all experienced how in the fraction of an instant we can change from walking to flying across the landscape or being here and then on the other side of the moon.

The practices developed by the ancient Taoists around dream state were designed to tap into the inexhaustible reservoir of possibilities that transcending time and space offers. One essential notion they got rid of was the ordinary belief that dreams are fantasies with no basis on reality. A dream may not have any basis on physical reality, but then physical existence is not the only realm of experience there is. What we ordinarily call reality is limited to physical experience and is just a fragment of the totality of being. Dreams, intuitions, feelings we dismiss into the dust bin of the not-real. The Taoists would call that a fragmented vision.



The Practice of Dynamic Sleep

A fundamental goal of Taoist dream practices is the ability to enter dream state deliberately, as an act of will, fully conscious. Ordinarily as we begin to fall asleep and relax our senses disconnect one by one we become progressively unconscious, entering a twilight zone which rapidly eclipses into total darkness. From that moment on until we finally awaken several hours later we lose awareness of where we are or that we are asleep.

In Taoist dream practice one of the first things the practitioner does is make a firm decision to remain conscious as one enters dream state. This initial step is done by voicing a mental command of what one intends to practice or experience during that sleep session.

The sleep command is a powerful expression of willpower which is usually voiced over and over as the practitioner prepares to sleep. This repetition of the sleep command, like all energy practices is to be done with complete awareness and mindfulness, rather than mechanically or unconscious. As one begins to enter the twilight state of drowsiness the sleep command begins to function like a beacon guiding the consciousness across the threshold of the unconscious.



Opening Circulation

The sleep command however is not the initial step in dream practice. Dream practices are not isolated from other modalities of Taoist exercises. Usually a novice in the Taoist system will begin by learning to open communication with the life force through a series of exercises designed to open the flow of the energy meridians. Only when the meridian system is circulating properly and a degree of physical and emotional balance has been attained does one begins dream exercises.

It has been discovered since ancient times that if the circulation of the life force is not balanced, the resulting imbalance manifests very clearly in the quality of one's dreams. Generally as the meridians are opened and one learns to regulate the emotions through specific energy practices, there is a reduction of ordinary dreams. One begins to have less and less of turbulent emotional dreams which originate from congested organs and in its place the luminous dreams of profound experiences begin to manifest from time to time. A practitioner, who for example has been keeping dream journals for several years, after a months of intense meridian exercises and meditations usually report very infrequent dreams that are very widely spaced apart. After some time they also begin to experience greater clarity in dream state. Dreams are more vivid, the images more powerful carrying a sense of transcendence.

In Taoist practice it is said that as we improve energy circulation and begin to harmonize the emotions in the organs there is a change in the quality of one's energy from a gross state to a refined one. This is reflected as better health both physically and mentally. As the quality changes one can also say that the potential of the individual changes. The nervous system, the brain, the glands, the vital organs are all able to function at a greater degree of harmony. Instead of investing a great part of their vitality fighting illness and trying to maintain balance in the midst of fatigue and emotional upheavals, the organism is operating in an energy surplus mode.

The state of energy abundance is fundamental for the unfolding of dream practices. A Taoist invests years of constant effort bringing about such state. If dream practices are attempted otherwise when the body is tired and fighting imbalances, then one discovers that nothing happens, because the body needs the sleep for the basic function of resting the nervous system and the brain and repairing damaged tissues.



The Foundation of Calming The Mind

Preliminary to dream practices are also the states of mental calmness brought about by long meditations. When the senses turn inward in deep practice, the brain changes waves from active Beta to Alpha, deep Alpha and in experienced meditators to Theta and even Delta. This sequence of changes is very similar to that taking place as we fall asleep. The brain moves from polarization in Beta to greater integration in Alpha, Theta and Delta. This means that a regular meditator has learned to `fall asleep' consciously seated quietly in a cushion.

We need to sleep in order to integrate the hemispheres of the brain and allow the nervous system to rest and repair itself. This essential step is accomplished in the hours of the night when we cease activities and turn the senses inward like a meditator. So if a person is meditating daily and able to integrate the hemispheres of the brain to some degree there is a resulting change in sleep patterns. Most experienced meditators need less sleep than people who do not practice. As their practice progresses is not unusual to begin sleeping an hour less after a few months. Some advanced practitioners get by with only three to four hours and in the Tao system there have been many great sages who eventually transcended the need to sleep at all. A sign of such people would be the absence of a bed in their house!



The Sharping of Mental Focus

If a practitioner has reached the level where the sleep pattern is changing through practices of concentration and circulation of energy then there is also an increase in the ability to focus the intention for long periods of time.

In meditation when the senses are turned inward the attention is focused on something such as the breath, an energy center or the circulation of life force in a meridian. As the years go by the practitioner automatically develops greater capacity to remain focused without distractions when the attention is placed on something. This is an increase in mental power and also an intensification of the will or intention.

In dream practice the intention which has been strengthened in sitting practice is then developed further in dream state. The Taoist aims at entering the normally unconscious states of sleep fully conscious, carrying forth the awareness and the intention like a candle in the wind.

The sleep command being voiced as one falls asleep is the first stage in training the intention to remain sharply focused through the ocean of the unconscious. This simple gesture opens the possibility of extending consciousness into areas where normally we go blank. The Taoists view dream practice as an opportunity to train the intention and the will in conjunction with the subtle aspects of the body. In other words consciousness which is used to being active only when awake in the physical learns to be awake in the subtle also. This is the subtle dimension which is operating 24 hours of the day.



The Breath And Calmness

Ancient Taoists discovered that as the mind becomes calm during meditation a similar process of calmness takes place in the way we breathe. The breath and consciousness are intimately connected and the change in brain waves that accompany a good meditation are in fact facilitated by a corresponding change in the gross breath passing through the nostrils.

