Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 10:03 - ТАЙ ЧИ
Автор: condor46 Категория: Хоби   
Прочетен: 21666 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


ТАЙ-ЧИ - ГИМНАСТИКА ЗА ДУХА И ТЯЛОТО imageВдъхновени от съвършените движения на жерава, упражненията Тай-чи укрепват и лекуват тялото и душата и наподобяват красив екзотичен танц.
 
БОЙНО ИЗКУСТВО ЗА ДУШАТА
Днес животът ни се движи на бързи обороти - свикнали сме да се надпреварваме с времето и постоянно да цепим секундата на две, без да осъзнаваме, че тялото и умът ни се изтощават, а това води до загуба на концентрация и често боледуване.

Корените на Тай-чи трябва да се търсят хилядолетия назад в Древен Китай,където хората вярвали, че физическото равновесие е ключът към душевното. Основният стил е „Чен" и от XV век се практикува в манастирите на Шаолин. През 80-те години на XX век навлиза и в западния свят, като в момента е на второ място по популярност в САЩ след йогата.
 
По своята същност Тай-чи е вид бойно изкуство за самоотбрана, тясно свързано с медитацията. Но за разлика от другите източни бойни изкуства, основния му принцип е спокойствието, а не грубата сила и агресията. Благодарение на плавните движения и ритмично дишане, то подобрява концентрацията, координацията и стимулира притока на енергията „Чи", която поддържа здравето и хармонията в тялото. Блокирането на тази енергия води до редица здравословни и душевни проблеми. Когато човек е спокоен и отпуснат, благодарение на упражненията Тай-чи, потокът на „Чи" е възстановен и болестите биват победени. Това съчетание на бойно изкуство и танц е хармония на пасивното и активното начало, на ин и ян.
 
С Тай-чи могат да се занимават и възрастни, и деца. В някои европейски държави като Франция и Белгия се използва от много психотерапевти, които твърдят, че има изключително благоприятен ефект върху различни психични заболявания. Препоръчва се и за жени с гинекологични проблеми. Много спортисти се възстановяват от операции и травми с тези уникални упражнения. Специалистите кинезитерапевти ги препоръчват за деца с гръбначни изкривявания.
 
ПРОСТО ЧУДО!
Така определят упражненията Тай-чи хората, които ги практикуват.
На пръв поглед гимнастиката изглежда много бавна и оставя впечатление, че не натоварва мускулите на тялото. Но още след първата тренировка ще усетите напрежение, но няма да се събудите с неприятна мускулна треска.
 
За един час тренировка ще се лишите от около 300 ккал, но резултатите ще са много повече от стройна фигура. Главната цел е тялото ви да е на добро физическо и духовно ниво. Редовните занимания подобряват еластичността на ставите и мускулите, заздравяват костите и предпазват от остеопороза. Дълбокото дишане и леките движения подобряват кръвообращението, укрепват стените на кръвоносните съдове.
Всички движения започват от областта на корема и са на кръгов принцип - тялото трябва да се движи като едно цяло. Когато изпълнявате упражненията, си представяйте, че плувате във въздуха. Много е важно да се отпуснете и да освободите съзнанието си. Тази гимнастика помага не само за физическото укрепване на тялото, но и за по-добра концентрация в работата. Стресът е неутрализиран, с помощта на медитацията, с която завършва всеки сеанс.
 
Преди тренировка е добре да се направи добра загрявка, а след като приключите отделете 5 минути за малко стречинг.
 
Облеклото трябва да е удобно и да не е плътно по тялото, за да имате свобода и лекота на движенията. За да е пълен ефектът върху организма, трябва да практикувате Тай-чи поне два пъти седмично за около час, в продължение на 5 месеца, след което можете да се ограничите до един път седмично.


Заниманията с тай чи помагат при артрит, твърдят австралийски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Далекоизточното бойно изкуство за самоотбрана намалява болките в мускулите и костите и подобрява общото физическо състояние на болните от артрит. Гимнастиката освен това намалява напрежението и увеличава задоволството на пациентите.

