Възрастните хора могат да използват техниките от древното китайско бойно изкуство тай чи, за да предотвратяват падания през зимния сезон, съветват експерти.


Тай чи е подходящо за всички възрасти. Освен предпазваща от травми техника, тя е подходяща и за възстановяване от такива. Упражненията са съставени от серия бавни и плавни движения на тялото, предназначени за добър баланс на тялото, походката и съзнателното движение на жизнената енергия и сила на организма.


В резултат на проучване, изследователи от британската и американската организация по гериатрия, препоръчват на възрастните хора, които са склонни на падания, като превантивна мярка срещу травми да правят различни видове упражнения. Едно от предложенията е изкуство тай чи, включващо изпълняването на движения по бавен, внимателен и контролиран начин.



При паданията често се получават фрактури на бедрената кост, което може да доведе до удължена хоспитализация, а понякога и до смърт. Като се има предвид тяхната честота и последици, те са сред най-разпространените здравословни проблеми при възрастните хора и са честа причина за загуба на функционална независимост, казва д-р Мария Тинети от Йелския университет по медицина в САЩ.