Agitated states of mind are generated when the left hemisphere of the brain is most active. This is when we generate Beta waves. At the same time that the left hemisphere activates there is a predominance of breathing through the right nostril.

Our breathing alternates from nostril to nostril throughout the day. Generally we breathe through the right nostril from 45 to 90 minutes and activate the left hemisphere of the brain becoming more active. Then for a brief period of 3 to 5 minutes we breathe through both nostrils as the left nostril eventually takes over activating the right hemisphere of the brain. When the right hemisphere of the brain is active we enter into a more relaxed mental state with less activity and less agitation.

In meditation in order to enter into a state of calmness a change in the breathing pattern has to take place. If the practitioner is activating the left hemisphere through the right nostril breath then the first change will be to switch it to the left nostril, inducing calmer states to manifest. Eventually as the practice deepens and the brain becomes more integrated the breath takes place through both nostrils at the same time. This is the state where Alpha, Theta and Delta waves begin to manifest.



The Sleeping Tiger

In dream practice the practitioner aims at entering calm states of mind as quickly as possible. Taoists have traditionally brought about such changes by adopting the position known as `The Sleeping Tiger'.

In the Sleeping Tiger position one lays on the right side of the body. The right hand may be cupped around the right ear or under the pillow. The left arm is extended resting on the left side. The right leg is slightly bent at the knees, supporting the body, and the left leg is extended without making it totally straight. The purpose of this posture is to press on the right side of the ribs upon certain acupuncture points which induce a rapid change of the breath from the right nostril to the left. In this posture the road is open to enter the calmer states of mind and eventually induce simultaneous nostril breathing.

The posture of the Sleeping Tiger was not confined to practitioners in China only. The same posture is adopted by dream practitioners in Tibet and India. The same posture has been found in a sculpture of the sleeping priestess or goddess in the Hypogeum in the island of Malta dating from 3800-3600 BC. The Hypogeum is believed to have been used for receiving prophetic healing dreams by practitioners who spend the night within its precincts.

The Sleeping Tiger posture is not only used for entering dream practice it is also the ideal posture for entering death. In Asian art the Buddha at the moment of death is always shown lying on the right side with the right hand cupped around the right ear.



The Practice of Deliberateness

A novice after adopting the Sleeping Tiger posture and voicing the dream command will then have a long and rocky road still ahead. at the beginning usually nothing happens. One goes unconscious as usual or if too anxious to accomplish the goal of the practice have difficulty falling asleep. Worse yet some practitioners keep waking up over and over without having a restful night of sleep. What is lacking is a key ingredient of the practice which is going to sleep with deliberateness.

Normally we go to sleep without clarity of purpose, we simply cannot go on from fatigue and exhaustion so we lay down and close the eyes. Whatever happens next is beyond our conscious control. In dream practice the scenario is totally different. The practitioner has a clear goal and is carefully creating the right conditions to fulfill it. But not everything is tight control, there is also the conscious ability to let go into the unknown with the same deliberateness of a swimmer who jumps from a diving board.

One lets go into the unknown voicing the command ready to accept whatever happens.



The Stages of Dream Pracice

If the desire to succeed in the practice is excessively strong then, the ancient Taoists warn, one is headed for trouble. First because frustration and impatience is going to develop as we fail to reach our goal. Second because excessive force is a quality which has to be balance with yielding in order to develop the energy practices to their highest potential.

It is suggested in dream practice that we begin with the simple command to have a restful sleep regardless of how many hours we sleep. From that one follows with the command to remember dreams or simply to awaken at a certain time without alarm clocks. From those simple commands then one can eventually build up to the monumental task of becoming conscious within the dream that one is asleep.

The ability to become conscious that one is asleep in the middle of a dream requires that the awareness focuses with such intensity that it is not only possible to maintain the thread of the dream but also at the same time step back to realize that one is dreaming. This is made possibly because there is a surplus of energy and sleep is not being used primarily to rest and repair the body.

The body has to be rested and balanced for dream practice to unfold. If one is fatigued or carrying a heavy burden of unfinished emotional situations then progress will be very very slow. The body will be mainly occupied with maintenance without a surplus to `play in the clouds' as the Taoists would say.



Power Naps of The Sleeping Tiger

It is generally assumed that dream practice is best done at night time when the day is done. Taoists dream practitioners are not content to have only one opportunity per day at entering dream state consciously so the practice of power naps was developed early on.

Power naps consist in taking short naps several times a day, lasting anywhere from 15 minutes to an hour. The frequency of power naps allows the practitioner to develop the necessary skills at entering dream practice very rapidly. A by product of power naps is that the body is truly rested so sleep is truly deliberate and not out of fatigue.

One of the greatest Taoist dream practitioner of the past was Master Chen Tuan of Henan province in China. He lived during the 10th century and practiced power naps in a cave at the sacred mountain of Hua Shan in west China. It is said that visitors had often to wait while the master completed power naps. Chen Tuan is said to have realized the highest levels of Taoist practices in dream state, spending months at a time in deep conscious sleep. Beyond the constraints of time and space in a dimension that it extremely fluid.



The Realm of Fluidity

The physical dimension is the portion of the energy spectrum most affected by time and space. It is a dimension where there is a tremendous gap between wish and fulfillment of the wish, or between imagination and realization. It is a dimension where anything we do is limited by time and at the same time takes time to accomplish. One of the direct experiences which arises out of consistent dream practice is that time and space have no influence whatsoever in the subtle energy dimensions. Time and space are not a limiting factor and play no role whatsoever in phenomena. It is extremely hard for physical beings to imagine the state beyond time and space, specially if we have no direct experiences of subtle energy in our bodies or consciousness.