Ефектът от гимнастиката, която включва аеробни и силови упражнения и упражнения за разтягане, е доказан с експерименти.

Китайската гимнастика тай чи обикновено се практикува на групи или поединично.

Новото изследване е проведено от учени от института "Джордж" в Сидни, Австралия, и е публикувано в научното списание Arthritis Care & Research. То показало, че тай чи намалява болките и степента на инвалидност вследствие артрит и подобрява качеството на живота.

Ръководителката на изследването Аманда Хол каза: "Тай чи е евтина, удобна и приятна терапия срещу артрит, която влияе благотворно и върху психиката на болните". БТА



    Дами и господа,

тай-чи-чоан ,това е древна китайска практика, която има за цел да отвори енергията чи ,или ци, която да започне да циркулира в организмът и да го оздрави и направи по-хармоничен и здрав .Тази енергия започва да циркулира в организмът и да се движи по надисите и да го прави по-зрав и по енергетизиран, като се поставят крайниците в различни автентични пози ,които водят началото си от древността на Китай, тай- чи- чоанът е много хармоничен и плавен и също така той има дълбок философски смисъл.Той спада към вътрешните стилове .Често пъти схватката между мйстори трае 3-4 минути ,той е и бойно изкуство, но и оздравителна техника.Той прилича на плавен танц с последователни и добре свързани движения.Плавността и преминаването от едно движение в друго и също така ритмиката ,говорят за майсторство. Енергията Чи или Ци се отваря и започва да тече по меридианите и също така, да циркулира по тялото. Тай- чи- чоанът има форма с 24 движения  и с 12 движения, кратка и разширена, която се играе от почти всички на изгрев слънце, интересни са стиловете и традицията на Китай. Те олицетворяват движещото се тяло с една Вселена, в това нещо има много космогония.Одеждите с които се играе биват най- различни по цвят и материя ,но копринените са най-добри и те олицетворяват копринената сила ,както и казват хората или Чи енергията.Тай-чи-чоанът се играе от най-древни времена от монаси и майстори, от които и приближени на императорът и на министритe на отбраната на Китай .Това е нещо много традиционно за тази държава и е хубаво ние да почерпим от изтокът мъдростите му и да се поучим от дълголетният му опит. Една китайска поговорка гласи-" Ако искаш да си силен и да побеждаваш, практикувай Шаолин чоан, а ако искаш да си непобедим, практикувай Тай- чи- чоан."Това е боксът на Великият Предел. Това е постигане на пълната хармония т. е. на Тао, което е върховната истина и философия в Таоизмът ,и се съставлява от преливане на двете енергии Ин и Ян, които текът  навсякъде в природата и нашето тяло.Основни движения във формите са Шоу- Шъ ,Шъ- Зъ- Шъ и Тан- Тиен, които са ключови моменти при изпълнението на техниката.В тай-чи-чоан има елементи на техниката Ци Гун която има за цел да освободи организмът ни от вредните енергии -сърцето бъбреците стомъхът като това са определени движения и 6 лечебни звуци-Ци ,И- и- и, Ш- ъ- ъ, Х- ъ- ъ, С- с- с ,Тха- а- а,които се изпускат през устата при движенията под формата на струя въздух .Обикновенно тази струя въздух започва от бъбреците ,минава през стомахът и отива към белите дробове и сърцето, а оттам към устата и навън във въздуха. 