We all have experienced in our sleep the extremely fluid nature of dreams. We are able to fly, move great distances, transform ourselves into something else, become objects or simply turn into pure consciousness without a body. These are all random experiences of transcending physical corporeality.

As mentioned before dream practices are not truly aimed at working with ordinary dreams arising from unresolved emotional states or poor energy circulation. And Taoist dream practices have nothing to do with dream interpretation. The ability to remain conscious in dream state is for learning to play in the dimensions without time and space. Dimension where imagination and reality are one and there are no limits.

Master Chen Tuan during his long naps learned to transcends the mental limitations of time and space. One very common problem practitioners have to overcome is the unconscious projection of physicality into the non-physical dimensions.

When describing dreams or talking to ourselves in dreams we are limited by the language of time and space. We speak of `going somewhere', `hurrying up' and `coming back tomorrow' and so on. One of the habits the dream practitioner learns is to be present all the times speaking the language of the instant that has no past or future, just eternal now.

In conscious dream state anything that is imagined is experienced simultaneously as dream reality. If one thinks of a house, there is a house instantly. This is totally different from the dense physical dimension where the thought of a house, and the mental image of a house does not manifest a physical house right away. As we all know the thought of a house might take years of effort to manifest. This is why Taoist say that the physical dimension is very dense and very inefficient when it comes to manifesting reality. There is a tremendous gap between imagination and manifestation.

In the fluid state of conscious dreaming it is possible to have direct experiences in an instant. Experiences which are as real and powerful as physical reality. If in a dream we have a very strong experience of loving someone, as we awaken into the physical dimension we still carry the emotional impressions of that love experience throughout the day. If dream state was pure fantasy there would be no powerful impressions to carry during the day and no emotional residue to recall.



Sustaining Focus

The ability to remain focused in conscious dreaming is made possible by the cultivation of mental power and increased vitality. Beginners who are able to awaken within the dream do so for very brief instants before either awakening fully into the physical or going unconscious into deeper sleep. Sustaining focus is very much like learning to ride a bicycle. One has to maintain a crucial balance for indefinite time, which in this case is not awakening into the physical or going unconscious, and at the same time carry out the numerous exercises for developing the use of the will and the intention.

As we grew up we learned to focus our attention in the physical world through all of the physical tasks such as learning to walk, talk and memorize in school. As babies our attention span for concentrating on anything was very limited and could not be sustained for more than a few seconds. As we entered school we learned more and more to use our mental focus for longer and longer uninterrupted periods. Usually the best students are those who from very early learned to focus their attention with intensity for long periods of time. A great teacher would be one who is able to keep the attention of the students fully engaged for long periods of time also. So in the physical dimension we become skillful at sustaining focus of the consciousness for long periods of time.

In dream practice the ability to sustain focus is a skill that develops gradually with much difficulty and many set backs. This is so because sustaining focus in the physical dimension requires only a fraction of the energy it takes for doing so in the fluid dimensions beyond time and space. A good analogy would be the difference between trying to run underwater and on the ground.



Surplus Energy

The fuel for dream practice is surplus energy-not only abundance of vitality but specifically a surplus of vitality to be invested in learning to sustain conscious focus in dream state. The preliminary energy practices mentioned before lay the foundation for starting dream work but they are not enough. At some point the practitioner has to dig deeper into the available resources and learn to utilize them more and more efficiently.

The obstacles and lack of progress encountered in dream practice serve as a mirror revealing where the weak points and blockages are in one's overall energy structure. There is usually a deepening work in the area of the emotions, which is where a large portion of the available vitality is trapped in unresolved issues. There is also a process of harnessing the energy outwardly spent through the senses. Fluidity in both the physical and mental state is cultivated through movement exercises such as Tai Chi and Qi Gong. So there is a progressive movement towards excellence and efficiency that gradually transforms the individual into a new being.



The Mastery of Timing

One of the crowning insights of the ancient Taoists is the awareness that we are at the most fluid and efficient when we are operating at the right moment. If we carry out some action during the wrong timing then a monumental amount of energy is required to produce results and sometimes even that is not enough. In contrast when the action is riding the river of the right timing there is a minimum of effort needed to accomplish extraordinary things.

One of the deciding factors in all energy practices is the recognition of the right timing. In dream practice it means that one learns to listen to the body and the life force. Listening for that moment when the totality of one's being points in one direction with uncompromising power.

Listening to the right timing means that the Taoist is totally committed and available to the practice whenever it calls. This is the result of a decision taken fully conscious at some point in the past. Without a strong decision and a definite commitment there is no way to begin directing the life force in the direction we want to go.



Ultimate Purpose of Dream Practice

The development of the intention and the will, the ability to sustain focus through the subtle dimensions, the harnessing of one's vitality and the ability to become fluid and abandoned at the right timing are all directed at one important experience. That is the transition of consciousness at the moment of death from the physical to the subtle body.

Dream practice is the training ground for learning to utilize the intention, the will and consciousness in conjunction with the subtle energy body. At the moment of death there is a separation of the consciousness from the physical body into the subtle energy body. A crossing from time and space into the ocean of infinity.

The dream practitioner is someone who through sustained effort has learned to swim in the ocean of infinity without tiring or becoming scared. Someone who is consciously at home in the complete energy spectrum of the life force. Someone who is no longer fixed on the physical dimension as the sole reality worth exploring.

For the Taoists the ability to embrace the full spectrum of the life force is the most important task a human being can accomplish in this lifetime. It is said that `If one realizes the Way in the morning one can die at peace in the evening'.

The great insight of the ancient Taoists went even beyond life and death. So detaching the consciousness from the physical into the subtle dimensions is not an end in itself. It is simply a beginning of another cycle of being. A new cycle which continues under different conditions from the physical and yet carries a precious gift from the world. The gift is the `luminous pearl' of indestructible insight condensed through the alchemy of refining the intention and the will. The traveller takes only that from the crossing through this world.



BIOGRAPHY OF JUAN LI: Was born in 1946 in Cuba from Cuban and Chinese parents. In 1969 became interested in the dream work of Carl Gustav Jung and upon graduation from the University in 1970 came to Zurich to study at the Jung Institute. Since 1969 he began to keep a daily record of his dreams, some of which he illustrated in watercolors. From Zurich he went to India where he began to study yoga, eventually becoming acquainted with the Hindu dream practices. After 1971 he began to reside in Nepal where he continued his yoga studies with several Tibetan teachers. It was there that he became aquainted with the Tibetan dream practices. In 1982 he met the Taoist master Mantak Chia who introduced him to the inner teachings of Taoism and the internal energy work. By 1985 enough changes had taken place in the energy meridians and the organs that the entries in his dream diaries became very few and widely spaced apart. Ordinary dreams were reduced to a minimum and instead conscious dreaming began to take place with regularity.
In 1988 Master Chia asked Juan Li to begin assisting in teaching the Taoist system in Europe. From that time on he spends the greater part of the year conducting classes in several countries of western Europe. Among his classes one is dedicated to the dream practices. Juan Li and his wife Renu Li reside now in Santa Fe in the Southwestern United States.



Тема Re: Taoist Dream Practicesнови [re: Juan Li]  
Автор mo32 (обикновен)
Публикувано11.11.07 19:05



Прощавайте, ама четейки биографията на споменатия г-н Хуан Ли, ми прави впечатление едно разминаване, а именно:

В отговор на:

The beginnings of dream practices in China are lost in the depths of antiquity.




И нека сега някой намери къде и от кой точно е учил даоски практики за сънуване, че аз нещо не можах да открия такъв прериод в биографията на господина:

В отговор на:


BIOGRAPHY OF JUAN LI: Was born in 1946 in Cuba from Cuban and Chinese parents. In 1969 became interested in the dream work of Carl Gustav Jung and upon graduation from the University in 1970 came to Zurich to study at the Jung Institute. Since 1969 he began to keep a daily record of his dreams, some of which he illustrated in watercolors. From Zurich he went to India where he began to study yoga, eventually becoming acquainted with the Hindu dream practices. After 1971 he began to reside in Nepal where he continued his yoga studies with several Tibetan teachers. It was there that he became aquainted with the Tibetan dream practices. In 1982 he met the Taoist master Mantak Chia who introduced him to the inner teachings of Taoism and the internal energy work. By 1985 enough changes had taken place in the energy meridians and the organs that the entries in his dream diaries became very few and widely spaced apart. Ordinary dreams were reduced to a minimum and instead conscious dreaming began to take place with regularity.
In 1988 Master Chia asked Juan Li to begin assisting in teaching the Taoist system in Europe. From that time on he spends the greater part of the year conducting classes in several countries of western Europe. Among his classes one is dedicated to the dream practices. Juan Li and his wife Renu Li reside now in Santa Fe in the Southwestern United States.




Та какво точно преподава тоя г-н Ли? Даоски практики за съня или е поредния шарлатанин, който използва името на Мантак ЧИя за да изкара лесни пари?

___________



Тема Хуан Линови [re: mo32]  
Автор Mиpo ()
Публикувано12.11.07 21:13



Ама си един Тома Неверни

. Хм, ако срещнеш Дон Хуан и той ти се представи като бай Иван от Казичене сигурно ще го подминеш бидейки забол нос някъде из ума си .

Ако не си внимавал, когато си чел книгите на М. Чия, където почти във всяка фигурира името на Хуан Ли или ако те е мързяло да потърсиш що за човек е той из Google (това при броенето някъде към 500 би трябва да си го направил), то поне отвори очите си какво е написал човека в статията... И не забравяй, че светът може да е по-различен от твоите схеми и представи (поне това от книгите на КК трябва да си научил).

Всички рисунки в книгите на М. Чия до към средата на 90те години са дело на Хуан Ли. Сигурно ще кажеш "художник някакъв". Но този художник имаше още преди 10 г. най-високия сертификат от М. Чия за Алхимия след М. Уин. Плюс това е съавтор на Чия в книгата му "Вътрешната структура на Тай-чи". А когато някой е съавтор с Чия или пък Чия е благоволил да му даде някакъв висок сертификат, това значи че просто този човек е научил Чия на разни неща.

Иначе бях преди 10ина години на семинар с Хуан Ли именно по Dream Practices и мога да ти кажа, че ми направи чудесно впечатление. Ако М. Чия е типичен "китайски тип" със същността страна действието (ян), М. Уин е ин-ян със същността страна обяснението, то Хуан Ли бидейки и художник има финеса на ин силата. В темата (постинга от 02.06.02 22:58) бях разказвал за него.

Както писах в горния постинг, има повече от 20г опит в съзнателно сънуване и поне за мен oт хората които съм срещал на живо той е човекът с най-голямо разбиране в тази област. Що се отнася до учителите, казваше, че когато човек напредне в съзнателно сънуване среща учители там (или по-точно учители го срещат). И всъщност срещата с такива учители е един от критериите дали практиката на човек е достатъчно дълбока.

Спомням си, че по този повод (а и поради факта, че тогава се интересувах много повече от КК отколкото сега) го питах дали е срещал някакви враждебно настроени същества в съзнателните си сънувания (очаквайки да раздуе в посока КК). Отговорът му беше, че човек среща това, което привлича и той не е срещал такива.