 

image

 Майстор изпълнява форма от Тай- Чи- Чоан, облечен в традиционна одежда от коприна.

image

форма с 24 движения от Тай- чи- чоан

image

Изпълнение на форма по Тай-Чи чоан в Станфордският университет в САЩ

image

 Това е пълната хармония, символът на Тай- чи- чоан или вечният кръговрат и преливане на Ин и Ян енергията. Майсторството е да се премине по средата. Бялата и черната точка означават ,че пълната хармония е непостижима ,защото е абсолютна. Това те още наричат Тао-Великият Предел.Това изразява и вечното единство и борба, но и хармония на противоположностите ,което е самият живот ,дълбоката философия на самият живот .Тай чи чоан е и раждането на животът и развитието му в най- различни форми, и любовта, и целувката и прегръдката, и зеленината в парка, и ромона на водата в реката ,и водопадът ,и звездите в Звездното небе ,и планетите, и тяхното движение .Това всичко е Тай- чи- чоан и Тао.Според китайската медицина тай чи чоанът хармонира двата ляв(- )и десен( +) канала в организмът и не позволява на кръвта да се съсирва т. е. то спомага на кръвообращението и тя вечно да се движи в артерийте. Това го прави Чи или Ци енергията, която затова е жизнена и космическа. То спомага на правилният метаболизъм на веществата в организмът и обмяната на веществата и също така на отделянето на токсините от организмът -един пълен завършен кръговрат ,който е хармониран с дишането и движението едновременно

автор: boris66.blog.bg



// //
любими.ком





Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. valsodar - От гимнастическа гледна точка е ...
25.08.2009 10:13
От гимнастическа гледна точка е правдиво, от гледна точка на бойните изкуства е пълно с пропуски и... фантасмагории :)))
цитирай
2. condor46 - Привет,Валсодар!
25.08.2009 11:55
Целта ми е да е полезно за тези,които се наблегнат на гимнастиката!За Тай Чи като бойно изкуство има специалисти, които биха били по-полезни от мен!
цитирай
3. анонимен - Някои корекции
06.12.2010 14:40
Тай Чи нито има общо с движенията на жерава, нито прилича на екзотичен танц.
Всъщност коректното произношение е Тайдзицюан.

Също така е груба заблуда, че ако се практикува 2 пъти седмично по час за 5 месеца и след това само веднъж седмично ще има някакъв ефект. Ефектът ще бъде точно 0.

Тайдзицюан не може да бъде разглеждан само като "гимнастика за здраве" или само като "бойно изкуство". Тайдзицюан е една много комплеклсна система за цялосто развитие на духа и тялото, колкото и клиширано да звучи. Упражняването на практиката Тайдзицюан води след себе си здравния аспект, води след себе си и бойния аспект - като следствия.

Как изглежда практиката Тайдзицюан в изпълнение на едни от най-големите майстори бихте могли да видите тук: http://www.taiji-bg.com/bg/video.htm
В допълние на същия този сайт в раздела Статии ще намерите много, писани от известни специалисти и хвърлящи доста голяма яснота какво всъщност е Тайдзицюан
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: condor46
Категория: Изкуство
Прочетен: 2468998
Постинги: 585
Коментари: 1138
Гласове: 10084
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блог на Бърл Барер,американски писател,носител на наградата на името на Едгар Алън По
2. Paulo Coelho's Blog
3. Pedro Juan Gutierrez, escritor de Cuba
4. E-издание за Пловдив и пловдивчани по света и у нас
5. Е-сайт за безплатно публикуване на художествена литература
6. Блог на Венцеслав Велчев
7. Литературна мрежа Литернет
8. Блог на Ваня Гущерова
9. Хубава си,моя горо!
10. Любим линк
11. Блог на Дора Господинова
12. Блогът на Оги Ковачев
13. Двери на православието
14. Марта за Фредерико Гарсия Лорка
15. Страница на Всерусийският център по очна и пластична хирургия в г.Уфа и Ернст Мулдашев
16. Черен списък на унищожителите на българската природа
17. Да освободим България от себе си-статия на Букет.блог във www.frognews.bg
18. Шедьоври на световното изобразително изкуство
19. Защо помагат молитвите-научни експерименти и изследвания
20. Блогът на Букет
21. Блогът на Климент
22. Facebook.com
23. Империята на инките
24. Блог на Даниела Тодорова-Кабала
25. Български национален съюз
26. Nikolay's blog
27. Кртините на художника Георги Костадинов-GEKOS