За твоя информация, по-късно вечерта в свободен разговор докато вечеряхме го попитах за мнението му за Кастанеда и специално за нещата свързани със сънуването описани в книгите му. Изказа се доста пренебрежително и негативно.

Хуан Ли е женен за , която също е Старши Инструктор в Healing/Uniwersal Tao и съм чул много добри отзиви от жени, които посещават нейните семинари по даоска женска сексология. Апропо, посещавайки сега сайта й намерих това чудесно .

Спирам до тук. Ако те вълнува още въпроса, който зададе, опитай се да медитираш на него... Знание може да се получава не само чрез ума... Пробвай.



Тема Re: Хуан Линови [re: Mиpo]  
Автор mo32 (обикновен)
Публикувано12.11.07 23:15



Първо: Welcome Back! в нашите разговори!


Второ да те уверя, че макар да имам пристрастие към дългите разговори и спорове, все пак ми случва от време да медитирам, макар думата да не е съвсем точна.

В отговор на:

Ама си един Тома Неверни



Много ми е чудно едно нещо - ако човек сериозно се разболее и се наложи да отиде при специалист, то няма ли да търси такъв, който е добър? А защо се постъпва така безкритично по отношение на т.нар "духовни дисциплини"? Един шарлатанин, освен да освободи съответния балама от парите му, може и сериозно да навреди на здравето му. Следователно не по-малко важно е, човек да се интересува от "квалификацията" на съответния учител.

В отговор на:

Хм, ако срещнеш Дон Хуан и той ти се представи като бай Иван от Казичене сигурно ще го подминеш бидейки забол нос някъде из ума си



Не се безспокой, те са си решили въпроса - при тях няма случайни неща. Ако трябва да се срещнем, ще се спъна и ще падна върху бай Иван, но пак ще се срещнем, независимо какъв мухльо съм Проблемът е, че напоследък се усеща сериозна липса на Бай Ивановци. Няма съвършени учения, какво да се прави.

В отговор на:

Както писах в горния постинг, има повече от 20г опит в съзнателно сънуване



Ще бъда максимално кратък - и стринка ми плете пуловери, но те не са Lacoste. Може да са по-добри, може да не са, но факта си е факт - не са Lacoste.

Сега, тоя тип може да е добър в съзнателното сънуване, не ме интересува. Това което ме заинтригува и питах е - той казва, че преподава даоски практики, чиито корени се губят назад във времето. Това означава дълга традиция. И аз питам, коя е тая традиция и кой е неговият учител? В биографията му дори не се намеква за такъв. Тибетците имат развита практика за осъзнато сънуване, а пишеше, че е бил в Непал и Тибет, но това не са даоски практики, а Бон. Определено съм недоверчив към човек, който преподава даоски методи, а няма даоски учител/и, които да може да посочи.
Също така ще съм ти задължен, ако ме насочиш към даоски автор или текст, където се обяснява за осъзнато сънуване. Не че съм чел много, но така и не съм срещал дори намек за систематизирана практика, а се оказва, че имало дори традиция. За да не спорим напразно, то моля да ми дадеш източник, който да потвърди това, на което учи споменатия господин.

Мисля, че вместо да споменаваш толкова, несъмнено любопитни факти около неговата личност, можеше просто да дадеш линк с информация за даоското осъзнато сънуване и да ми запушиш устата.

В отговор на:

Хуан Ли бидейки и художник има финеса на ин силата



Не го познавам, но определено е смел човек, за да се нарече творец и художник:



Скицата си върши работата прекрасно, но няма нищо общо с рисуването на човешко тяло, макар и в схематичен вид, да не говиш поне да загатва за талант. Ако имаш линк към други негови творби, които да ме опровергаят, ще ги разгледам с удоволствие.



___________



Тема Re: Хуан Линови [re: mo32]  
Автор Mиpo ()
Публикувано13.11.07 16:44



Няма лошо да проучваш даден човек. Нали за това ти казах, ако те интересува, да разровиш първо из Google. Но твоят подход ми напомня за този на холандеца от вица, където едно младо момиче минало голо на кон пред 3ма мъже и французинът казал "Какво красиво момиче", англичанинът "Какъв хубав кон", а холандецът попитал "Кое е семейството на това момиче?"

След като имаш статия от непознатия за теб Хуан Ли, опитай се да го УСЕТИШ първо в нея.

Сега, тоя тип може да е добър в съзнателното сънуване, не ме интересува.
Виж разликата, мен точно това ме е инетересувало. Пък от коя точно традиция ги е учил нещата, това е второстепенно.

Това което ме заинтригува и питах е - той казва, че преподава даоски практики, чиито корени се губят назад във времето. Това означава дълга традиция. И аз питам, коя е тая традиция и кой е неговият учител?
За съществена част от даоските практики мисля, че е очевидно от кого ги е учил. Естевено, има и други, но не това е важно. Ако някой е с опит и с разбиране в даоските дисциплини, вкл. и алхимията, и ако има опит и разбиране в съзнателното сънуване, какво по-хубаво от това?

Когато ти казах, че Хуан Ли е "ин" тип значи, че много неща, за които примерно М. Чия ще се хвали и изгради структура, той просто няма да ги спомене. Даже, виж, че и сайт не си е направил, нещата са качени на този на жена му. Но в такива случй, човек трябва да има будност да чете между думите и главното да си отваря очите. Иначе, ако не те интересува, приеми го за шарлатанин, не му давай нито парите си, нито вниманието си и точка.

Виждам отзад една обаче една много по-важна тема, а именно за критерия при търсене и избор на духовни учители. Ще отворя специално нова тема за това по-късно да не ги смесваме нещата тук.

Също така ще съм ти задължен, ако ме насочиш към даоски автор или текст, където се обяснява за осъзнато сънуване.... Мисля, че вместо да споменаваш толкова, несъмнено любопитни факти около неговата личност, можеше просто да дадеш линк с информация за даоското осъзнато сънуване и да ми запушиш устата.
Нямам такъв линк. И аз бих искал да има някъде линк, да кликна върху него и всичко да е обяснено там, но просто не знам за такъв.

Не забравяй, че на мен не ми е интересно просто да споря или да се стремя да ти затварям устата. Ако дадена тема те интересува и има нещо в практично в дискутирнето й - хубаво. Ако не - живи и здрави. Та, ако някъде не се включвам в дълги разсъждения-дискусии, то е най-вероятно защото за мен са станали безсмислени спорения.

Не го познавам, но определено е смел човек, за да се нарече творец и художник. Скицата си върши работата прекрасно, но няма нищо общо с рисуването на човешко тяло, макар и в схематичен вид, да не говиш поне да загатва за талант. Ако имаш линк към други негови творби, които да ме опровергаят, ще ги разгледам с удоволствие.
Революционното от стана на М. Чия и Хуан Ли в обучението по даоски практики са именно тези стотици скици, които показват къде и как минава енергията по отношение на човешкото тяло. Ако си гледал овалите тип "татко Барба" в по-старите даоски текстове от рода на тези на Лю Хуан Юй (незнайно защо грешно преведен Джао Бичън като автор на книгата в БГ) ще видиш огромната разлика. И за това се изисква не традиця, а разбиране.

Не разбрах защо търсиш в книгите на Чия картини на Хуан Ли?? Има много неща по света, които не съществуват на линк. Иначе, ако искаш линк на самолетна компания за Санта Фе в Щатите, бих могъл да ти отслужа.



Тема Re: Хуан Линови [re: Mиpo]  
Автор mo32 (обикновен)
Публикувано14.11.07 11:59



Нека започна с това, че в един предишен наш разговор, ти упорито твърдеше, че има достатъчно реални доказателства и свидетелства за даоските практики. И аз ще изходя именно от тая твоя позиция - има достатъчно достъпен материал, за да не се доверяваме на приказки, а да сме сигурни, че става въпрос за даоски практики!

Както и да спомена, че ти не можеш да отговориш на поставените от мен въпроси, защото нямаш достатъчно информация.

В отговор на:

След като имаш статия от непознатия за теб Хуан Ли, опитай се да го УСЕТИШ първо в нея.



Никога не си вадя изводи, на които мога да се опра, без да съм виждал един човек и да съм общувал с него. За мен това да 'усетя' някой само по приказките му или писанията му, си е чиста загуба на време. Все пак живеем в информационно общество, където информацията може лесно да бъде намерена и някой да си я присвои.
Освен това мен ме интересува не какво казва един човек, а какво прави, неговите действия. Смятам непосредствения контакт за единствения метод, който гарантира в някаква степен, че човек няма да си създаде 'идол', както често се получава, когато човек стои и 'усеща' от разстояние.

В отговор на:

Виж разликата, мен точно това ме е интересувало. Пък от коя точно традиция ги е учил нещата, това е второстепенно.



Ето един пример за разминаване между действия и приказки. Ето какво написа в темата, която пусна: "В дискусията с Мо относно Хуан Ли и неговата даоска традиция"
Второстепенно е, но я наричаш 'даоска традиция' А дали е даоска или не е, това е предмет на настоящата дискусия.
В отговор на:

За съществена част от даоските практики мисля, че е очевидно от кого ги е учил.



Аз не питах за даоските практики въобще, а за точно конкретна - осъзнато сънуване. И много добре знаеш, че Мантак Чия не преподава медоди за осъзнато сънуване.
В отговор на:

Ако някой е с опит и с разбиране в даоските дисциплини, вкл. и алхимията, и ако има опит и разбиране в съзнателното сънуване, какво по-хубаво от това?



Наистина няма лошо. Обаче практиките за сънуване са не по-малко сложни от останалите даоски практики. И определено си има конкретни методи, които водят към такова сънуване. Сега да предположим, че тоя човек учи на практики, които са тибетски, но ги представя като даоски. Това коректно ли е? Аз ще ти кажа защо не е коректно. Идентифицирайки една практика като принадлежаща към дадена традиция, човек може да прочете и да види какво точно преподава съответния човек. Както споменах и преди, има литература за практиките за сънуване на Бон. А сега нека си представим, че г-н Ли е бил в Тибет и е се е докоснал до тия практики, но не е имал време да ги изучи. Има една издадена книга на български за йога на съновиденията и сънуването, и ако не ме лъже паметта, авторът й се занимава със системата от 6 годишен т.е. няколко десетки години. Самата система е сложна и изисква много време за овладяване.
Та, ако г-н Ли има частично познание и го преподава, обявявайки неговия произход, той ще има коректив, и ще стане видно, че той не притежава нужната практика и знание, за да преподава тези практики.

Разбира се това са само хипотези!!! Но са чудесна илюстрация защо човек трябва да се интересува дали това, което му преподават е това, което е обявено, че му преподават или разни субективни измислици. Защото знаейки, че някой преподава частично знание и знаейки къде човек може да намери повече информация, то той би изоставил тоя с непълното познание.

Но обявявайки ги като даоски, където и без това няма изнесена информация за методите на сънуване и няма коректив, използвайки името на Мантак Чия, като преподаващ даоски практики, то нещата си идват на мястото.

В отговор на:

Виждам отзад една обаче една много по-важна тема, а именно за критерия при търсене и избор на духовни учители.



Щом смяташ, че човек може да влезе в магазина за духовни учители и въоръжен с алманах и критерии "Как да си изберем духовен учите", да направи своя избор... Ми добре!

В отговор на:

Нямам такъв линк. И аз бих искал да има някъде линк, да кликна върху него и всичко да е обяснено там, но просто не знам за такъв.



Но има линкове за всяка една практика, метод, ниво от процеса на обучение при Мантак Чия. Има книги, CD-та и DVD - та и т.н.
Не те ли притеснява, че няма пукната дума с разяснения на тия "даоски" практики за сънуване, при целия останал маркетинг на другите методи?

В отговор на:

Ако дадена тема те интересува и има нещо в практично в дискутирнето й - хубаво. Ако не - живи и здрави.



Не забравяй, че аз зададох конкретни въпроси, към друг потребител, а ти се включи, без да имаш нито един конкретен отговор!

В отговор на:

Революционното от стана на М. Чия и Хуан Ли в обучението по даоски практики са именно тези стотици скици, които показват къде и как минава енергията по отношение на човешкото тяло.



Несъмнено. Но най-голямата заслуга е, че Мантак Чия успя да преведе на прост език многото неразбираеми термини от даоските трактати. Така много хора могат да се докоснат до началните практики на даоизма, без да са обвързани с някоя даоска секта. Вечна благодарност за което. Обаче винаги имам едно на ум, когато става въпрос за масовизация, защото доста често се изчистват много важни моменти, които обаче не са интересни на масовия читател, а вниманието неоправдано се насочва към практики, които не са основни в системата, каквито са сексуалните.
Да не стане както с Тантра, споменавайки Дао, хората да се сещат единствено и само за секс?

___________



Тема Re: Хуан Линови [re: mo32]  
Автор Mиpo ()
Публикувано14.11.07 16:34



...че има достатъчно реални доказателства и свидетелства за...
Именно за това отворих съседната тема. Изпозвайки методите на Мантак Чия, никога не съм се осланял на някакви "реални доказатества и свидеттества", че именно митичният даоския монах Yi Eng (Един Облак) му е предал тези практики, проверил е дали Чия ги е разбрал и го е упълномощил от името на даозима да ги преподава.

Относно това, което казваш по-долу, че М. Чия не е обучавал Хуан Ли в даоско съзнателно сънуване, наистина ли смяташ ли, че Yi Eng е обучавал в повече от 20% това, което М. Чия преподава днес?? Както ти споменах веднъж китайицте казват (на теб оставям да видиш дали е даоско или изказването) важното е котката да лови мишки, а не дали е бяла, черна или с даоски етикет.

Що се отнася до даоизма (като принципи, не като религия), ако човек ги разбира, практикува и въплащава в себе си тези принципи, тогава и карането на кола може да е "даоско". "Даоизмът" базово не е етикет за високо или сигурно качество, а просто определени принципи. И на основата на тези принципи са развити разни практики, които разбира се били омешвани с практики идващи от други ситеми и т.н.

Силата на Мантак Чия, М. Уин, Х. Ли и много други е не, че имат сертификат подпчетана от някой велик даоски учител (такива никой няма), а че са съумели да развият у себе си разбиране за тези даоски принципи на различни нива.

Никога не си вадя изводи, на които мога да се опра, без да съм виждал един човек и да съм общувал с него. За мен това да 'усетя' някой само по приказките му или писанията му, си е чиста загуба на време. Все пак живеем в информационно общество, където информацията може лесно да бъде намерена и някой да си я присвои. ...Смятам непосредствения контакт за единствения метод, който гарантира в някаква степен, че човек няма да си създаде 'идол', както често се получава, когато човек стои и 'усеща' от разстояние.
Срещал си М. Чия, Кастанеда, Дон Хуан и сие?! Забележи, колко от времето ти е отишло да говориш за тях, а никога не си ги срещал и само си чел някакви (косвени на ДХ) техни приказки.

Що се отнася до Хуан Ли, ако искаш да го срещнеш на живо, иди и го виж. Аз поне така съм направил.

Но знай (мое мнение е), че ако не можеш да оцениш поне малко кое как е от разстояние (книга, статия ...) със сигурност няма да можеи и на място. Там ще видиш човек като всички останали, който ти говори нещо и това ще да е.

Второстепенно е, но я наричаш 'даоска традиция' А дали е даоска или не е, това е предмет на настоящата дискусия.
Да, виждам, че даоски принципи са заложени в нея.

Сега да предположим, че тоя човек учи на практики, които са тибетски, но ги представя като даоски. Това коректно ли е?... Разбира се това са само хипотези!!!
В съседната тема ти казах, че ще ти споделя къде ми се струва, че отива сексуалната ти енергия. Отстрани погледнато отива именно в хипотези, в мисли. А "еякулацията" й е многото спорове, които водиш за дребни и често безсмислени неща. За последното нямам предвид тази дисксуия тук или други подобни (тези са по-често за формиране на ментална енергия), а онези стотици спорве, които виждам с твое учасие всеки път като намина в КК и в някои други клубове (тези с Инкогнита тук не правят изключение).


Не те ли притеснява, че няма пукната дума с разяснения на тия "даоски" практики за сънуване, при целия останал маркетинг на другите методи?
Ако беше чел внимателно статията, щеше да видиш поне частичен отговор там. Не е въпросът нещо да ме притеснява, а дали мога да намеря нещо полезно или не у Хуан Ли и това, което той преподава..

Щом смяташ, че човек може да влезе в магазина за духовни учители и въоръжен с алманах и критерии "Как да си изберем духовен учите", да направи своя избор... Ми добре!
Този избор ти правиш всеки ден. Магазинът е Животът около теб, а парите са твоето внимание, времe и енергия. Have a nice shopping.

Не забравяй, че аз зададох конкретни въпроси, към друг потребител, а ти се включи, без да имаш нито един конкретен отговор!
Медитирай (или помисли) над изказването си и ми кажи къде си сгрешил.



Да не стане както с Тантра, споменавайки Дао, хората да се сещат единствено и само за секс?
Независимо какво четат, хората се сещат приоритетно за това, което е в тях. Не би и могло да бъде другояче. Апропо, виж ти за какво се сещаш по един или друг повод и изпозвай това за да опознаеш по-добре нещата в теб.



Тема Re: Хуан Линови [re: Mиpo]  
Автор mo32 (обикновен)
Публикувано14.11.07 17:58



В отговор на:

Именно за това отворих съседната тема. Изпозвайки методите на Мантак Чия, никога не съм се осланял на някакви "реални доказатества и свидеттества", че именно митичният даоския монах Yi Eng (Един Облак) му е предал тези практики, проверил е дали Чия ги е разбрал и го е упълномощил от името на даозима да ги преподава.



Но ако го нямаше Yi Eng (Един Облак), или както и там да се е казвал, или от който и да е получил своето познание, нямаше да има какво да ползваме. Най-важното нещо, което гарантира една жива традиция е, че поколения наред са пробвали и синтезирали знанието, което ти и аз ползваме наготово. Забележи, че за синтезирането на това знание много хора са заплатили със здравето и живота си.

Ако Мантак беше просто един шарлатанин, без практическия опит и знание, на традицията, която стои зад него, и които той е проверил и потвърдил лично, ние с теб единствено и само щяхме да философстваме за Дао!

Това, че не се интересуваш от произхода на дадено знание и че си попаднал на автентично такова, е голям късмет. Ами ако с това си отношение беше попаднал на някоя секта, която да ти разбие живота и семейството?
Кажи, какво според теб да прави един човек, който търси някое учение но си няма никаква представа, а това са преди всичко тинейджъри - да се осланя на късмета си, че ще попадне на някой читав човек? Не звучи сериозно. И практиката го показва - сектите, които зомбират сума ти и хора, които осъществяват масови самоубийства, се възползват именно от не информирани и от не заинтересовани от произхода на знанието хора.

В отговор на:

"Даоизмът" базово не е етикет за високо или сигурно качество, а просто определени принципи.



Съгласен съм. Хайде сега, след като познаваш г-н Ли и си ходил при него и си учил, илюстрирай поне една практика на даоското осъзнато сънуване, в която са заложени даоски принципи. Нали не мислиш, че ще повярвам, че просто е приложил принципите към сънуването и то е станало осъзнато?

В отговор на:

Срещал си М. Чия, Кастанеда, Дон Хуан и сие?!



Виждам,че не правиш разлика между обсъждане на идеите, които носи един човек и обсъждане на неговите личностни качества. Когато казвам Кастанеда или Мантак Чия, аз има предвид идеите, които стоят за тях, а не обсъждам личностите им.

В отговор на:

В съседната тема ти казах, че ще ти споделя къде ми се струва, че отива сексуалната ти енергия...



Благодаря ти че сподели мнението си! В такъв случай можеш ли да ми обясниш от къде идва тогава енергията, която така усърдно влагам във всекидневната си практика? Аз си мислех, че там влагам издигната и преработена Дзин, ама...
Пристрастието ми към говоренето и спора не хаби почти нищо, иначе нямаше да е пристрастие и да ми се отдава така лесно. Така, че бъди спокоен, вечер не си лягам само с мускулна треска на устата.

В отговор на:

Независимо какво четат, хората се сещат приоритетно за това, което е в тях. Не би и могло да бъде другояче. Апропо, виж ти за какво се сещаш по един или друг повод и изпозвай това за да опознаеш по-добре нещата в теб.



А чувал ли си за пропаганда? За реклама?
Примери от историята има бол, как много хора могат да бъдат впрегнати и да бъдат накарани да повярват дори и в най-отвратителните идеи, дотолкова че да заплатят със живота си за тях. Сети се за Хитлер, сети се за камикадзе, за фанатизираните ислямски само-убийци.
А сега се сети за рекламата по телевизията, която използва много и най-различни похвати от психологията, за да накара потребителя да купува.
Хората виждат само това, което е в тях, но забравяш, че може да се вкарват идеи в нас.
Ето ти и тантра, и дао, и малоумието, което е използвано от западните издатели, за да продават книгите си. Рекламирай едно учение, само в частта му свързана със секса и е естествено, незапознатия западен гражданин, да го асоциира само и единствено със секс.


___________



Тема Re: Хуан Линови [re: mo32]  
Автор Mиpo ()
Публикувано17.11.07 13:45



Ето.



Тема Видео на Wisdom Chi Kungнови [re: Mиpo]  
Автор Marielagueorg (непознат )
Публикувано21.11.10 02:12



Здравейте,

Един приятел ме беше завел на курса на Chia Wisdom Chi Kung който видях в листата тук. Някой занимавал ли се с това и какви са ви впечатленията? Всъщност бих искала видео курса за да мога да си го припомня. Беше ми харесал, но тогава не разбирах много от тези неща. Сега започнах с майкрокосмик орбитата и искам да я разширя и с друго. Благодаря ви предварително



Тема Re: Видео на Wisdom Chi Kungнови [re: Marielagueorg]  
Автор Marielagueorg (непознат )
Публикувано21.11.10 02:30



Искам да потвърдя от моят опит че каквото сте написали за Майкрокосмик е така. Езикът трябва да е на небцето, дишането помага много, погледа движи енергията, лекуващите звуци отвежда излишъка от енергия. Заключването на енергията в пъпа също е важно. Голямо благодаря на Master Mantak Chia. Успех ви желая.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.